Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 октомври 2019 г.

Снимка: Йорданка Петрова

Деца от основно училище "Любен Каравелов" във Видин почистиха района около паметника на опълченците. Децата са от три групи целодневно детско обучение /ЦДО/ от училището, а най-активни бяха първокласниците. Идеята за почистването е на учителите Анриета Томова, Албена Захариева и Ивета Иванова. Училище "Любен Каравелов" е поело ангажимент да поддържа района около паметника.



984 родители от Врачанско са подали заявления за отпускане на еднократна помощ за първокласник, като одобрените за финансиране са били 917, съобщи директорът на дирекцията по социално подпомагане Мария Търнавска. Сумата е в размер на 250 лв. Срокът за подаване на необходимите документи изтече в средата на октомври. 



В края на октомври изтича крайният срок за плащане на данък недвижими имоти, такса битови отпадъци, данък превозни средства и патентен данък, съобщават от видинския клон на НАП. Съгласно разпоредбата от Закона за местните данъци и такси, невнесените в срок данъци и такси се събират заедно със съответните лихви за просрочие. В случай, че задълженията за местни данъци и такси не се платят в установените законови срокове, то следва процедура за принудително събиране чрез публичните изпълнители на НАП и съдебни изпълнители.


Приключи плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от Централата. Тази сутрин блокът е включен в националната електроенергийна система, след проверка и издадено одобрение от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).


Избран е изпълнител за ремонта на кораба "Радецки", съобщават от община Козлодуй. Сумата от близо 500 хил. лв., предназначена за планов преглед и ремонт, бе отпусната по-рано тази година от правителството. Ремонтните дейности на „Радецки” включват подробен преглед на всички елементи и съоръжения по корпуса и корабните устройства, по корабните системи и механизми, разходи за провлачването на кораба до и от мястото на извършване на ремонта, разходи за експертиза от надзорните органи.


Четирима са кандидатите за стола на градоначалника в Белоградчик на местните избори на 27 октомври. Тази година в нито едно село от общината няма да се избира кмет. 5512 са гласоподавателите по списък. 13 са местата за общински съветници в общината. За тях ще се борят кандидати от 6 листи. Две от политическите партии и коалиции не издигат кандидат за кмет, а само предлагат кандидати за общински съветници. 21 са избирателните секции на територията на общината.


Напредват ремонтните дейности по изграждането на физкултурния салон в двора на Видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I“, съобщават от общинската администрация. Той е с размерите на спортна зала и ще може да се ползва от всички учащи се в града, както и за провеждането на различни спортни състезания на местно и областно ниво. Междувременно тази есен е направен основен ремонт на големия физкултурен салон в Основно Училище "Любен Каравелов" за близо 30 000 лв. В Основно училище "Иван Вазов" пък е положен асфалт на дворната площ на обща стойност 20 000 лв.


Болницата  "Св. Иван Рилски” в Козлодуй ще получи нов кувьоз на 26 октомври- събота. Закупен е с помощта на дарителите от кампанията “Капачки за Бъдеще”, съобщават от общинската админтистрация. Община Козлодуй участва в кампанията от самото начало, преди близо две години. От 2019-та в Козлодуй, Хърлец, Гложене, Бутан и Крива бара има монтирани общо 11 кувьоза. По време на есенната кампания на "Капачки за бъдеще”, Общината е предала на пункт за рециклиране 800 кг. пластмасови капачки.


Днес приключва кампания за събиране на капачки за кувьози за бебета, организирана във видинското училище "Цар Симеон Велики".

Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана е в центъра на събитията, организирани по повод 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков. В зала "Изкуство" се проведе Регионална краеведска конференция "Литературата на Невероятния Северозапад". Проведе се и общоградско честване, на което бяха наградени ученици, отличени в регионални творчески конкурси. 90 балона с цитати от произведения на големия писател полетяха към небето. 


Ученическо състезание "Аз познавам Видин" се проведе в залата на Общинския съвет. В него участваха 6 училища от града със специално селектирани отбори. Всеки отбор трябваше да представи пред публиката известни благодетели от миналото, свързани с Видин.


За пета поредна година във Видин се проведе музикално образователната програма "Фортисимо в клас".
Новаторският метод на работа с ученици е на цигуларя Хари Ешкенази. Под наслов  "И нека музиката бъде с нас"  започна поредното издание на програмата "Фортисимо в клас" с ученици от Oсновно училище "Любен Каравелов".

Ново пиано, дарено от онлайн платформата "Приятели, помагайте!" ще получи видинското читалище "Цвят". Очаква се днес пианото да пристигне във Видин.


Дарителска кампания за обогатяване на фонда на читалищната библиотека във видинското село Синаговци инициираха участници в инициативата "Резиденция баба" на сдружение "Фабрика за идеи". Кампанията продължава до края на декември.


Поради извършване на строително-ремонтни дейности на частен обект, на 25 октомври /петък/, от 10:00 ч. до 16:00 ч., ще бъде ограничено движението по ул. „Цар Симеон I“, в участъка между „Ниш“ и ул. „Никола Обретанов“, съобщават от Община Враца. Алтернативните маршрути за движение на моторните превозни средства са по ул. „Ниш“, от бул. „Христо Ботев“, и по ул. „Стоян Заимов“.


25 октомври е обявен за неучебен, но присъствен ден за учениците от Видин. Заповедта на заместник–кмета на Община Видин, инж. Цветан Асенов важи за училищата на територията на Общината и е във връзка с духовния празник на Видин- Димитровден. Неучебен, но присъствен за всички ученици и учители, е и понеделник, 28 октомври, съобщиха от министерството на образованието. УчИлищата могат да организират заниманията в този ден, като се запазва провеждането на спортни дейности и на дейности по интереси. 

Есенният кръг на състезанието "Математика без граници" за всички класове ще се проведе утре, 25 октомври, от 13 часа в сградата на ППМГ "Екзарх Антим I“, Видин. Изданието, което е с такса участие, е седмо поред, уточни Камелия Иванова, председател на Съюза на математиците-Видин.


Фестивал на драконови лодки ще бъде проведен в петък и в събота на плажа на крепостта "Баба Вида“във Видин. Това обясни за Радио Видин организаторът, Евтим Стефанов. Фестивалът ще започне в петък от 13 часа на плажа на "Баба Вида" и в събота от 10 до 12 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34