Ще бъде ли достъпен централният площад на Видин за хората с увреждания

4
Снимка: Радио ВИДИН
Митко Николов е председател на видинското сдружение "Достоен живот". От години се придвижва с инвалидна количка и за него е важно градската среда да бъде достъпна. В момента се извършва реконструкция на централната пешеходна зона на Видин. Ще бъдат ли достъпни след ремонта площадът и обществените сгради за хората с различни увреждания?


"Не знаем дали ще има достъпност за хората с увреждания. Не знаем дали ще има тактилни пътеки, не знаем дали ще има скосявания. Обикновеният гражданин как може да се информира за това какво предстои да се случи? При един такъв мащабен ремонт в проекта трябва да има мерки за достъпност. По картините, които се виждат в изградената част, никъде не се виждат тактилни пътеки, а трябва да има мрежа от тактилни пътеки или маршрути, които да водят до всички ключови сгради на площада. Това са Община, Бюро по труда, библиотека. За хората незрящи това означава да има тактилна пътека до входа на сградата. Да не говорим, че до всеки един от магазините в централната градска част трябва да водят. Това е големият въпрос- дали има планувани? Защото, ако няма планувани, след такъв мащабен ремонт за толкова милиони левове, ако не се направи достъпност, ще трябва да го разбиват", коментира Митко Николов.

Тактилните настилки се изграждат от релефни плочи, за да се създаде комфортна и безопасна среда за незрящите и частично зрящите в обществените пространства. Ръководител на проекта за реконструкцията на централната пешеходна зона е арх. Ангел Недялков - главен архитект на Община Видин.

"Масовият достъп до всички зони на пешеходната зона са решени още на ниво проект. Това означава, че навсякъде, където имаме достъп до обществени сгради и има стъпала, този пункт ще бъде маркиран с тактилни плочи, един ред тактилни плочи, който ще предупреждава хората в неравностойно положение, че следва да преодоляват денивелация, по- точно стълби. До момента такива плочи са монтирани на входа на съдебната палата от посоката на Симфониета, пред националното радио, при дигата, където пристигат международните кораби, също така и пред кафе "Роял". Тези тактилни плочи са с по- особен релеф и предупреждават, че има някаква промяна в самата настилка. Монтажът на тактилните плочи се изпълнява съгласно проекта и се контролира от авторския надзор и от строителния надзор, както си е по договорите, които е сключила Общината."

Галерия

Вижте още

Кога климатикът е опасен?

През летните месеци, заради по-високите температури, все повече хора използвт климатици. Без  значение дали сме на работа, вкъщи или в колата, когато градусите се повишат, всеки има нужда от разхлаждане. Климатикът може да ни осигури градусите, които желаем, за да се чувстваме добре. Освен ползите, които този електрически уред ни носи, няма как да не..

публикувано на 18.07.19 в 15:00

Нови съоръжения за игри в Кула

На нови пързалка, люлка, лостове и маси за шах се радват децата на Кула. Тези съоръжения са закупени със средства на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, монтирани са и са готови за игри през лятната ваканция . Една част от тях са в парка до крепостта "Кастра Мартис", други- в градския парк. "За по-..

публикувано на 18.07.19 в 12:55

"Неделник" от 14 юли 2019 година

Ето де. Дойде му ред на този "Неделник", който излъчихме на живо от Комплекс "Магура" . Това е много важно. Започвам с преглед на старите вестници, а след това Давид Давидов ни разказва как минало представянето на новата му книга "Запейте, наша ескадрила..." в Монтана и какви са очакванията му за представянето и във Видин, което..

публикувано на 16.07.19 в 22:39
Новата свинеферма в Дунавци

Колко опасна за здравето на хората е миризмата от свинефермата в Дунавци

От няколко месеца в град Дунавци работи нова свинеферма. Обектът е на частен инвеститор, изграден е по проект. Инициативен комитет от град Дунавци с председател Малин Младенов сигнализира местния кмет и кмета на Община Видин, че се усеща неприятна миризма извън границите на обекта. За Радио ВИДИН Малин Младенов обясни, че още от миналата година са..

публикувано на 16.07.19 в 17:09

Белоградчишките скали трябва да са осветени, смятат граждани

11 стойки, с 14 прожектора, монтирани върху Белоградчишките скали разделиха общественото мнение на две противоположни страни. Гражданската инициатива за осветяването на скалния феномен бе наречена от бившия министър на културата Вежди Рашидов "вандалски акт". Това накара Министерството на културата да се самосезира и да направи проверка. Тя..

публикувано на 15.07.19 в 14:00

Детски празник на открито в Кула

Детски празник ще се проведе тази неделя- 14 юли в град Кула . Доброволците от кампанията "Северозапазване", която цели да възстанови градския парк, са организирали забавления за децата в парка. В 7.00 часа на стадиона започват полетите с балон , след това ще има игри и танци . "Издигането ще бъде с привързан балон. От 7 часа започваме да издигаме..

публикувано на 12.07.19 в 17:01

"Синьо лято" за първи път за децата на Монтана

На язовир Долна вода край Монтана се провежда лятно рибарско училище. В него са се записали над 100 деца. Идеята е на местното ловно рибарско дружество и на Общинския съвет по наркотични вещества. Заниманията за всяка група се провеждат от понеделник до петък.  Александър Георгиев - специалист "Ловно стопанство" към СЛРД "Огоста" в град Монтана е..

публикувано на 11.07.19 в 17:30