Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 02 август 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

За 20-ти път във Видин и село Антимово ще се проведе международен фолклорен фестивал на влашката-румънската песен и танц "Живи традиции". Фестивалът започва днес и ще продължи до 4 август.  


Четири партии ще подкрепят Златко Живков за шести мандат. Гражданите на Монтана са оптимисти за развитието на общината. 


В село Гюргич бе открита нова детска площадка. Площадката е изградена от жители на село Гюргич, с помощта на община Ружинци и финансовата подкрепа на народния представител Владимир Тошев, съобщиха от Областна администрация Видин. 

10 военнослужещи положиха клетва във врачанското поделение. Сред облеклите камуфлажните униформи има 6-има мъже и 4 жени. 

Стопани от село Арчар отказват да изпълнят мерките за доброволно клане на домашни прасета заради африканската чума. Има недоволство сред хората, обясни кметът Венелин Атанасов.Около 70 прасета са отглеждали стопаните от село Арчар, което се намира в 20 -километровата санитарна зона около индустриалните свинеферми. Село Кутово също попада в нея. Кметът Виктор Костадинов обясни, че и хората там негодуват. Срокът за доброволно клане на домашните прасета в 20-километровата зона изтече на 31 юли. Ако хората не са изпълнили мярката, ще се пристъпи към умъртвяване на животните от служители на Областна дирекция по безопасност на храните.

До понеделник ще бъдат изпълнени мерките по доброволно клане на домашните прасета в берковските села Гаганица, Бистрилица, Боровци и Замфирово, които попадат в 20-километровата санитарна зона от промишлената свинеферма в Ерден. Хората са информирани какво да направят, обясни зам.-кметът на Берковица Радослав Найденов. Той уточни, че почти всички стопани вече са изпълнени указанията. Нито едно от животните в четирите села не е било регистрирано. Междувременно от БАБХ припомниха, че най-добрата превантивна мярка е термичната обработка на месото, тъй като вирусът има потенциал да се съхранява дълго време, както в природата, така и в месото. Съветът на специалистите е хората, които в момента колят прасета, да обработват месото си термично преди да го съхранят във фризера. В необработено, а замразено месо, вирусът може да остане над шест месеца.

Ловците от двете ловни стопанства в Белоградчик и Чупрене преминаха обучение във връзка с появилата се Африканска чума по свинете. Инж. Иван Николов, експерт по лова към Регионалната дирекция по горите – Берковица, направи подробен инструктаж за действията, които трябва да се предприемат при съмнения и прояви на африканска чума по свинете. 

29-годишен мъж е ударен от електрически ток и е починал по време на работа по преместване на кабел в една от вилните зони на Монтана. Мъжът е служител на кабелен оператор. 

Заявления за включване в механизма лична помощ се приемат в Общинската администрация в Берковица. Хората с увреждания, на които е изготвена индивидуална оценка на потребностите и е издадено направление от Дирекция  „Социално подпомагане“ с определен брой часове за лична помощ, могат да заявят предоставянето на лична помощ от 1 септември. Документи се подават в Центъра за услуги и информация на гражданите.

Над 1300 нарушения са установили трудовите инспектори през първите шест месеца на годината в област Видин. Проверени са общо 256 предприятия. По повод постъпили жалби и сигнали, 6 от които анонимни, са проверени 56 предприятия. Анализът показва, че се запазва тенденцията най-често сигналите да се подават след прекратяването на трудовите правоотношения, като проблемите са предимно за неизплатени последни трудови възнаграждения или обезщетения. Друга характерна част от оплакванията на работниците след прекратяване на трудовите им договори е проблемът с оформянето и предаването на документите - липса на заповед за прекратяване или невърната трудова книжка. По всички сигнали, са извършени проверки и са приложени принудителни административни мерки, задължаващи работодателите да отстранят допуснатите нарушения, информират от инспекицята по труда. 

Ново оборудване ще има кухнята на социалния патронаж в Бойчиновци. Общината ще замени уредите със средства по спечелен проект.

Нови възможности за спорт през ваканцията имат децата от монтанското село Стубел. В парка са монтирани съоръжения за спортни занимания, обясни кметът Емилия Йорданова. Съоръженията са закупени с помощта на Програмата за управление на дейностите по опазване на околната среда, която е осигурила за тях 10 000 лева.

Силна буря в района на планинското село Игнатица е изкоренила над 100 годишна върба, намираща се в местността "Бахчата", близо до село Зверино. Природното явление се е разразило вчера. Няма пострадали при инцидента. За щастие не са засегнати намиращият се близо до върбата извор и пътното платно, тъй като дървото е паднало в дерето.

Поетесата Виктория Маринова от Плевен е победител в литературния конкурс „Лъчезар Станчев за поезия в сонет 2019”. Проявата бе част от програмата за "Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец. 147 автори изпратиха свои творби във второто издание на конкурса организира от община Вършец на името на родения в града творец Лъчезар Станчев. Журито в състав писателят Мартен Калеев, професор Румяна Станчева, литератор и дъщеря на Лъчезар Станчев, и председател Бойко Ламбовски, трябваше да оценяват произведенията без да знаят авторите. Официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец е тази вечер, от 20.30 часа, в центъра на града. 

Видинският патриотичен клуб "Бдинци" ще участва в програмата на традиционния събор край село Згориград "Войводска вечер", организиран за поредна година от ВМРО-Враца. Програмата на събора започва на 4ти юли, неделя. Организаторите са подготвили специален щанд със сувенири, традиционният за такива събития курбан и още много изненади. 

Фестивалът "Летни вечери на оперното и балетното изкуство "Баба Вида" започва във Видин. Събитието ще се състои на специална сцена, изградена до крепостта. 

Мизия отбелязва своя празник днес. Празникът започна с молебен за здраве, отслужен в православния храм "Св. Петър и Павел". Раздаден бе курбан. Вечерта ще се състои празничен концерт и огнено шоу. Утре празничната програма продължава с детско шоу и концерт. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34