Как ще се промени центърът на Видин след ремонта

Усилено се работи по ремонта на централната пешеходна зона във Видин- от Крайдунавския парк до средно училище "Цар Симеон Велики". Почти са приключили дейностите в първия участък, на който започна реконструкцията- от дигата в Крайдунавския парк до сградата на Бюрото по труда. Ротондата до сградата на драматичния театър е премахната, положени са новите плочи, светят и лампите, които вече изглеждат по съвсем различен начин. Освен ротондата е премахнат и фонтана "Три сестри" пред сградата на съда, по нов начин ще изглежда и пространството пред музей "Конака". За да разберем как ще продължи ремонта и какво  ще се случи с демонтираните елементи, потърсихме главния архитект на Видин Ангел Недялков, който е и ръководител на проекта. 


"Ротондата е съхранена и се намира в нашата база в бившето поделение, трите дами се намират също там. Демонтирани са и мраморните фризове, които бяха на фонтана. Всички колонки, греди и подобни архитектурни елементи, които бяха пред "Конака" също са демонтирани и са положени на дървени скелета, така че да не бъдат повредени. Те ще бъдат монтирани в района на поделението и евентуално експонирани още тази есен. Мога да успокоя гражданите, че те не са унищожени и сме помислили за тяхната вторична употреба", обясни Ангел Недялков.


Eдна болезнена за всички видинчани тема е премахването на дърветата по централната пешеходна зона при ремонта. Премахнати са около 30 дървета:


"Причината за тяхното премахване е първо- наличие на инфраструктура под тях. Инфраструктурата тук е от 1940 година. Сега сме прокарали изцяло нов водопровод и са направени всички канализационни връзки. Голяма част от тези подземни съоръжения попадаха под съществуващи дървета. Тези дървета, които бяха разположени над подобни кабели, са премахнати. Премахнати са също така и болни дървета."


Всяко едно дърво е отрязано след решение на комисия, каза още арх. Недялков.


"Никой от Общината не желае да унищожава дървета и растителност. Това е едно богатство. Само че колкото са красиви, толкова са и опасни. В пешеходната зона всичко трябва да бъда дозирано, включително и височината на дърветата."


За дърветата пред сградата на НАП във Видин арх.Ангел Недялков обясни, че две от дърветата са били болни, с компрометирана коренова система. Освен това височината им е била над съседните сгради, което създава опасност при евентуално падане след буря. До НАП леко ще бъде разширен паркингът, за да може да се осъществи левият завой на колите, които отиват към съдебната палата и обратно. Там ще има малко разширение на пътната част за сметка на пешеходната и две от тези дървета пречат на това бъдещо разширение, допълни архитект Ангел Недялков.


През пролетта на 2014 година по ул. "Търговска" във Видин бяха насадени кълбовидни акации. Сега тези дървета се премахват и се засаждат на друго място. За тази промяна също има причина:


"Те бяха засадени в едни квадратни бетонови ковчези, които нямаха никакъв достъп до земята. Те бяха поставени върху съществуващата пешеходна зона. И естествено, започнаха да умират."


В момента дърветата се местят пред видинската болница. За да оцелеят, ще се поливат всеки ден:


"Имаме уверение, че всички дървета ще бъдат спасени." 


Пред болницата са преместени 10 кълбовидни акации и остава да бъдат преместени още 11 на същото място.


Какво ще има на мястото на отсечените близо 30 дървета? По проект е предвидена нова растителност:


"Новите широколистни дървета, които ще бъдат насадени по протежение на пешеходната зона, които ще бъдат оформени естетически с метални решетки около самото дърво, са на брой 143. По-големите иглолистни дървета, които ще бъдат в цветните партери са на брой 105. До тук станаха 245 нови дървета, които ще бъдат засадени за сметка на отсечените приблизително 30 дървета", допълни главният архитект на Видин.


Ще бъдат насадени 12 000 сезонни цветя, рози- 400, храстовидната растителност ще е около 3500 броя. Централната градска зона ще бъде основно обновена- наред с растителните видове, ще има нови пейки, кошчета, осветителни тела. Изгражда се и видеонаблюдение:


"Ще има видеонаблюдение и се надяваме да си опазим имуществото."


На мястото на стария кръгъл фонтан до Общината, ще се изгради нов. Командната зала и помпите са били в центъра на фонтана, което е било опасно за експлоатация. Новият фонтан ще има същата концепция.


"Нещата вече са решени по друг начин. Командното помещение е изнесено извън фонтана, където се намира и цялата електрическа част. Ще бъде светещ и в средата ще има една огромна, иноксова топка, която ще свети в различни цветове. По периметъра на кръга ще има струи вода, които ще се събират при иноксовата топка."


Фонтанът на площада пред сградата на Общината ще бъде запазен в същия вид, защото е произведение на скулптурното изкуство и ще остане във вида, в който е бил изграден през 1980 година. На мястото на "Три сестри" ще бъдат изградени полукръгли водни площи, с малко по-семпли водоструйни съоръжения. Такива ще има и пред "Конака", но в права линия.

Цялото интервю с главния архитект на Видин Ангел Недялков може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2019 година

Ето де. Дойде му ред на този "Неделник", който излъчихме на живо от Комплекс "Магура" . Това е много важно. Започвам с преглед на старите вестници, а след това Давид Давидов ни разказва как минало представянето на новата му книга "Запейте, наша ескадрила..." в Монтана и какви са очакванията му за представянето и във Видин, което..

публикувано на 16.07.19 в 22:39
Новата свинеферма в Дунавци

Колко опасна за здравето на хората е миризмата от свинефермата в Дунавци

От няколко месеца в град Дунавци работи нова свинеферма. Обектът е на частен инвеститор, изграден е по проект. Инициативен комитет от град Дунавци с председател Малин Младенов сигнализира местния кмет и кмета на Община Видин, че се усеща неприятна миризма извън границите на обекта. За Радио ВИДИН Малин Младенов обясни, че още от миналата година са..

публикувано на 16.07.19 в 17:09

Белоградчишките скали трябва да са осветени, смятат граждани

11 стойки, с 14 прожектора, монтирани върху Белоградчишките скали разделиха общественото мнение на две противоположни страни. Гражданската инициатива за осветяването на скалния феномен бе наречена от бившия министър на културата Вежди Рашидов "вандалски акт". Това накара Министерството на културата да се самосезира и да направи проверка. Тя..

публикувано на 15.07.19 в 14:00

Детски празник на открито в Кула

Детски празник ще се проведе тази неделя- 14 юли в град Кула . Доброволците от кампанията "Северозапазване", която цели да възстанови градския парк, са организирали забавления за децата в парка. В 7.00 часа на стадиона започват полетите с балон , след това ще има игри и танци . "Издигането ще бъде с привързан балон. От 7 часа започваме да издигаме..

публикувано на 12.07.19 в 17:01

"Синьо лято" за първи път за децата на Монтана

На язовир Долна вода край Монтана се провежда лятно рибарско училище. В него са се записали над 100 деца. Идеята е на местното ловно рибарско дружество и на Общинския съвет по наркотични вещества. Заниманията за всяка група се провеждат от понеделник до петък.  Александър Георгиев - специалист "Ловно стопанство" към СЛРД "Огоста" в град Монтана е..

публикувано на 11.07.19 в 17:30

Община Димово отново работи със запорирани сметки

Запорът е наложен във връзка със стари задължения на Общината към фирмата, извършваща услуги за сметосъбиране и сметоизвозване, с която Общината имаше договор. След неговото изтичане, договорът не бе подновен. "Миналата година фирмата ни държа почти през цялото време със запори на сметките, тази година пак. Беше ги вдигнал към октомври до..

публикувано на 11.07.19 в 15:46

Дуото Ангел Станков-Йосиф Радионов празнува 45 г. на сцена във Видин

С концерт цигулковото дуо Ангел Станков - Йосиф Радионов ще отбележи 45 години заедно на сцена.  Ангел Станков и Йосиф Радионов са носители на първа награда и златен медал от Първия международен конкурс и фестивал за камерна музика в японския град Осака през 1993 година. Двамата са свирили на сцените на прочути концертни центрове, като..

публикувано на 10.07.19 в 07:10