Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще станат ли по- учтиви държавните чиновници

Проект за нов Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация ще задължава чиновниците да показват, че са на разположение на гражданите, да им отделят нужното време, да са добросъвестни, безпристрастни, почтени и да спазват политически неутралитет. Документът е изготвен от вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев и е публикуван за обществено обсъждане, а приемането му е предвидено за началото на октомври. В Кодекса се посочва, че служителите в администрацията трябва да представят пред ръководителя си всички проблеми, с които се сблъскват в работата си, да го информират за всички слабости, пропуски и нарушения, които биха създали условия за корупция, измами и нередности. Има ли пропуски в работата на администрацията и могат ли те да бъдат отстранени чрез законови разпоредби? С приемането на новия Кодекс чиновниците ще бъдат задължени да "се стремят да избягват в поведението си конфликтни ситуации, а при възникването им ще целят да ги преустановят, като запазят спокойствие и контролират поведението си".  Изрично им се забранява и да се възползват от служебното си положение. Те ще трябва да спазват и някои основни принципи, като законност, лоялност, добросъвестност, безпристрастност, отговорност, политически неутралитет, публичност, прозрачност и учтивост. Потърсихме представители на институции във Видин. Обърнахме се към Община Видин, откъдето ни отговориха, че няма да коментират темата. Успяхме да разговаряме, обаче с видинчани, чакащи пред отдел "Местни данъци и такси" в институцията.

"Засега добре се отнасят, доволни сме ... Добре се държат и работят добре."- коментираха видинчани. Разговаряхме и с Борислав Костов, ръководител на някогашния клуб по радиоелектроника и радиолюбител от Видин. Той изрази от обслужването, но и сподели някои препоръки, относно достъпа на видинчани до административния отдел на Община Видин.

Потърсихме и представители на други институции в Крайдунавския град, където подобна практика е въведена преди години. Има доста частни компании, в които толерантността е на първо място при работата с клиентите. Разговаряхме с Венцислава Петрова, мениджър в магазин на водещ мобилен оператор във Видин:

"Моите наблюдения са, че при всички случаи униформата респектира. Клиентите, когато видят всички служители, облечени по някакъв стандарт, с баджове на тях, на които са написани имената, представят се, усмихват се- това при всички случаи оставя добро впечатление в клиентите."- каза Венцислава Петрова

Външният вид също ще трябва бъде регламентиран, според новия Кодекс- облеклото ще трябва да бъде делово и да съответства на служебното положение в институцията, в която работят съответните слбужители. В българския Северозапад вече има добър пример в тази насока- от началото на този месец служителите в информационния център на Общинската администрация в Мездра вече са унифицирани облекла. Униформата включва ризи с къс и дълъг ръкав, както и шалчета, което оформя изгледа на служителите. С кмета на Община Мездра, инж. Генади Събков разговаря Жоро Александров:

"Чест прави на нашите служители, че превъзмогнаха битовите си проблеми и заработих по друг начин и на друго ниво."- коментира промените инж. Генади Събков.

Според готвените промени, всеки служител ще трябва да зачита мнението на колегите си и да се съобразява с правото на личен живот, а ръководителите ще трябва да показват уважение към подчинените си, да зачитат личното им достойнство, да проявяват отговорност и да им помагат да си вършат работата. В Кодекса е регламентирано и че няма да се допуска психически, физически, сексуален или всякакъв друг тормоз на работното място.  Имат ли чисто психологически ефект, обаче върху клиентите вежливите обноски и могат ли служителите да станат по- учтиви чрез законова разпоредба- това попитахме Анелия Димитрова, психологот Враца и координатор на Дружеството на психолозите за Северозападна България:

"До този момент народопсихологията ни е малко по- изкривена от западноевропейската. Попадала съм на доста сърдит обслужващ персонал в нашите институции и не ми е приятно. Емоционално не се чувствам добре, което качва напрежението ми и търпеливостта."- коментира Анелия Димитрова.

Кметът на Община Монтана Златко Живков е един от успешните кметове на българския Северозапад през последните години. Критерий за това са неговите пет мандата на управление до момента. Потърсихме го за коментар по темата:

"Облеклото при всички случаи сигурно влияе, защото създава усещането за ред и нещо друго, но няма да направи нелюбезния служител любезен. Хубаво е да бъде приет и да има подобен Кодекс."- каза Златко Живков.

Кодекс за поведение на служителите вече съществува и той е въведен през 2004 година. Вицепремиерите Захариева и Дончев посочват, че той не е актуализиран през годините, а същевременно обществената обстановка и очакванията на гражданите са се повишили. Кодексът според тях е нужен, тъй като се наблюдават недостатъчно доверие и удовлетвореност на обществото по отношение на спазването на изискванията за висок професионализъм на служителите.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05