Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 октомври 2022 година

Снимка: Радио Видин

Приключва осмият сезон на археологическите разкопки в антична Бонония във Видин. Работи се на общински терен. Разкрито е цялото трасе на западната крепостна стена на Бонония, което не само ще бъде проучено, но ще се реставрира и експонира, каза ръководителят на екипа доцент Здравко Димитров. През настоящия археологически сезон разкопките са финансирани от Община Видин.


63 души от община Видин получиха трудовите си договори. Предстои да преминат през обучение и ще работят до края на юни 2023 година.


Близо 1300 души са започнали работа в Северозапада за последния месец. Равнището на регистрираната безработица в трите области в Северозапада през септември е 8.5%.

Община Видин има готовност за работа при зимни условия, стана ясно на проведеното днес заседание на Общинския щаб за координация на спасителните и неотложните аварийно-възстановителни работи. На него бе обсъдена направената организация за предприемане на своевременни мерки в случай на усложнена обстановка при зимни условия. Секретарят на Общинския щаб Огнян Петров запозна присъстващите със заповед на областния управител на Видин от 07.10. 2022 г., в която са разписани конкретни действия, които общините и другите заинтересовани институции трябва да предприемат през предстоящия зимен сезон.


На хакерска атака бе подложен сайтът на Българското национално радио - bnr.bg. Източникът все още не е установен. Регистрирани са над 2 500 000 заявки за достъп в секунда, които блокираха достъпа до платформата на общественото радио, включително и на Радио Видин. Специалистите на БНР и на доставчика ЕВОЛИНК положиха всички усилия да отстранят проблема и да възобновят достъпа до сайта.


Поискаха удължаване на срока за приемане на документи за участие в конкурса за управител на кожно-венерическия диспансер във Враца. Очаква се Общинският съвет, който е принципал на здравното заведение,  да удовлетвори молбата на общинската управа.


Трима медици номинира колегията на лекарския съюз в Монтана за "Лекар на годината". Това са д-р Малвина Павлова от Берковица, д-р Цветан Петров и д-р Петко Петков от Монтана. Поводът за номинациите е 19 октомври- Денят на българския лекар.




Облагородиха парка в село Гаганица. Дейностите са финансирани от Предприятието за управление на дейностите по околната среда и на стойност 15 хиляди лева. Засадени са цветя и декоративни дървета и храсти. Изградена е зона за отдих като са поставени нови дървета и кошчета за отпадъци.


За утре е насрочено заседание на Общинския съвет във Видин, в на което ще бъде гласувана и план-сметката за чистота. Сред предложенията за дневен ред са също определяне на размера на таксата за битови отпадъци, както и промяна в наредбата за местните данъци и такси.



Близо 25 000 данъкоплатци и осигурители са посетили офиса на Националната агенция за приходите в Монтана през изтеклите 9 месеца, което е с 2400 повече в сравнение със същия период на 2021 г.  Над 4600 клиенти са се възползвали от ПОС терминалите в офиса на приходната агенция и са платили задълженията си с карта. Двойно са се увеличили клиентите, които са използвали тази услуга, за да внесат данъците и осигуровките си.


С над 4 000 души е намаляло населението на община Мездра през последното десетилетие. Единственото населено място в общината с положителен прираст през периода 2011-2021 г. е Крета. Не е променен броят на жителите на Ребърково, съобщиха от Общината след  окончателните данни от преброяването на населението в страната. Според тях към 7 септември миналата година, жителите на община Мездра са 17 669 жители.


Почистват се всички гробищни паркове в населените места в община Ружинци. Вече са почистени гробищата в Чорлево за Архенгеловата задушница.


Екип от СУ "Св. Климент Охридски"- Зверино спечели трето място на конкурса "Моята предприемаческа идея за област Враца". Събитието е по инициатива на евродепутата Андрей Новаков. С отличната си работа  учениците Виолета Димитрова, Беатрис Кирова, Виктор Владимиров, Пламена Литова и учителят по предприемачество Христина Цолова си спечелиха посещение на Европейския парламент в Брюксел.


На тържествена церемония бяха връчени дипломите на 66 абсолвенти от филиал “Проф. д-р Иван Митев” във Враца към Медицински университет - София. Тази година успешно завършват 36 медицински сестри, 6 акушерки и 24 лекарски асистенти.


На 18 октомври православната църква почита свети апостол и евангелист Лука. Той бил родом от Антиохия, Сирия.  Получил  високо образование, учил медицина и живопис.


Екипът на Областен информационен център-Видин ще проведе открита приемна, по време на която потенциалните бенефициенти ще могат да зададат своите въпроси за актуалните и предстоящи възможности за подкрепа от програмите, финансирани от Европейските фондове при споделено управление, Програма за развитие на селските райони 2014-2020, както и за други източници за подкрепа от ЕС. Посетителите на приемната ще получат и информационни материали за възможностите за финансиране от Европейските фондове. Приемната ще се проведе на 19 октомври 2022 г., сряда, от 10,30 ч. в централната част на гр. Видин - пред задния вход на сградата на Община Видин (откъм паркинга на Общината).


На 23 октомври ще е откриването на новата учебна година в Неделното училище към храм "Свети Николай Мирликийски“ във Видин. Запазват се школите, които до сега са съществували, каза Видинският Митрополит Даниил. Продължава също и школата по църковно пеене във Видин, която се води от Андрей Касабов, доктор по църковно пеене.


"Вечеря за глупаци" е най-новата премиера на Драматичен театър - Монтана
С комедията от Франсис Вебер театърът ще отбележи своя 60-годишен юбилей. Премиерата ще състои на 20 октомври.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млада художничка подреди благотворителна изложба в Мездра

Самостоятелна изложба живопис "Късчета природа"  подреди в  навечерието на Великденските празници Теменужка Маринова. Организатор на културното събитие, което е  с благотворителна цел,   е Градска художествена галерия (ГХГ) - Мездра. Експозицията включва 18 живописни платна - пейзажи, флорални и анималистични картини, изпълнени със смесена..

публикувано на 30.04.24 в 11:10
Снимката е илюстративна

Задържаха младеж за наркотици във Видин

18-годишен видинчанин е задържан вчера след проверка на полицейски служители във Видин. При извършен личен обиск у него е намерена сумата от 30 лева, получена от продажбата на 1,75 грама сух канабис. "Стоката" е открита в лекия автомобил на клиента му, който е 36-годишен, съобщават от полицията в областния град. Последвало претърсване в..

публикувано на 30.04.24 в 11:00

Срокът за деклариране на доходите изтича днес

Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени от физически лица през 2023 година, приключва в полунощ днес, 30 април, за ползващите електронни услуги, и в 17:30 часа за избралите да подадат формулярите си на хартия в офисите на приходната агенция. До този момента в офис на НАП Видин почти 6 700 души са подали годишните си данъчни..

публикувано на 30.04.24 в 10:30

Земетресение е усетено тази сутрин във Видин

Земетресение бе усетено тази сутрин във Видин и региона. Трусът е ударил в 8:42 часа българско време в съседна Сърбия.  По данни на Сръбската сеизмологична служба трусът е с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер и е възникнал в района на град Кладово на около 70 километра от Видин.  Според Националния институт по геофизика, геодезия и..

публикувано на 30.04.24 в 09:25

Перспективите пред Северозапада обсъждаха на форум в Монтана

Регионална конференция "Бизнесът и регионите: Северозападна България – Перспективата" събра в Монтана представителите на големи фирми в Северозападна България, кметове на общини, представители на държавата, които заедно да начертаят посоките за по-добро бъдеще на живеещите в тази част на страната. Според Петър Торнев , председател на..

публикувано на 30.04.24 в 07:50

Снимката на 29 април 2024 година

Училища във Видин отвориха вратите си. Видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" е домакин на отворени врати под наслов "Невероятният свят на Радичковите врабчета".  Дни на отворените врати се проведоха и във видинската гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев". Темата бе "Заедно с бизнеса - за по-висок професионализъм"...

публикувано на 29.04.24 в 18:05

Туристически празник в местността "Божурица" за 1 май

За пета поредна година в местността "Божурица" на 1 май ще се проведе туристически празник. Организатор на събитието е туристическо дружество "Бонония", съвместно с Община Видин. За деня са предвидени много физически активности, при хубаво време се предвижда и полет с балон. Ще има състезания по велокрос и пейнтбол, със символични награди за..

публикувано на 29.04.24 в 17:20