Как ще се промени центърът на Видин след ремонта

Усилено се работи по ремонта на централната пешеходна зона във Видин- от Крайдунавския парк до средно училище "Цар Симеон Велики". Почти са приключили дейностите в първия участък, на който започна реконструкцията- от дигата в Крайдунавския парк до сградата на Бюрото по труда. Ротондата до сградата на драматичния театър е премахната, положени са новите плочи, светят и лампите, които вече изглеждат по съвсем различен начин. Освен ротондата е премахнат и фонтана "Три сестри" пред сградата на съда, по нов начин ще изглежда и пространството пред музей "Конака". За да разберем как ще продължи ремонта и какво  ще се случи с демонтираните елементи, потърсихме главния архитект на Видин Ангел Недялков, който е и ръководител на проекта. 


"Ротондата е съхранена и се намира в нашата база в бившето поделение, трите дами се намират също там. Демонтирани са и мраморните фризове, които бяха на фонтана. Всички колонки, греди и подобни архитектурни елементи, които бяха пред "Конака" също са демонтирани и са положени на дървени скелета, така че да не бъдат повредени. Те ще бъдат монтирани в района на поделението и евентуално експонирани още тази есен. Мога да успокоя гражданите, че те не са унищожени и сме помислили за тяхната вторична употреба", обясни Ангел Недялков.


Eдна болезнена за всички видинчани тема е премахването на дърветата по централната пешеходна зона при ремонта. Премахнати са около 30 дървета:


"Причината за тяхното премахване е първо- наличие на инфраструктура под тях. Инфраструктурата тук е от 1940 година. Сега сме прокарали изцяло нов водопровод и са направени всички канализационни връзки. Голяма част от тези подземни съоръжения попадаха под съществуващи дървета. Тези дървета, които бяха разположени над подобни кабели, са премахнати. Премахнати са също така и болни дървета."


Всяко едно дърво е отрязано след решение на комисия, каза още арх. Недялков.


"Никой от Общината не желае да унищожава дървета и растителност. Това е едно богатство. Само че колкото са красиви, толкова са и опасни. В пешеходната зона всичко трябва да бъда дозирано, включително и височината на дърветата."


За дърветата пред сградата на НАП във Видин арх.Ангел Недялков обясни, че две от дърветата са били болни, с компрометирана коренова система. Освен това височината им е била над съседните сгради, което създава опасност при евентуално падане след буря. До НАП леко ще бъде разширен паркингът, за да може да се осъществи левият завой на колите, които отиват към съдебната палата и обратно. Там ще има малко разширение на пътната част за сметка на пешеходната и две от тези дървета пречат на това бъдещо разширение, допълни архитект Ангел Недялков.


През пролетта на 2014 година по ул. "Търговска" във Видин бяха насадени кълбовидни акации. Сега тези дървета се премахват и се засаждат на друго място. За тази промяна също има причина:


"Те бяха засадени в едни квадратни бетонови ковчези, които нямаха никакъв достъп до земята. Те бяха поставени върху съществуващата пешеходна зона. И естествено, започнаха да умират."


В момента дърветата се местят пред видинската болница. За да оцелеят, ще се поливат всеки ден:


"Имаме уверение, че всички дървета ще бъдат спасени." 


Пред болницата са преместени 10 кълбовидни акации и остава да бъдат преместени още 11 на същото място.


Какво ще има на мястото на отсечените близо 30 дървета? По проект е предвидена нова растителност:


"Новите широколистни дървета, които ще бъдат насадени по протежение на пешеходната зона, които ще бъдат оформени естетически с метални решетки около самото дърво, са на брой 143. По-големите иглолистни дървета, които ще бъдат в цветните партери са на брой 105. До тук станаха 245 нови дървета, които ще бъдат засадени за сметка на отсечените приблизително 30 дървета", допълни главният архитект на Видин.


Ще бъдат насадени 12 000 сезонни цветя, рози- 400, храстовидната растителност ще е около 3500 броя. Централната градска зона ще бъде основно обновена- наред с растителните видове, ще има нови пейки, кошчета, осветителни тела. Изгражда се и видеонаблюдение:


"Ще има видеонаблюдение и се надяваме да си опазим имуществото."


На мястото на стария кръгъл фонтан до Общината, ще се изгради нов. Командната зала и помпите са били в центъра на фонтана, което е било опасно за експлоатация. Новият фонтан ще има същата концепция.


"Нещата вече са решени по друг начин. Командното помещение е изнесено извън фонтана, където се намира и цялата електрическа част. Ще бъде светещ и в средата ще има една огромна, иноксова топка, която ще свети в различни цветове. По периметъра на кръга ще има струи вода, които ще се събират при иноксовата топка."


Фонтанът на площада пред сградата на Общината ще бъде запазен в същия вид, защото е произведение на скулптурното изкуство и ще остане във вида, в който е бил изграден през 1980 година. На мястото на "Три сестри" ще бъдат изградени полукръгли водни площи, с малко по-семпли водоструйни съоръжения. Такива ще има и пред "Конака", но в права линия.

Цялото интервю с главния архитект на Видин Ангел Недялков може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе...

публикувано на 01.10.19 в 14:51

"Неделник" от 29 септември 2019 година

Новият "Неделник" вече е на сайта. Преглед на старите вестници ще направим за начало. Един приятел от Гюргич , Красимир Златков ми изпрати едно клипче в което друг човек от селото Бисер Ангелов бе озвучил с един прекрасен разказ наречен "Възхвала на отеловото вино" . Оказа се, че е част от книгата на Проф. Тодор Михайлов Маринов "По..

публикувано на 29.09.19 в 13:05