Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 февруари 2022 година

Снимка: Радио Видин

Във видинското село Флорентин отбелязаха Трифон Зарезан. Старият Трифон - Борислав Митрашков, заряза лозето, поля го с вино за плодородие и предаде щафетата на младия Трифон- Георги Георгиев


Общините в област Монтана с режим на уличното осветление. Сметките за ток са непосилни за общините и са пъти по-високи за последните два месеца на миналата година в сравнение със същите за 2020 година, което наложи въвеждането на режим на уличното осветление.


SMS или електронен билет за синята зона във Враца. От 1 февруари се въвеждат нови начини на плащането за платено паркиране и престой в някои райони на Враца. 


536 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада. Около 10 пъти повече новозаразени с COVID-19 отчитат здравните власти в Северозапада, спрямо вчера. 


Здравните власти във Враца регистрираха 10- кратен ръст на новозаразени с коронавирусна инфекция през изминалото денонощие. По данни на Регионалната здравна инспекция, на 31 януари са били отчетени 301 позитивни теста за ковид в областта.


Конкретни стъпки по разкриване на нови специалности за медицински кадри във видинския филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев" бяха обсъдени на среща в Парламента по инициатива на депутата Росица Кирова. В разговорите участваха акад. Христо Белоев - ректор на висшето учебно заведение, изпълнителният директор на МБАЛ във Видин д-р Ивета Найденова и административният директор на видинския филиал на университета Момчил Станков. Предстоят срещи с кметовете по места и РУО, за да се уточнят и планират потребностите от медицински специалисти. Според договореното ще се стартира с 10-15 бройки, които първоначално ще се обучават в Русе, а бъдещите млади специалисти ще практикуват и работят по договор във Видинската болница. Идеята е тези студенти да бъдат освободени от такси за обучение и им бъдат осигурени общежитие и стипендии.


Двете болници и медиците в област Видин получиха плащания за декември. 867 996лв. са изплатени на двете многопрофилни болници за активно лечение в област Видин, съобщиха от РЗОК-Видин.


480 предложения от граждани за ремонт на пътища в страната са постъпили в Агенция „Пътна инфраструктура“ в рамките на две седмици. 214 от сигналите са за участъци в лошо състояние от републиканската пътна мрежа. 96 от предложенията се отнасят за общински пътища, чието поддържане не е в правомощията на АПИ. 170 сигнала за пътища се повтарят.


Жителите на община Кула вече могат да платят данъка за автомобилите си за 2022 година. Заплащането на данъка е условие за редовност при периодичния технически преглед на превозното средство. Невнесеният в срок данък се събира заедно с лихвите. 


Преминаването на граничния пункт на Дунав мост- 2 отново бе затруднено. Около 10 километра бе опашката от тирове на околовръстния път на Видин. Колоните от тирове се образуват, защото в началото на седмицата трафикът е по-натоварен


Близо 13 500 граждани на Видинска област вече имат активен персонален идентификационен код на НАП /ПИК/. От началото на годината са издадени 298 кода, което е три пъти повече от същия месец на миналата година. 


Започна неотложен ремонт на покрива на НЧ "Съединение 1923" Бърдарски геран, тъй като през месец октомври част от тавана се срути в салона на сградата. Повредата е следствие на предишен некачествен ремонт на покрива.


"NEST" се нарича новият проект, който  стартира фондация "Заедно в час", той  е насочен към  експерти от Регионалните управления на образованието в Северозапада и за млади учители. Идеята е експертите, преминали обучение, да бъдат обучители на свои колеги-експерти, а те от своя страна да станат "подкрепящи" работата на новите учители в образователната система.


Най-добрите видински ученици продължават в състезанието по приложна електроника. Шестима ученици в две възрастови групи от Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“- Видин се класираха на училищен кръг на състезанието по приложна електроника "Мога и зная как". Състезанието се провежда за 11-та поредна година  в него участват ученици от специалностите "Компютърна техника и технологии" и "Промишлена електроника".


Видинският художник Богдан Александров е номиниран за Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров - Майстора за 2021 година.


Днес православната църква чества паметта на Св. Трифон. В този ден в храмовете се отслужва Света литургия, след което се поръсват кръстообразно нивите и лозата със светена вода.

Мини турне с комедията "Да докоснеш небето" организира Драматичен театър – Монтана през февруари. Веселият спектакъл е по разказа "Лунатици" от Леон Митрани. Режисьор е Альоша Бехар, а в ролите са Тихомир Иванов и Стефан Милков. 

По-високи от обичайните се очаква да бъдат температурите през февруари в област Монтана в сравнение със същия месец на 2021 година. Ще има валежи от сняг, но без трайна покривка. По-малко ще са валежите



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стотици отбелязаха Лазаровден във Враца

Близо 300 деца се включиха в общоградското лазаруване във Враца по повод красивия пролетен празник, съобщиха от местната управа.  Кметът Калин Каменов приветства присъстващите и заяви, че подобни събития съхраняват българските традиции и възпитават най-малките жители на града. Програмата продължи с концерт на танцовите състави “Хемус”,..

публикувано на 27.04.24 в 18:43

Наградиха работодатели във Враца

В навечерието на Световния ден за безопасност и здраве в работна среда в Областна администрация Враца на официална церемония се връчиха наградите „Работодател на годината – 2023 г., инвестирал в безопасни и здравословни условия на труд". По традиция и тази година работодателските организации номинираха най-успешните в област Враца работодатели,..

публикувано на 27.04.24 в 18:39

Празничен концерт за Цветница организира видинско читалище "Цвят- 1870"

На Цветница видинското читалище "Цвят- 1870" ще отбележи своят празник. За програмата разказа секретарят на читалището Любомир Илиев. "Ние всяка година почитаме този ден особено тържествено. Посещаваме светата литургия в катедралния храм "Св. Димитър", след което с литийно шествие се отправяме към откритата сцена в Крайдунавския парк. В 11.30..

публикувано на 27.04.24 в 18:00

На Цветница в кулското село Тополовец ще представят местни обичаи

Утре в кулското село Тополовец под мотото "История, традиция, ценности - местни, национални и европейски" спортен клуб "Кула - спорт за всички" и Общинската организация на инвалидите ще отбележат Цветница. За програмата разказа председателят на читалище "Светлина " в Тополовец Валерия Велкова. "Ще започнем с празнична служба в нашия храм,..

публикувано на 27.04.24 в 17:40
Вера Александрова (втората от ляво на дясно) е водач на листата за Видин

Вера Александрова води листата на "Възраждане" за парламентарните избори във Видин

От партия "Възраждане" представиха кандидатите за народни представители от област Видин в следващия парламент. Водач е депутатът от 49-ото Народно събрание и областен координатор на партията за Видин Вера Александрова. "За мен е приоритет да изберем хора, на които може да се има доверие, хора, които притежават чест и достойнство. Хора, които..

публикувано на 27.04.24 в 17:30

Румен Гечев ще е водач на листата на "БСП за България" за народни представители във Видин

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за изборите за Европейски парламент и 50-то Народно събрание на 9 юни, както и предизборната платформа на коалиция „БСП за България” за парламентарния вот. Кандидатите са обявени на официалния сайт на политическата формация. За водач на евролистата е избран Кристиан Вигенин. Следван..

публикувано на 27.04.24 в 15:14

Благотворителен базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана

За поредна година в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета, великденски яйца и зайци, букети с цвета и още най-различни символи за празника. В изработка се включи и Людмил Колов,..

публикувано на 27.04.24 в 13:44