Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Зимнината - необходимост или традиция?

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Агенция "Ройтерс" има едно интересно изследване, в което се посочва, че в България се затварят около двеста милиона буркани. Идеята да се подготвиш за зимата датира от векове. Да се слага зимнина има и друга роля - не се разхищават продуктите. Сега има и фризери, но традицията си е традиция. Все по-често и все повече домакини приготвят различни вкусотии за зимата. Зимнината има своите дълбоки традиции в българския бит, определено и все повече хора държат на качествената и здравословна храна, а домашно приготвените лютеница, туршия, мармалад и компоти са в пълен синхрон със здравословния хранителен режим. "Всичко обаче идва от миналото", коментира за Радио ВИДИН етнографа от Регионалния исторически музей във Видин Десислава Божидарова:

"Българинът е свикнал да се готви от рано за зимата. Сушил е чушки, плодове и подправки. Осолявал е месо. Риба също... Делвите с туршия също са част от бита ни. Киселото зеле е присъствало, като зимнина...".

Така се е формирало през годините това желание да сме подготвени за зимата. То е пуснало дълбоко корени и е част от нашият бит и сега.

Малко останаха хората по селата, но все още ги има. И там те си произвеждат необходимите продукти за зимнината. Използват всичко и не разхищават продуктите. Защото е установено, че една трета от произведената храна се разхищава - в процеса на производството, транспорта, съхранението и при консумацията. По голямата част от тези разхищения се падат на домакинствата. "Твоята храна" е нов европейски проект, обхващащ 6 източноевропейски страни, между които и България, който ще се бори с разхищенията на храна.

"По линия на проекта ще бъдат организирани лекции, беседи, дори курсове, в които ще ни учат на безотпадно готвене... Слагането на зимнина също е добър ход. Ние можем да научим много от предците ни..."- коментира ръководителят на проекта Росен Василев.

Според консултанта по устойчиво използване на храните Драгомира Раева ние сме се отдалечили много от процеса на производството на храна и не оценяваме нейната стойност. Затова и проектът ще ни насочи към производство на макар и малки количества зеленчуци и подправки, дори на балкона.

С изхвърлянето на храна в резултат на неправилното ѝ съхранение, ние всъщност изхвърляме пари в кошчето за боклук. Намаляването на хранителните отпадъци означава намаляване на разходите на домакинствата. 143 милиарда евро е стойността на храната, изхвърляна ежегодно от домакинствата в ЕС. В случая българинът с неговата зимнина е пример за това как се използват правилно продуктите.

Лютeницa, бypĸaни c тypшии, cлaдĸo, ĸиceлo зeлe, ĸoмпoти - тoвa e caмo чacт oт зимнинaтa, ĸoятo бългapинът cи пpигoтвя. Край Видин се намира вила "Пчела", където живее майстора на зимнината  Григорчо Любенов- Гришата:

"Започва се от пролетта, когато са първите плодове малини, ягоди... Правя сладка. След това се започва в края на лятото и есента с туршиите и лютениците... Правя най-различни. И люти чушлета се слагат, а зелето е задължително. Когато започне да хваща цвят го прехвърлям в буркани. Може и във фризера. Аз и сега си имам кисело зеле..."

Зимнината, приготвена от самите нас ни излиза поне два пъти по-евтина от купената. Изгодата е още по-голяма, ако ползваме плодове или зеленчуци собствено производство.

Правенето на зимнина в разгара на лятото за нас е повече от традиция, за мнозина това е вкусът на детството, споменът за баба и дядо, за безгрижните лета, ароматът на студените зимни вечери, когато се събираме около трапезата на туршийка и ракийка.

"Слагам сладка и туршия... Купил съм чушки. Ето ги и ще направя една туршия... Аз не правя. Има всички по магазините. Преди 1989 година се правеха повече, защото хората се запасяваха. Сега няма нужда..."- коментираха зимнината си видинчани.

В Монтана също стягат зимнина, коментираха пред Любо Андреев четири възрастни жени.  

"Правя сладко от смокини. Царска туршия също... Имам си рецепти и по тях си приготвям зимнина. Кисели краставички, газирана туршия, лютеница и други неща правя..."

Рецепта за приготвянето на зимнината имат и млади, и стари, а някои се предават от години и от приятелки, и от родители. И колкото и по-трудно да е приготвянето ѝ, зимнина правят и хората в големия град.

Едно е ясно - българите не се отказват от зимнината направена вкъщи и не биха я заменили с купешката в магазините. А от "Ройтерс" нека да ни броят бурканите. Ние ще си сипнем туршийка с ракийка и ще им кажем наздраве.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кметът на Ковачица: С малките неща започваме и вървим напред, за да има живец в селото

Екипът на Радио ВИДИН на ломското село Ковачица.  Град Лом е на 12 км от селото, а река Дунав е на 4 км. Въпреки това местните хора се гордеят с реката и винаги казват, че живеят на Дунава.  Откъде идва името на селото? Според една от местните легенди, след потушаването на Чипровското въстание, в района се заселили бежанци от..

публикувано на 21.02.25 в 12:00
НВП Видински митрополит Пахомий

Митрополит Пахомий: Изключителният пример на видинските архипастири задължава към добри дела

С тържественото въдворяване на епархийската си катедра митрополит Пахомий официално стана седмият в историята на Българската ехзархия и Българската патриаршия видински владика. Новият духовен водач обещава младите да намират разбиране и насърчение, възрастите - утеха и подкрепа, немощните - помощ, самотните - защита, а разколебаните -  насока...

публикувано на 20.02.25 в 10:00

Готвят нов бойкот на хранителните вериги - ще има ли резултат?

За втори бойкот на големите търговски вериги призоваха обществени организации и отчетоха успех от първата инициатива. Тази обща идея заявиха представители на обществените организации, които организираха първия бойкот на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, провел се на 13 февруари. Организаторите подчертаха, че..

публикувано на 19.02.25 в 10:45

България остава сред държавите с високи нива на корупция, в Северозапада показалите за почтеност са различни

България остава сред държавите с високи нива на корупция в публичния сектор, сочат данните за 2024 г. , публикувани от Transparency International . С 43 точки индекс България е на 76-о място сред 180 страни и територии за възприятие на корупцията за 2024 г. Спрямо предишната класация това е влошаване с две позиции. От държавите в ЕС усещането за..

публикувано на 18.02.25 в 11:59

Мерки за ограничаване рисковете от наводнения обсъдиха във Видин

Във Видин се проведе работна среща за обсъждане на съвместни действия за противодействие на незаконната сеч, с приоритет в местата, създаващи опасност от свлачищни процеси и наводнения. Срещата, председателствана от областния управител Ани Арутюнян беше във връзка с проведено заседание на Министерския съвет, на което е обърнато внимание от..

публикувано на 17.02.25 в 13:49

Рупци: Китно, но обезлюдяващо село

Гостуваме на село Рупци, община Видин. Това е едно от най-близките села до областния град, само на около 5 км. Въпреки, че Рупци е много близо до Видин, местните жители са намалели значително през последните години. В селото постоянно живеят по-малко от 100 души, предимно възрастни хора. Илиян Ангелов е кмет на Рупци от 2015 година, като в..

публикувано на 14.02.25 в 11:30
Яница Петкова

Яница Петкова: Социалните мрежи са ни изнежили

Фалшивите новини и ограниченията в мрежите са новата нормалност.  Над 60% от българите твърдят, че на практика попадат всеки ден на информация, която може да се определи като лъжлива. Тенденцията от последните години сочи, че България трайно заема последно място сред държавите от Европейския съюз в Индекса за медийна грамотност.  Защо..

публикувано на 13.02.25 в 10:00