Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1000 лева минимална работна заплата?

Снимка: Радио Видин

Синдикатът КТ "Подкрепа" ще поиска в бюджета за 2020 г. да бъде заложена минимална работна заплата от 1000 лв., тъй като това минимално възнаграждение към момента отговаря приблизително на производителността на труда. Това каза преди дни икономическият съветник на синдиката Ваня Григорова, която участва във форум за правата на командированите работници, организиран от синдиката. Осъществимо ли е подобно предложение? Според Ваня Григорова управляващите няма да се съгласят с подобно предложение, защото преди последните парламентарни избори дори е било записано замразяване на минималната работна заплата и само извънредните избори са били повод правителството да промени намеренията, за да "съблазнява българските работници”. Заплатите в България са около една четвърт от средноевропейските, а производителността на труда в страната е около 50% от средноевропейската, каза още Ваня Григорова:

"В момента няма такова официално предложение. Още през 2017 година ние настоявахме за 1000 лева минимална работна заплата, в рамките на 2 до 3 години. Ние имаме една четвърт от средната покупателна способност на европейците, а произвеждаме една втора. За да стигнем тази една втора и да съизмерваме това, което произвеждаме, с това което потребяваме това просто трябва де с случи- трябва да се увеличи почти двойно минималната работна заплата." 

Според Ваня Григорова въвеждането на минимални заплати по браншове би позволило в отделни сектори заплатата да бъде дори по- ниска от настоящата, тъй като няма да има минимум, от който да започват преговорите и тогава всичко би било позволено. От КТ "Подкрепа" искат минимални заплати по браншове, но само ако се запази националната минимална работна заплата. Ваня Григорова обясни, че да се премине към минимални заплати по икономически сектори е предложение на КТ "Подкрепа" от минимум десет години, но за синдиката е неприемливо искането на бизнеса да няма национална минимална заплата. Какво казва бизнесът по темата? Разговаряхме с Красимир Кирилов, председател на видинската търговско- промишлена палата:

"Отдавна разговорът се върти около идеята, че минималната работна заплата трябва да се върти около нещо истинско и фактическо, от някаква формула, която дава някакви цифри. Най- важният параметър на минималната работна заплата е производителността на труда. Винаги се концентрираме върху едни проценти и цифри и не гледаме други проценти и цифри, които според мен са в основата на целия проблем."- коментира Красимир Кирилов. Искането на работодателите да няма национална минимална заплата, а само минимални заплати по браншове подкрепи и Малинка Башлийска- председател на Областния съвет на "Съюз на пенсионерите 2004- Видин":

"Това е едно изхвърляне- никога не съм поощрявала минималната работна заплата като категория. Това не е оценка на квалификацията и на труда на хората."- каза Малинка БашлийскаВидинчани не вярват на подобно предложение и то не е осъществимо- това показа анкетата ни:

"Кое предприятие работи, за да ги има тия пари ... Мисля, че подобно предложение не е осъществимо, така изведнъж- може да се помисли за по- малък процент."- коментираха видинчани.

Механизмът за определяне на минималната работна заплата е доста сериозен процес и ако не бъдат достатъчно добре преценени всички детайли може да се стигне и до бойкот от страна на работодателите и замразяване на редица плащания. Разговаряхме с Радослав Георгиев, икономист от Видин:

"Когато не е изработен размерът на работната заплата, това води до невъзможност на въпросния работодатели да изпълни изискванията и той започва порочни практики, по- малко часове работно време, за да спестява данъци и осигуровки."- коментира Радослав Георгиев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05