Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 юни 2019

Снимка: Радио Видин

14 къщи за гости в областите Видин и Монтана, построени или подобрени със средства по европейски програми, подлежат на проверка.  Проверяващи посетиха туристически обекти в община Белоградчик. Не са констатирани нередности, каза Димитрана Каменова, директор на Фонд "Земеделие" в Монтана.


Ще бъде ли достъпен след ремонта централният площад на Видин за хората с различни увреждания? Митко Николов е председател на видинското сдружение "Достоен живот". От години се придвижва с инвалидна количка и за него е важно градската среда да бъде достъпна

Национално външно оценяване по математика  се проведе днес за всички седмокласници.  680 са седмокласниците, които се явявиха на изпита в област Видин.


Правителството прие решение, с което 29 юни се обявява за ден на безопасността на движението по пътищата. Този акт е насочен към популяризирането на темата чрез провеждане на различни мероприятия, информационни и образователни кампании. С решение на Министерски съвет, 2019 година бе определена за година на активна работа по опазване живота и здравето на участниците в движението под мотото "Пази семейството си на пътя". В продължение на тази практика, обявяването на 29 юни за ден на безопасността на движението по пътищата ще създаде възможност за ежегодно отчитане на постигнатите резултати, за споделяне на опита на различните ведомства и организации, работещи в тази област, както и за вземане на нови решения за предприемане на превантивни мерки, насочени към безопасност на транспортните системи. 


Възпитаници на спортно-социалното училище на фондация "Реал Мадрид" във Видин заминават за Унгария, където ще участват в приятелски футболен турнир със свои връстници от цяла Европа.

Ремонтът на сградата на СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Брегово ще бъде приключен до началото на новата учебна година. 200 000 лева отпусна Министерството на образованието и науката за предвидените дейности.

Асфалтирана е улица "Рибарска" във Видин. Тя не е ремонтирана от години и беше в окаяно състояние, каза за Радио ВИДИН инж. Георги Кардашимов, който отговаря за ремонта на улиците и пътищата в Община Видин.

Започва асфалтиране на вътрешни улици в село Хайредин с капиталови средства отпуснати от правителството. До сега са асфалтирани голяма част от улиците остават 2, които са по-дълги.

Община Лом ще пристъпи към укрепване на свлачищата на квартал "Боруна". В края на месец март беше подписан договор между министъра на околната среда и водите Нено Димов и кмета на общината Пенка Пенкова за отпускане на над 8 милиона по Оперативна програма "Околна среда".

Районната здравноосигурителна каса е изплатила 460 313 лв. на 25 аптеки в област Видин. Средствата са за осигурените лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, за домашно лечение за периода от 1-ви до 15-ти май.

Безплатни профилактични прегледи и изследвания на белодробното здраве ще бъдат проведени във Врачанска област, като акцент са населените места без достъп до специализирана пулмологична помощ. Кампанията се организира от Сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробни болести" съвместно с Министерство на здравеопазването и Института за здравно образование.

Студенти за работа по благоустрояване на общински обекти в града и околните села набира Община Мездра. Желаещите могат да кандидастват със заявление по образец и ксерокопие на студентската книжка за отминалата учебна година.

Богата програма за младите хора предлага Община Кула през лятото. Нови детски площадки са открити в селата Старопатица, Големаново и Тополовец.

Пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи ще се извърши на територията на Община Лом на 20 и 21 юни при подходящи метеорологични условия.

Дамски хор "Враца" към Възнесенска църква храм-паметник "Свети Софроний Епископ Врачански" и Общински младежки дом ще участва на 16-тия Международен хоров конкурс "Антонио Вивалди" в Гърция в края на този месец, съобщи диригентът  Томислав Аспарухов.

Летен лагер е организиран за поредна година в базата на филиала на Детска градина "Детелина" в село Синаговци.

Изложба с най-хубавите снимки на клуба по фотография към средно училище "Цар Симеон Велики" Видин откриха в художествена галерия "Никола Петров".

Сборникът "Българският Северозапад в Европа - история и култура" на професор Александър Костов беше представен в Монтана. В него се проследява дейността на 31 български инженери и архитекти от северозападния край.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва международният детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки"

След четиригодишно прекъсване днес започва 28-то издание на културната проява. Тя ще се проведе в два фестивални дни и с богата съпътстваща програма.  Малките таланти ще меря сили в три раздела: "Музика", "Модерни танци" и "Изобразително изкуство". Близо 500 деца ще разходят лачените си обувки на берковска сцена. В раздел "Музика" ще се..

публикувано на 26.04.24 в 08:36

Увеличиха финансовата помощ за първо и второ новородено дете в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана. Това решиха общинските съветници на редовното си заседание. Увеличението е със 100 лева. Промените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и осиновени деца...

публикувано на 26.04.24 в 08:05

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30