Ще станат ли по- учтиви държавните чиновници

Проект за нов Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация ще задължава чиновниците да показват, че са на разположение на гражданите, да им отделят нужното време, да са добросъвестни, безпристрастни, почтени и да спазват политически неутралитет. Документът е изготвен от вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев и е публикуван за обществено обсъждане, а приемането му е предвидено за началото на октомври. В Кодекса се посочва, че служителите в администрацията трябва да представят пред ръководителя си всички проблеми, с които се сблъскват в работата си, да го информират за всички слабости, пропуски и нарушения, които биха създали условия за корупция, измами и нередности. Има ли пропуски в работата на администрацията и могат ли те да бъдат отстранени чрез законови разпоредби? С приемането на новия Кодекс чиновниците ще бъдат задължени да "се стремят да избягват в поведението си конфликтни ситуации, а при възникването им ще целят да ги преустановят, като запазят спокойствие и контролират поведението си".  Изрично им се забранява и да се възползват от служебното си положение. Те ще трябва да спазват и някои основни принципи, като законност, лоялност, добросъвестност, безпристрастност, отговорност, политически неутралитет, публичност, прозрачност и учтивост. Потърсихме представители на институции във Видин. Обърнахме се към Община Видин, откъдето ни отговориха, че няма да коментират темата. Успяхме да разговаряме, обаче с видинчани, чакащи пред отдел "Местни данъци и такси" в институцията.

"Засега добре се отнасят, доволни сме ... Добре се държат и работят добре."- коментираха видинчани. Разговаряхме и с Борислав Костов, ръководител на някогашния клуб по радиоелектроника и радиолюбител от Видин. Той изрази от обслужването, но и сподели някои препоръки, относно достъпа на видинчани до административния отдел на Община Видин.

Потърсихме и представители на други институции в Крайдунавския град, където подобна практика е въведена преди години. Има доста частни компании, в които толерантността е на първо място при работата с клиентите. Разговаряхме с Венцислава Петрова, мениджър в магазин на водещ мобилен оператор във Видин:

"Моите наблюдения са, че при всички случаи униформата респектира. Клиентите, когато видят всички служители, облечени по някакъв стандарт, с баджове на тях, на които са написани имената, представят се, усмихват се- това при всички случаи оставя добро впечатление в клиентите."- каза Венцислава Петрова

Външният вид също ще трябва бъде регламентиран, според новия Кодекс- облеклото ще трябва да бъде делово и да съответства на служебното положение в институцията, в която работят съответните слбужители. В българския Северозапад вече има добър пример в тази насока- от началото на този месец служителите в информационния център на Общинската администрация в Мездра вече са унифицирани облекла. Униформата включва ризи с къс и дълъг ръкав, както и шалчета, което оформя изгледа на служителите. С кмета на Община Мездра, инж. Генади Събков разговаря Жоро Александров:

"Чест прави на нашите служители, че превъзмогнаха битовите си проблеми и заработих по друг начин и на друго ниво."- коментира промените инж. Генади Събков.

Според готвените промени, всеки служител ще трябва да зачита мнението на колегите си и да се съобразява с правото на личен живот, а ръководителите ще трябва да показват уважение към подчинените си, да зачитат личното им достойнство, да проявяват отговорност и да им помагат да си вършат работата. В Кодекса е регламентирано и че няма да се допуска психически, физически, сексуален или всякакъв друг тормоз на работното място.  Имат ли чисто психологически ефект, обаче върху клиентите вежливите обноски и могат ли служителите да станат по- учтиви чрез законова разпоредба- това попитахме Анелия Димитрова, психологот Враца и координатор на Дружеството на психолозите за Северозападна България:

"До този момент народопсихологията ни е малко по- изкривена от западноевропейската. Попадала съм на доста сърдит обслужващ персонал в нашите институции и не ми е приятно. Емоционално не се чувствам добре, което качва напрежението ми и търпеливостта."- коментира Анелия Димитрова.

Кметът на Община Монтана Златко Живков е един от успешните кметове на българския Северозапад през последните години. Критерий за това са неговите пет мандата на управление до момента. Потърсихме го за коментар по темата:

"Облеклото при всички случаи сигурно влияе, защото създава усещането за ред и нещо друго, но няма да направи нелюбезния служител любезен. Хубаво е да бъде приет и да има подобен Кодекс."- каза Златко Живков.

Кодекс за поведение на служителите вече съществува и той е въведен през 2004 година. Вицепремиерите Захариева и Дончев посочват, че той не е актуализиран през годините, а същевременно обществената обстановка и очакванията на гражданите са се повишили. Кодексът според тях е нужен, тъй като се наблюдават недостатъчно доверие и удовлетвореност на обществото по отношение на спазването на изискванията за висок професионализъм на служителите.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52