Гореща есен на политическата сцена

Снимка: БГНЕС

Есенната сесия на Народното събрание започна с остри изказвания и упреци. В обръщението си от трибуната на парламента президентът Румен Радев отправи критики към изпълнителната власт и призова за засилен контрол от страна на парламента. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова отвърна, че присъствието на президента при откриването на есенната сесия на парламента е можело да бъде знак за диалог между институциите за едно начало за утвърждаване на техния авторитет, но се е превърнало в разделителна линия.

СнимкаПолитици и анализатори вече предвидиха, че предстоящият парламентарен и политически живот ще премине изцяло под знака на местните избори, които са насрочени за края на октомври.

"Ще ми се политическият сезон на парламента да остане встрани от политическата битка за кметове на населените места, но предполагам, че следващите няколко месеца това ще определя и поведението на политическите групи в Народното събрание, въпреки че предстоят много сериозни законопроекти, които трябва да бъдат приети, включително и Държавният бюдже", каза пред БНР Александър Ненков, депутат и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.


В първия ден на есенната сесия на Народното събрание "БСП за България" отправи остри критики към правителството. От името на групата лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че ще бъде предявена конституционна жалба срещу практиката на управляващите да раздават пари от държавния бюджет за партийни цели.

Снимка"Предстоящите местни избори ще бележат новия сезон- и парламентарен, и политически. БСП винаги е имала ясна концепция и визия за развитието на местната власт, на общините. Нашата парламентарна група обиколи цяла България, запозна се със специфичните проблеми на различните общини. По отношение на бюджета- както всяка година, ние внасяме нашите предложения, нашия алтернативен бюджет, касаещ здравеопазване, образование, основните стълбове на държавността. Ще внесем промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, като искаме по-голяма част от местните данъци да остават в общините, за да не бъдат толкова зависими от държавния бюджет и от парите, които Бойко Борисов раздава от бюджета през прозореца на джипа си. Ще следим и процеса по избор на нов главен прокурор, както и една много важна тема, за която обаче не се говори, това са двамата наместници на европейския главен прокурор в България. Към този момент няма абсолютно никаква процедура по какъв начин те ще бъдат избирани и назначавани. Искаме прозрачност и отчетност, защото те ще имат много големи правомощия. Това са основните тенденции, които се очертават до края на политическия сезон", посочи народният представител от Видин и секретар на ПГ на БСП Филип Попов.

От "Обединени патриоти", част от управляващата коалиция, поискаха ревизия на постигнатото и неизпълненото в средата на мандата.

Снимка"Трябва да се отчетат резултатите от досегашния период на общо управление с ГЕРБ. Изтече половината от мандата и трябва да се отчитат вече и резултати, а не само обещания. Трябва да видим и до къде се стигна с увеличаването на пенсиите, защото това е поето от нас- "Обединени патриоти", че до края на мандата минималната пенсия ще достигне 300 лева. Няма да променяме нито формата на управление, нито регистрацията на парламентарната група, въпреки напускането на депутатите от "Атака". Това тяхно решение не е причина за отслабване на кабинета или за парламентарна и управленска криза", обясни депутатът от "Обединени патриоти" Росен Живков.
В навечерието на местните избори конфронтацията между политическите сили очаквано отново се изостри. Анализаторите очакват "гореща" есен.

Снимка"Новият политически сезон започва под знака на предстоящия местен вот, който е изключително важен и интересен за хората, тъй като той е най-близък до тях самите. Това е вотът, при който те най-добре познават хората, които биха избрали. Интересно в началото на сезона е изказването на президента Румен Радев- отново изключително критично, остро. Интересно е, че той вече започна не само да критикува, а и да говори какво трябва да се направи. В точките, които предложи, е и т.нар. пряко гражданско участие- това е начин за преодоляване на институционалната криза и преодоляване на кризата на демокрацията- възможността гражданите по-пряко да могат да участват в политиката на страната... Очаква ни изключително гореща есен. В областните градове битката за местния вот ще е изключително интересна. Трябва да се види ГЕРБ ще успее ли да задържи местата, в които спечели на предишните избори, БСП дали ще успее да направи пробив на места, в които ГЕРБ има свои кметове. Така че наистина ни очаква една много интересна есен- с много неизвестни, с много страсти, с много борби. Надявам се самата битка да се води по честен начин чрез идеи, чрез дебати, за да може хората да изберат по-добрия кандидат на базата на това, което им предлага, а не на базата на мръсен и черен PR", коментира политологът в агенция "Галъп интернешънъл" Светлин Тачев.

Предизборната кампания официално ще стартира след малко повече от две седмици. Неофициално обаче битката за кметските постове вече върви с пълна сила. Какъв ще е резултатът- предстои да видим.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.


Вижте още

"Забравените училища"

Дни преди първият учебен звънец в Посоките на делника ще посетим забравените училища. Тези които вече не изпълняват предназначението си, по ред причини. Някога почти във всяко населено място имаше училище, за разлика от сега. През последните 17 години закритите школа в България са 1084. Драстично число, но и учениците са намалели драстично.  В..

публикувано на 12.09.19 в 14:03

Намаляват хората в трудоспособна възраст у нас

До 5 години хората в трудоспособна възраст ще намалеят с още 163 000 души, това заяви преди дни социалният министър Бисер Петков. Поради това нова стратегия за заетостта ще отговаря на въпросите от какви обучения имат нужда работоспособните хора и как пазарът на труда да се справи с демографската криза. Според новата стратегия трябва да се..

публикувано на 11.09.19 в 12:18

Какво спечелихме и какво загубихме след 9 септември 1944 година

На 9 септември се навършват 75 години от държавния преврат през 1944 година и идването на власт на правителството на Отечествения фронт. Дата, която и днес продължава да разделя обществото. Веднага след смяната на властта започва работа Народният съд- в първите месеци убитите са хиляди, без съд и присъда. Друга част от обществото, с чистата вяра за..

публикувано на 09.09.19 в 14:53

Щом чуете името на село Брусен, това означава, че всички сме заедно – казва кметът Георги Николов

На 6 септември, когато   всички българи отбелязваме Съединението на България, екипът на радио Видин ви среща с жителите на село Брусен, община Мездра,  едно населено място, което може да се гордее със задружния си живот, с подкрепата, която хората си оказват, и с чувството на съпричастност и заедност. С една дума - Съединение.  Село..

публикувано на 06.09.19 в 09:11

Зимнината - необходимост или традиция?

Агенция "Ройтерс" има едно интересно изследване, в което се посочва, че в България се затварят около двеста милиона буркани. Идеята да се подготвиш за зимата датира от векове. Да се слага зимнина има и друга роля - не се разхищават продуктите. Сега има и фризери, но традицията си е традиция. Все по-често и все повече домакини приготвят различни..

публикувано на 05.09.19 в 13:57

Има ли недостиг на ветеринарни лекари в Българската агенция по безопасност на храните

В Българската агенция по безопасност на храните няма достатъчно ветеринарни лекари и системата е хронично недофинансирана -  за това предупредиха президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров и Светла Василева , председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието. В момента има 267 държавни..

публикувано на 04.09.19 в 11:51

Все още изчакват с имената на кандидатите за кмет на Видин

Започна регистрацията на партиите и коалициите за местния вот. За област Видин са ясни някои от имената на кандидати за кметове. Кои са номинациите и какъв да е кметът, как партиите ще участват в изборите за кметове и общински съветници и кого ограничава законът?   По темата в "Посоките на делника" говорят областните председатели на..

публикувано на 03.09.19 в 14:40