Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 ноември 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН


51 милиона лева за изплащане на коледни добавки за пенсионерите отпусна правителството.
По 40 лева ще получат тези, които получават пенсия до 363 лева включително, колкото е линията на бедност за следващата година.

Синдикатите не се отказват от намерението си за национален протест. От КНСБ и КТ "Подкрепа" заявиха, че не приемат като официално решение думите на премиера Бойко Борисов, че няма да бъде внесено в парламента предложението първият ден от болничния да не се плаща. Имаме и други искания към правителството, каза в "Посоките на делника" Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа". От своя страна работодателски организации обявиха, че обмислят да напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество, ако не видят "работещо предложение за еднодневните болнични листове".

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ръководи Националния щаб, сформиран в рамките на Националното пълномащабно учение "Защита 2019". В работата на щаба участват представители на всички държавни структури, ангажирани с конкретни действия при въвеждане на Външния авариен план на АЕЦ "Козлодуй".

Петко Александров е новият заместник-кмет в община Чипровци. Той е с дългогодишен опит в администрацията и бе временен кмет по изборите.Той сменя на поста Илия Илиев, който спечели конкурса за управител на Областно пътно управление Монтана.

Състав на Апелативния специализиран наказателен съд промени мярката за неотклонение на бившия кмет на видинската община Чупрене Ваньо Костин. Определението на съда е Костин да бъде освободен от ареста, след като внесе парична гаранция от 20 000 лева.

Административен съд-Видин потвърди решението на Общинската избирателна комисия (ОИК), с което са обявени резултатите от втори тур за избор на кмет на кметство Гомотарци.


Обучение на тема: "Дейност на Общински щаб за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия и общинските структури при възникване на земетресение с последващи разрушения и изтичане на природен газ от "Подземно газово хранилище"- "Чирен" – с. Чирен проведе общинският щаб във Враца.

Благотворителната инициатива „Осинови врачанско семейство“ започва за поредна година във Враца. Кампанията е инициирана от граждански организации от града в подкрепа на социално слаби семейства и техните деца, които ще бъдат подпомогнати с подаръци за коледните и новогодишни празници. Над 100 деца от училища и детски градини от областта са включени в тазгодишната инициатива.

Богомил Петров - авторът на първия световен рекорд за българската тежка атлетика и първи като цяло за родния спорт, след края на Втората световна война, днес навършва 80 години. Рекордът е ново начало в развитието му като спортист и като личност и е само един от върховете, които успява да покори.

На Въведение Богородично храм „Свети Дух” приютява три събития с деца. С похвално песнопение в чест на църковния празник ще започне концертът на певческа група „Пъстренец Jr.” . За първи път талантите на художествения ръководител Асен Асенов ще изпълнят черковно-славянско песнопение.

Вечер, посветена на християнския празник Въведение Богородично, организира Народно читалище "Цвят 1870" Видин и Видинска Света митрополия. Празникът е познат още като  Ден на християнското семейство и младеж. Читалище "Цвят" традиционно отбелязва празника.

Възрастни хора от селата от община Мездра ще получават храна по домовете си. Патронажните грижи са осигурени от Фондация "Северозапад" и са насочени към интеграцията на младежи с интелектуални затруднения.

Библиотекарят в Народно читалище "Просвета 1897" в мездренското село Долна Кремена Милка Милева организира тържество по повод Деня на християнското семейство.

От нови книги, с които да обнови наскоро реновираната си библиотека, се нуждае Професионална гимназия по транспорт "Владимир Минчев"- село Владимирово. През лятото хореографът на местната Детска танцова формация (ДТФ) "Хорце" Зорница Карчева и нейните ученици възстановяват, поправят и започват да обновяват отдавна неактивната зала, която днес включва и читалня, в която се провеждат открити уроци на учениците.


Известният видински художник Димитър Вецин ще представи изложбата "Идилия в бяло" в столичната галерия "Париж". Експозицията включва 15 картини от последната година, обясни авторът. 


Десислава Божидарова от Регионалния исторически музей  участва в краеведската конференция "Пътища към новото време - градската и селската култура в модерна следосвобожденска България” във Враца. Етнографът ще представи доклад за предстоящата 110-годишнина на видинския музей, която ще бъде отбелязана през 2020 година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34