Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет на Видин прие предложения за стабилизиране на болницата

Съветниците подкрепиха създаването на общински фонд "Здраве", искане за спешна среща с министъра на здравеопазването и финансова помощ от министъра на финансите

3
Снимка: Радио ВИДИН

Предложението да се задели финансов ресурс от Община Видин в размер на 150 000 лв. до края на тази годината и по 250 000 лв. всяка година след това за доплащане към възнагражденията на медицинските специалисти от видинската болница "Св. Петка" приеха на извънредно заседание на Общинския съвет във Видин. По време на дебатите всички участници бяха загрижени за състоянието на лечебното заведение, като особено внимание бе обърнато на колективните оставки на медицинските специалисти.


Превръщането на колективните оставки на 115 медици в индивидуални молби за напускане ще направи невъзможно спасяването на видинската болница. Затова се налагат незабавни действия, каза общинския съветник Димитър Велков, който бе вносител на предложението.


"Това автоматично лишава цялото население на област Видин от конституционното уреденото му право на здравно обслужване. Този проблем е сега, днес, от 4 месеца и той се пренася към всички нас. Стана ясно, че има начини за решаване на този проблем и те са, като Общината се намеси. Фонда е едно добро решение, което би могло да спаси положението, защото голяма част от тези медицински работници след 2 месеца няма да са тук, а без тях отделенията ще затворят. Има капиталови разходи може да се поорежат, може да се измисли нещо друго."


Това, което се направи е справедливо, но в нарушение на закона и няма да произведе правни действия, заяви общинският съветник адвокат Цецо Иванов:


"С две ръце ще гласувам този фонд. Само, че има юридически бариери. Имаме Наредба, която трябва да изменим, а за да изменим Наредбата трябва да минем пътя на Закона за нормативните актове. Трябва да подготвим Наредбата, да я представим на всеградско обсъждане и да я приемем. Това, обаче е процедура, която ще трае 3 месеца, а ние няма да сме този Общински съвет, защото имаме още един месец работа."


На заседанието присъстваха и медицински сестри от видинската болница. Според тях решение все още няма. Гергана Вълчева е сред готовите да напуснат. Албена Попова, която е старши рентгенов лаборант работи на няколко места едновременно. Засега няма намерения да си тръгва.  


"Смятам, че достатъчно сме чакали да се промени нещо за нашето заплащане. Беше ни заявено, че вече плащане на калпак няма да има, а в същото време ни се казва работете - колко повече пациенти, толкова повече доходи. Това не е ли заплащане на калпак. Ние не можем да разболеем хората, за да имаме ние работа... По-най бързия начин трябва да се намерят средства за повишаване на заплатите на медицинските сестри, лекари работещи в болницата. Тези оставки висят в пространството, някои смятат, че те са заплаха, но аз разговарях с колежките поне на 30 %, ако не и 50 % наистина ще си подадат индивидуални молби за напускане, след като изтече този срок."


По време на извънредното заседание бяха приети и предложението за изпращане на писмо от името на Общинския съвет Видин до Министерството на здравеопазването за спешна среща с министър Кирил Ананиев, както и Декларация до Министерствата на финансите и здравеопазването за незабавна финансова помощ, нужна на болницата.


Община Видин стои категорично в подкрепа на видинската болница, за нейното функциониране и развитие. Механизмите, които може да се осъществят е чрез финансова подкрепа, но не в тази година. Това каза Огнян Ценков кмет на Общината:

"Сега ние изпълняваме финансово оздравителен план. Предложението на БСП е удачна идея, може да се направи, но поради обстоятелството, че нито е законосъобразно, нито целесъобразно във финансова година 2019 г. То няма как да бъде изпълнено, дори да бъде взето решение на Общинския съвет. Създаване на механизъм, ясни правила, Наредба с, която да се ангажират всички Общини, защото болницата е областна и тя е в услуга и осъществява здравни дейности на гражданите на област Видин. Поех ангажимент - ще се обадя на министър Ананиев и ще предам Решенията, които бяха взети от заседанието и действително ще се обърна с молба евентуално за осигуряване на средства. Това ако се прецени и реши има механизъм и може да стане."


Дали някое от 3-те приети предложения на извънредното заседание на общинския съвет във Видин ще даде резултат, скоро предстои да разберем. А до тогава всички ние жителите в област Видин може само да се надяваме, че медицинските специалисти ще останат на своите работни места, въпреки ниското възнаграждение и трудностите на професията. Защото ако един областен град няма болница, то и неговото бъдеще е застрашено.

Oще може да чуете в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50