Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 септември 2022 година

Снимка: Радио Видин

Мощите на лекаря в расо Свети Лука Изповедник са във Видин за поклонение. Те ще са във Видинската епархия до 11 септември. Ще бъдат представени за поклонение в по-големите храмове и манастири. Утре ще са в параклиса "Свети Лука и света Петка" във видинската болница, където ще бъде отслужена архиерейска  света Божествена литургия.

Удължиха срок по проекта "Модернизирана образователна инфраструктура в град Лом".
Общинските съветници в Лом приеха да бъде удължен срока за обезпечаване на авансово плащане по договор за безвъзмездна помощ, сключен с МРРБ в качеството му на договарящ орган за проект "Модернизирана образователна инфраструктура в град Лом".

Площадът пред кметството в село Арчар, както и две улици с прилежащите тротоари, са ремонтирани с европейски средства. Предстои да бъдат асфалтирани още четири улици с капиталови средства, обясни кметът Веселина Данаилова.  

Областният управител на Видин проведе среща за недопускане на предизборна агитация в държавните структури на областта. Акцентирано е върху противодействието на нерегламентираната предизборна агитация в държавните институции и публичните предприятия,  и необходимостта от обезпечаване на безпроблемната им работа.

173-ма кандидати за депутати са регистрирани в 28 партийни листи за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври във Врачанско. По почти 29 души се борят за едно свободно място в следващия парламент, което прави натискът за едно работно място в българската политика сериозен.

26 партии и коалиции, допуснати от ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, са регистрирани в Районната избирателна комисия в Монтана. 149 кандидат-депутати в област Монтана ще се борят за 5 места в 48-ото народно събрание.

Кметът на община Mездра Иван Аспарухов е издал заповед, с която определя места и информационни табла за поставяне на агитационни материали
по време на предизборната кампания. Според заповедта, кметовете и кметските наместници ще определят местата за поставяне на агитационни материали в съответното населено място.

Над 30 градуса се очакват през септември в област Монтана.  Месецът ще започне с дъждовно време, на места с гръмотевици.

Лято, пълно с предизвикателства, подари врачанската библиотека на децата. През летните месеци, библиотечните специалисти са провели общо 55 събития в рамките на програмата "Лято в библиотеката”,а участие са взели общо 1150 деца и тийнейджъри.

Безплатни ИТ обучения за ученици от област Видин. Ученици от 5-ти до 12-ти клас могат да кандидатстват онлайн до 2 октомври.

Общинската художествена галерия в Лом е домакин на живописна изложба. Венцислав Кузманов дълги  години живее и твори в Испания. Негови платна притежават колекционери и ценители на изобразителното изкуство от цял свят.

Изложба на художничката Севда Потурлян ще бъде открита ot 17:30 ч. в галерия "Кутловица" в Монтана. Авторката представя 20 свои творби - предимно живопис с маслени бои и акварели, създадени в периода 2015 - 2022 година.

На 1 септември Светата православна църква почита паметта на Св. Симеон Стълпник и неговата майка Света Марта. Симеоновден полага началото на църковната Нова година.

Община Монтана ще отбележи 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия с празничен концерт. Той започне в 10:30 на 6 септември (вторник) на откритата сцена пред Паметника на септемврийци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Врачанската публика ще слуша концерт от цикъла "Солистите на оркестъра"

Камерен концерт от цикъла "Солистите на оркестъра" ще се състои днес, 3 юни във Враца .  Солистите Альона Чехова (цигулка), Лорела Миха (цигулка), Сонила Баха (виола), Маргарита Глодунова (виолончело), заедно с Каролина Мендоса (виола), Естанислао Руиз (валдхорна), Мартин Павлов (флейта), Рудолф Баха (кларинет) ще изпълнят произведения от Волфганг..

публикувано на 03.06.24 в 12:09

Демонстрация на урок по "Визуално програмиране" се състоя в Монтана

Седмо средно училище "Йордан Радичков" в Монтана  бе домакин на срещата на иновативни училища от страната. Урок по „Визуално програмиране“ наблюдаваха педагози от основните училища „Петър Бонев“ от Перущица и „Паисий Хилендарски“ от село Цалапица, и начално училище „Васил Левски“ от Кричим. Иновативният предмет "Визуално програмиране"..

публикувано на 03.06.24 в 12:00

Трима души пострадаха при катастрофа в Ломско

Трима пътници от лек автомобил са пострадали, след като лек автомобил самокатастрофирал в община Лом , съобщават от полицията в Монтана. На 2 юни около 20,40 ч. при движение от град Лом към град Козлодуй 29-годишен водач на лек автомобил с врачанска регистрация на прав участък от пътя губи контрол над волана, навлиза изцяло в лентата за насрещно..

публикувано на 03.06.24 в 11:21

Обвиняем за домашно насилие и закана с убийство остава в ареста във Враца

Под ръководството на Районна прокуратура - Враца се води разследване по досъдебно производство, първоначално образувано за неизпълнение на заповед за защита от домашното насилие. Мъж на 38 години от Враца не е изпълнил заповедта, с която бил задължен да се въздържа от домашно насилие към съпругата си. Било му забранено да я приближава на разстояние..

публикувано на 03.06.24 в 11:11

Полицията залови 17 нелегални мигранти край Враца

През вчерашния ден край Враца е спрян за проверка товарен автомобил, управляван от 29-годишен водач от София. В автомобила са установени 17 души без документи , определящи се за граждани на Сирия  и Ирак . По случая е образувано е досъдебно производство. 

публикувано на 03.06.24 в 10:56

Село Връв остана без сирени на 2 юни 

Вчера, на 2 юни, когато отбелязахме Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, в село Връв , община Брегово не е била задействана сиренно-оповестителната система . Това се случва за първи път и е предизвикало възмущение у жителите на населеното място. За ситуацията ни информира Галя Маринова от село Връв: "Всички сме..

публикувано на 03.06.24 в 10:47

Дружество за отпадъци във Врачанско отчете печалба за 2023 година

Дружеството, което събира и депонира отпадъците на общините Мездра и Враца – „Екопроект“ е с 4 060 лева годишна печалба за 2023-а. Това стана ясно на последното заседание на местния парламент в града под Околчица, на което беше гласувано поведението на врачанския представител на форума. Той ще подкрепи баланса на дружеството, който ще бъде..

публикувано на 03.06.24 в 10:05