Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще се промени центърът на Видин след ремонта

Усилено се работи по ремонта на централната пешеходна зона във Видин- от Крайдунавския парк до средно училище "Цар Симеон Велики". Почти са приключили дейностите в първия участък, на който започна реконструкцията- от дигата в Крайдунавския парк до сградата на Бюрото по труда. Ротондата до сградата на драматичния театър е премахната, положени са новите плочи, светят и лампите, които вече изглеждат по съвсем различен начин. Освен ротондата е премахнат и фонтана "Три сестри" пред сградата на съда, по нов начин ще изглежда и пространството пред музей "Конака". За да разберем как ще продължи ремонта и какво  ще се случи с демонтираните елементи, потърсихме главния архитект на Видин Ангел Недялков, който е и ръководител на проекта. 


"Ротондата е съхранена и се намира в нашата база в бившето поделение, трите дами се намират също там. Демонтирани са и мраморните фризове, които бяха на фонтана. Всички колонки, греди и подобни архитектурни елементи, които бяха пред "Конака" също са демонтирани и са положени на дървени скелета, така че да не бъдат повредени. Те ще бъдат монтирани в района на поделението и евентуално експонирани още тази есен. Мога да успокоя гражданите, че те не са унищожени и сме помислили за тяхната вторична употреба", обясни Ангел Недялков.


Eдна болезнена за всички видинчани тема е премахването на дърветата по централната пешеходна зона при ремонта. Премахнати са около 30 дървета:


"Причината за тяхното премахване е първо- наличие на инфраструктура под тях. Инфраструктурата тук е от 1940 година. Сега сме прокарали изцяло нов водопровод и са направени всички канализационни връзки. Голяма част от тези подземни съоръжения попадаха под съществуващи дървета. Тези дървета, които бяха разположени над подобни кабели, са премахнати. Премахнати са също така и болни дървета."


Всяко едно дърво е отрязано след решение на комисия, каза още арх. Недялков.


"Никой от Общината не желае да унищожава дървета и растителност. Това е едно богатство. Само че колкото са красиви, толкова са и опасни. В пешеходната зона всичко трябва да бъда дозирано, включително и височината на дърветата."


За дърветата пред сградата на НАП във Видин арх.Ангел Недялков обясни, че две от дърветата са били болни, с компрометирана коренова система. Освен това височината им е била над съседните сгради, което създава опасност при евентуално падане след буря. До НАП леко ще бъде разширен паркингът, за да може да се осъществи левият завой на колите, които отиват към съдебната палата и обратно. Там ще има малко разширение на пътната част за сметка на пешеходната и две от тези дървета пречат на това бъдещо разширение, допълни архитект Ангел Недялков.


През пролетта на 2014 година по ул. "Търговска" във Видин бяха насадени кълбовидни акации. Сега тези дървета се премахват и се засаждат на друго място. За тази промяна също има причина:


"Те бяха засадени в едни квадратни бетонови ковчези, които нямаха никакъв достъп до земята. Те бяха поставени върху съществуващата пешеходна зона. И естествено, започнаха да умират."


В момента дърветата се местят пред видинската болница. За да оцелеят, ще се поливат всеки ден:


"Имаме уверение, че всички дървета ще бъдат спасени." 


Пред болницата са преместени 10 кълбовидни акации и остава да бъдат преместени още 11 на същото място.


Какво ще има на мястото на отсечените близо 30 дървета? По проект е предвидена нова растителност:


"Новите широколистни дървета, които ще бъдат насадени по протежение на пешеходната зона, които ще бъдат оформени естетически с метални решетки около самото дърво, са на брой 143. По-големите иглолистни дървета, които ще бъдат в цветните партери са на брой 105. До тук станаха 245 нови дървета, които ще бъдат засадени за сметка на отсечените приблизително 30 дървета", допълни главният архитект на Видин.


Ще бъдат насадени 12 000 сезонни цветя, рози- 400, храстовидната растителност ще е около 3500 броя. Централната градска зона ще бъде основно обновена- наред с растителните видове, ще има нови пейки, кошчета, осветителни тела. Изгражда се и видеонаблюдение:


"Ще има видеонаблюдение и се надяваме да си опазим имуществото."


На мястото на стария кръгъл фонтан до Общината, ще се изгради нов. Командната зала и помпите са били в центъра на фонтана, което е било опасно за експлоатация. Новият фонтан ще има същата концепция.


"Нещата вече са решени по друг начин. Командното помещение е изнесено извън фонтана, където се намира и цялата електрическа част. Ще бъде светещ и в средата ще има една огромна, иноксова топка, която ще свети в различни цветове. По периметъра на кръга ще има струи вода, които ще се събират при иноксовата топка."


Фонтанът на площада пред сградата на Общината ще бъде запазен в същия вид, защото е произведение на скулптурното изкуство и ще остане във вида, в който е бил изграден през 1980 година. На мястото на "Три сестри" ще бъдат изградени полукръгли водни площи, с малко по-семпли водоструйни съоръжения. Такива ще има и пред "Конака", но в права линия.

Цялото интервю с главния архитект на Видин Ангел Недялков може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50