Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 април 2020 година

Снимка: Светослав Цветанов

Министър-председателят Бойко Борисов разгледа от въздуха строително–монтажните работи на бъдещата площадка на Компресорна станция "Расово", която е част от проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ от българо-турската до българо-сръбската граница. По-късно бе и в Мизия. Рано е да се мисли за отмяна или за отхлабване на мерките, каза премиерът Бойко Борисов, докато инспектира строителството на газопреносната мрежа на "Балкански поток". На въпрос на Радио Видин дали градът ще бъде газифициран, премиерът отговори, че се надява до края на годината газопреносната мрежа да стигне по-близо до Видин.

Има установен нов случай на болен от коронавирус в област Видин, съобщи тази сутрин председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Положителната проба е на 84-годишен мъж от Дунавци, каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински.

Двама от пациентите с коронавирус от Видин са на интензивно лечене, каза началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в лечебното заведение д-р Вилхелм Елисеев.

14 мъже и жени, които живеят в област Враца, чакат да разберат дали са заразени с коронавирус. Окончателните резултати трябва да дойдат от Националната референтна  лаборатория, съобщиха от РЗИ.

Договор за дезинсекционни мероприятия за контрол на комарните популации в страната подписа здравният министър. Ще бъдат извършени дезинсекционни мероприятия и ларвицидно третиране срещу комари в няколко области на страната, сред които Видин, Враца и Монтана. 

Нова специализирана техника за миене и дезинфекция на пешеходни зони, междублокови пространства, алеи и улици почиства град Лом от днес.

40 акта във Видинско за непоставени предпазни маски.

Досегашният служител на служба "Контрол на опасните средства" към областната дирекция на МВР във Враца Петър Цветков е назначен за временен началник на КАТ в града под Околчица.

Зелените площи и парковете в Монтана са окосени и дезинфекцирани. Общината е взела мерки, за да може да протекат нормално Великденските празници, съобщи кметът Златко Живков. 

Служители на "Дунав мост Видин-Калафат" АД са дарили сумата от 5 700 лева на видинската болница "Света Петка" за борбата срещу епидемията от коронавирус, съобщават от ръководството на дружеството, което стопанисва моста. 

400 хранителни пакети за Великден са раздадени на възрастните хора над 65 години от Монтана и селата.

В навечерието на Възкресение Христово Общинският център за социални услуги и дейности в Мездра зарадва с великденски подаръци 221 потребители от общината на социалните услуги "Домашен социален патронаж" и Дом за стари хора в града. 

С 20 се увеличават бенефициентите по проект "Обществена трапезария" в Белоградчик. Услугата е към фонд "Социална закрила". 

90 възрастни и лица с увреждания от община Мездра ще получават патронажна грижа, съобщава местната администрация. Продължителността на програмата е до 15 юни 2021 година. 

В края на месец април община Макреш ще стартира нова процедура на своята територия - "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания", каза кметът Митко Антов. Наетите служители ще доставят хранителни продукти, лекарства и продукти от първа необходимост на нуждаещите се, които са закупени със средства на потребителите. Хората в нужда биха могли да получат съдействие и в заплащане на битовите им сметки или в заявяване и получаване на неотложни административни услуги. Община Макреш ще обслужва между 30 и 40 човека в продължение на четири или пет месеца, уточни кметът Митко Антов.

Всички жители в село Мали Дреновец, община Димово, ще получат козунаци и сладки на Великден. Средствата са събрани от Община Димово, от Иванка Василева, която живее в Италия и от кметския наместник на селото, каза Александра Цекова, кметски наместник. Благотворителният жест е начин да се покаже ангажираност и съпричастност към живота на  хората в селото, добави Александра Цекова. 

Продължва пролетното почистване на Зверино. Цялото село ще бъде дезинфекцирано днес, каза кметът Стоян Петров. По инициатива на кмета, в най-голямото село в община Мездра бяха раздадени повече от 300 маски за лице миналата седмица.

Радослав Попов от Видинската природо- математическа гимназия "Екзарх Антим I" за втора поредна година се класира за Националния кръг на олимпиадата по английски език.

Виртуален концерт подготвят формации от Младежкия дом в Монтана. 

Благотворителна инициатива в помощ на възрастни или самотноживеещи хора започна за Великден в община Борован. По предложение на общински съветник от местната коалиция "Съюз на демократичните сили" са събрани средства за закупуване на храни за нуждаещите се. 

Читалището в село Паволче спечели гласуването за голямата награда на АГОРА.

В Бяла Слатина предават във Фейсбук службите в църквата "Света Параскева". Идеята идва от хора от града, живеещи в Испания,където църквите са затворени. Свещеник Тодор Дудов и художникът Марио Беров решават да направят Фейсбук страница на храма, където да предават неделните служби.

Отменя се тазгодишното  издание на празника на  духовите оркестри "Дико Илиев", който се провежда в Монтана всяка година в средата на месец май - каза на редовен брифинг кметът на община Монтана Златко Живков.

Днес е Велики Четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица, в който църквата ни припомня Тайната вечеря на Божия син с апостолите. Исус дава на своите ученици последните си духовни напътствия, пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го предаде, за да бъде съден, измъчван и разпнат. По време на Тайната вечеря Исус Христос установил тайнството на причастието, каза архимандрит Самуил от видинската църква "Св. Николай чудотворец". Народният обичай свързва Велики четвъртък с традицията в този ден да се боядисват великденските яйца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 7 май 2024 година

Възрастен мъж и дете са потвърдени с  коклюш  в област Монтана.  От началото на годината в област Монтана случите на коклюш са общо четири. Деца на 6 и 11 години, мъж на 28 и дядо на 70-годишна възраст. Михаил Миков е водач на листата на "ЛЕВИЦАТА!" във Видин.   Кандидатите за народни представители от листата на коалицията се регистрираха в..

публикувано на 07.05.24 в 18:00

Любен Иванов е водач на листата на ПП-ДБ за парламентарните избори във Видин

Народният представител от 48-ото и 49-ото Народно събрание Любен Иванов е водач на листата на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" за парламентарните избори за област Видин. Той е и областен управител на Видин в периода януари – август 2022 г. От 2015 до 2021 е общински съветник в Общински съвет - Видин. Любен Иванов..

публикувано на 07.05.24 в 17:49

В деня на радиото - среща с бившата журналистка Ангелина Петкова от Монтана

Най-важното за един радиожурналист е да може да общува с хората. Това казва 85-годишната Ангелина Петкова . Повече от 10 години от живота си тя е отделила на радиовъзела в Монтана. Днес се поздравихме за празника на радиото с Божана Димитрова, допълни Петкова. Ангелина Петкова е най-възрастната репортерка, работила в местния радиовъзел...

публикувано на 07.05.24 в 17:35

Иво Цанев оглави листата на ДПС във Видин

Бившият народен представител от СДС Иво Цанев (на снимката - вторият от дясно наляво)  е водач на листата на политическа партия Движение за права и свободи за област Видин на предстоящите на 9 юни парламентарни избори. Търсим варианти за обединение около политики, а не разединение, каза Иво Цанев.  "Желанието на националното ръководство на..

публикувано на 07.05.24 в 17:05
БСП прес

Румен Гечев е водач листата на "БСП за България" във Видин

"БСП за България" представи листата си с кандидати за народни представители във Видин . Водач на листата в 5-и многомандатен изборен район е Румен Гечев , професор по "Макроикономическа политика", д-р на "Икономическите науки" в УНСС, бивш вицепремиер и министър на икономическото развитие. Той не е от Видин, но по думите му е запознат с..

публикувано на 07.05.24 в 16:55

Кутово се подготвя за шестия Фестивал на народната носия

 Фестивал на народната носия "От раклата на баба"  ще се проведе н а 25 май във видинското село Кутово , обясни Татяна Любенова секретар на местното читалище "Просвета-1937": "Започваме усилена подготовка по Шестия фестивал на народната носия "От раклата на баба", който ще се проведе на 25 май на площада в село Кутово от 17:00 часа...

публикувано на 07.05.24 в 16:48

Проф. Николай Дойнов ще представи две книги във Видин

Литературна среща с председателя на Съюза на народните читалища професор Николай Дойнов организира утре видинското читалище „Цвят“ . Професор Дойнов ще участва във форум във Видин за новите идеи и възможности пред културните средища. Срещата с него във видинското читалище „Цвят“ ще е от 18:00 часа. Той ще представи последните си две книги - „Форми..

публикувано на 07.05.24 в 16:07