Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 октомври 2019 година

Снимка: община Видин

По 8 000 лв. за трета поредна година се отпускат от бюджета на община Видин за всяка детска градина, като строително-монтажните работи са изцяло по изискване на директорите. В рамките на предвидените средства в отделните детски заведения са извършени различни дейности – поставени са окачени тавани с енергоспестяващо осветление, направена е топлоизолация, подменена е отоплителна инсталация, боядисани са занимални, закупени са нови климатици, направен е ремонт на покриви, както и на санитарни възли. Ремонтите дейности включват и направата на вертикална планировка и обновяване на околно пространство, уточняват от Общината.

Около 60 хиляди са жителите на община Видин, които имат право да гласуват. 127 ще са избирателните секции за местния вот, съобщи председателят на ОИК- Видин Павел Петков. Пет от тях ще са подвижни за гласуване на хора с увреждания. Освен на обичайните места, избирателни секции ще има в болницата във Видин, както и в Дома за възрастни хора в село Кутово.



Бюлетините за Местни избори 2019 пристигнаха днес в Областна администрация - Враца. Бюлетините са транспортирани при засилена полицейска охрана до областния център и са получени от упълномощени представители на областния управител и на 10-те общински избирателни комисии. Под контрола на общинските избирателни комисии и охрана от органите на МВР, бюлетините са транспортирани до десетте общини, съобщават от областната управа.



Общинската администрация да изземе брошури със заглавие „Истината за община Враца“, разпространявани на територията на града, е разпоредила местната избирателна комисия. Според комисията, брошурата съдържа неверни твърдения, злепоставящи конкретно посочен кандидат за кмет на община Враца, което е нарушение на Изборния кодекс. Сигналът е препратен и на Районната прокуратура, която да установи разпространителите на брошурата.


Подписани са договорите за строителство и надзор на 30-километровия участък от Видин до пътен възел "Макреш" за изграждането на скоростния път до Ботевград, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Предстои издаване на разрешение за строителство, след което ще започнат и строително-ремонтните работи. 


299 нарушения на трудовото законодателство са констатирали само за месец експетите на "Инспекцията по труда" във Враца. Проверени са 96 предпредприятия, в които работят над 2200 служители. Дадени са задължителни предписания и са съставени 8 акта на работодатели за 7600 лева.

Още 4 чисто нови автобуса бяха приети в депото на "Тролейбусен транспорт" Враца. Предстои превозните средства да бъдат регистрирани, след което ще обслужват линиите на градския транспорт в кварталите "Бистрец" и "Кулата", както и в населените места на Враца, съобщават от Общината.

Новите правила за провеждането на изпит по кормуване отново са на дневен ред пред младите шофьори и техните преподаватели. Миналата седмица една идея разбуни духовете в гилдията.  Според изнесената информация, компютър ще избира маршрута за каране, а датчици ще отчитат кой натиска педалите. Това е част от проекта на Министерството на транспорта, за промяна в реда за провеждане на шофьорските изпити. 

Първият кабинет по репродуктивно здраве в Северозападна България ще бъде във Враца. Той е изграден по инициатива на фондация "Искам бебе", с подкрепата Общинския съвет, Общината и бизнеса от града. В кабинета ще се извършват безплатни консултации на двойки с репродуктивни проблеми от целия регион.


Многофункционална зона за социални конктакти е обособена във видинското училище "Любен Каравелов". Модерно оборудването пространство ще се ползва както от ученици и учители, така и от родители за разговори,  четене и занимания по интереси. Инициативата е част от дейностите по обновяване на образователната среда, обясни директорът на учебното заведение Любка Найденова. 


Победителите в Димитровденското математическо състезание бяха наградени във Видин със златни медали и грамоти. Около 400 участници- ученици и възрастни от България, Румъния и Сърбия, взеха участие в 16-тото издание на надпреварата. Най-много са участниците от ППМГ "Екзарх Антим I" - 96. 

Нова скулпурна фигура на сърничка радва от днес жители и гости на Видин. Изработена е от бронз в естествена големина и е поставена в Крайдунавския парк. Тя е копие на предишна скулптура, изчезнала от същото място в началото на демократичните промени.


Кръгла маса с участието на учители по физическо възпитание и спорт се проведе в регионалната здравна инспекция във  Видин. Събитието е организирано по Националната програма за превенеция на хроничните заболявания, тъй като един от основните фактори за повявата им е ниската физическа активност, обясни д-р Марияна Чавдарова от инспекцията.


С различни прояви в Монтана тази седмица почитат Йордан Радичков, родом от близкото село Калиманица. 90 години от рождението на големия писател се навършват утре, 24 октомври. Планирани са краеведска конференция и документална изложба.


Видинската гимназия за преподаване на чужди езици почете 90-годишнината от рождението на своя патрон Йордан Радичков днес с различни мероприятия, сред които и конкурс по литература.


За 18-и път се проведе Денят на видинската екология. На екологичния празник бяха отличени 10 еколози за активна дейност през цялата година. Първите трима от десетте млади еколози са: Мария Владиславова от 11 клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков", Анна Първулова и Марио Генов от 11 клас на СУ "Цар Симеон Велики". Лице Българка Северозапад стана Мария Владиславова. За Лице на Видин 2019 е избрана Цветомира Мирославова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34