Ще бъде ли достъпен централният площад на Видин за хората с увреждания

4
Снимка: Радио ВИДИН
Митко Николов е председател на видинското сдружение "Достоен живот". От години се придвижва с инвалидна количка и за него е важно градската среда да бъде достъпна. В момента се извършва реконструкция на централната пешеходна зона на Видин. Ще бъдат ли достъпни след ремонта площадът и обществените сгради за хората с различни увреждания?


"Не знаем дали ще има достъпност за хората с увреждания. Не знаем дали ще има тактилни пътеки, не знаем дали ще има скосявания. Обикновеният гражданин как може да се информира за това какво предстои да се случи? При един такъв мащабен ремонт в проекта трябва да има мерки за достъпност. По картините, които се виждат в изградената част, никъде не се виждат тактилни пътеки, а трябва да има мрежа от тактилни пътеки или маршрути, които да водят до всички ключови сгради на площада. Това са Община, Бюро по труда, библиотека. За хората незрящи това означава да има тактилна пътека до входа на сградата. Да не говорим, че до всеки един от магазините в централната градска част трябва да водят. Това е големият въпрос- дали има планувани? Защото, ако няма планувани, след такъв мащабен ремонт за толкова милиони левове, ако не се направи достъпност, ще трябва да го разбиват", коментира Митко Николов.

Тактилните настилки се изграждат от релефни плочи, за да се създаде комфортна и безопасна среда за незрящите и частично зрящите в обществените пространства. Ръководител на проекта за реконструкцията на централната пешеходна зона е арх. Ангел Недялков - главен архитект на Община Видин.

"Масовият достъп до всички зони на пешеходната зона са решени още на ниво проект. Това означава, че навсякъде, където имаме достъп до обществени сгради и има стъпала, този пункт ще бъде маркиран с тактилни плочи, един ред тактилни плочи, който ще предупреждава хората в неравностойно положение, че следва да преодоляват денивелация, по- точно стълби. До момента такива плочи са монтирани на входа на съдебната палата от посоката на Симфониета, пред националното радио, при дигата, където пристигат международните кораби, също така и пред кафе "Роял". Тези тактилни плочи са с по- особен релеф и предупреждават, че има някаква промяна в самата настилка. Монтажът на тактилните плочи се изпълнява съгласно проекта и се контролира от авторския надзор и от строителния надзор, както си е по договорите, които е сключила Общината."

Галерия

Вижте още

Музеят в Оряхово представи Северозапада на туристически форум

Историческият музей в град Оряхово участва в конференция "България - скритата арт дестинация: между Дунав и Черно море". С презентации и предложения участваха специалисти в областта на историческото наследство, представители на музеи и други институции. Презентация за забележителностите и по-важните културни събития в Община Оряхово направи Евгения..

публикувано на 17.10.19 в 15:52

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе...

публикувано на 01.10.19 в 14:51