Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панаири, панаири....някога и сега

Снимка: Архив на Радио ВИДИН

Панаирите- някога и сега. През годините всичко се променя, дори панаирите вече не са това което бяха. Видинският започва скоро- на 23 август и ще продължи до 31 август. Наистина не са същите панаирите, които познаваме от детството си, но ги има. Държавен архив-Видин притежава ценни документи, като справка за промените в панаирните дни и протокол от заседание на Видинския градски Общински съвет от 15 май 1898 година, когато се взима решение да се провежда "Панаир за добитъци и разни стоки"


"Панаирът започва да се провежда в градската мера до река Дунав, където сега е КАТ... През годините се закупуват фенери за осветление. Прокарва се и електричество... През 1966 година се мести в парк "Нора Пизанти". Две години преди да се проведе първият панаир, е имало изложение на селскостопански  животни..."- обясни за Радио ВИДИН Светлана Кръстева директор на Държавен архив- Видин. 


Преди дни стана ясна и вечерната музикална програма на тазгодишния Видински панаир. На 23 август програмата ще открие Цветелина Грахич, на 24 август Бобан Здравкович, на 25 август Преслава, на 26 август Амар Гиле, на 27 август Диана Експрес, на 28 август Лепа Брена, на 29 август Павел и Венци Венц, на 30 август Саша Матич и на 31 август- Камелия. Началото на концертите е от 21:00 часа. 


70- годишният Яко Иванов от село Мали Дреновец си спомня детството си, когато от пристанището в село Арчар с кораб са пътували до Видин за да посетят панаира, който тогава се провеждал в района на КАТ. 


"...Панаира беше по- интересен тогава. сега ходя през деня само...Като дете пътувахме с кораб от село Арчар до Видин. Цял ден на панаира, а вечерта спяхме на кораба...Когато се правеше панаир в Арчар от скарите миришеше на кебапчета чак в Мали Дреновец. Сега стоиш до скарата и не мирише на нищо..."


Разнопосочни са мненията на видинчани:


"...Не ходя, защото не ми харесва мястото... Много блъсканица е на концертите и стоим прави...Ами то на панаир видинчани ходят да се наядат и напият...Ходим. Певици да погледаме. Има керамика. Има интересни неща...Ще ходя заради кебапчетата..."

И във Враца си правят панаир. Врачанският панаир е едно от емблематичните събития за града и региона. "Тази година предстои 131-то му издание и още отсега, далече преди да се знае програмата, е ясно, че панаирът отново ще е зрелищен".-  коментира Жоро Александров.

"Най-малкото, защото годината е предизборна и местната власт ще се опита да "погали" избирателите си. Но и заради това си заслужава да се знаят в аванс някои интересни факти. Традицията повелява панаирът във Враца да е свързан с грънчарството, тъй като проявата тръгва именно като такава - за продажба на продукти от местната грънчарска школа. Първоначално панаирът се е позиционирал на мястото, където по-късно ще бъде оформен централният площад „Христо Ботев“ с паметника на Войводата. По-късно той се мести край стадиона. В годините на демокрацията се използва площадката, на която сега се намира голям хипермаркет, а панаирът отново се върна в спортния комплекс. През последните 3 години, когато дойде на власт кметът Калин Каменов, панаирът промени доста своята визия и съдържание. 

Вместо традиционните люлки и стрелбища, както и стандартното фолк-звучене, общинската управа започна да налага местните занаяти и местни изпълнители. За да повиши интереса, властта наблегна и на някои интересни изпълнители, като разшири музикалните жанрове, а на панаирната сцена се качваха както фолклорни състави, така и изпълнители на класическа музика. Единствената забрана си остана за чалгата, а врачанският панаир стана негостоприемен за турбофолк изпълнителите, от което пак има недоволни, но това е друга тема. За тази година, преди откриването на панаира се готви грандиозен рок концерт, в който Б.Т.Р. ще партнира на вокала на "Юрая Хийп" Джон Лоутън. Програмата още не е готова, но се знае, че преди панаира в Балкана, край пещерата "Леденика" и в нея се планират концерти от класическа музика, опера и балет. И още нещо, което е важно- Врачанският панаир започва винаги на 14 септември - в чест на Кръстовден. Обикновено продължава цяла седмица. Или докато имат сили местните хора за панаира."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37