Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прави ли се оглед по домовете по програмата за подмяна на отоплителните уреди?

Снимка: Радио Видин

Жители на плевенски села сигнализират, че има опити за измами по проекта за подмяна на печките на твърдо гориво с екологични уреди. Измамниците се представят за експерти на общината и настояват да направя оглед в жилищата, чийто собственици са заявили желание за подмяна на отоплителни уреди по проект за по чист въздух

Измамници се представят за общински експерти, с цел да посетят къщите на хора, които кандидатстват по европроект за подмяна на отоплителните уреди.

Жител на плевенско село разказва, че измамници са се представили за служители на отдел екология в общината. Сред въпросите са били и тези за възрастта на мъжа и дали постоянно живее на адреса. Самият той разказва, че след разговора с мнимите експерти е останал с впечатление, че те не са много компетентни по темата.

Измамниците на два пъти определят дата, на която да посетят жилището, звънят от различни телефони, но след като и втория път не идват, мъжът започва да подозира измама. Той се обажда в общината, подаден е и сигнал в полицията.

От община Плевен съобщиха, че са предприели масирана информационна кампания, чрез която да запознаят гражданите с проекта, който дава възможност печки на твърдо гориво да бъдат подменени с алтернативни източници на отопление, като климатици, термопомпи, котли на пелети.

Заместник-кметът Стефан Милев коментира по повод опита за измама, че в периода на проучване на интереса на гражданите към подобна програма анкетьорите на общината са били със специални карти за легитимация. Той беше категоричен, че общината не изпраща хора за обследване на домовете.

Стефан Милев обясни, че община Плевен още не е кандидатствала с проект пред оперативна програма "Околна среда". Срокът да кандидатстване на общините е 21 октомври тази година. Дотогава в къщите на хората никой няма да влиза и няма да прави каквото и да е във връзка с обследвания на техните домове, допълни заместник-кмета.

Към момента над 2500 души са подали заявление да се включат. От общината призовават кандидатствалите по програмата да не се подвеждат от обаждания на мними експерти и да не ги допускат до къщите си.

Заключение

Твърдението, че общински експерти трябва да посещават къщите на хора, които кандидатстват по европроект за подмяна на отоплителните уреди е НЕВЯРНО. От община Плевен призовават кандидатствалите по програмата да не се подвеждат от подобни обаждания на измамници и да не ги допускат до къщите си. При необходимост да търсят официалната информация от сайта или на телефоните на общината.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 12 май 2024 година

Прозорците са като очи. Очите са като прозорци. Очите, казват, че са и прозорци към душата. Прозорците можем да си изберем, но не и очите. Не и душата. Да. Днес, в първата неделя след Великден, православната църква празнува Томина неделя . Този празник е свързан със съмнението и уверението във Възкръсналия Христос. Главен герой в..

публикувано на 12.05.24 в 14:20

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00

Радослав Рангелов за ползата от тренировките за мобилност

Треньорът по мобилност и създател на зала за движение "Мотивити" в София Радослав Рангелов проведе занимания във видинския клуб "Аеробикс тайм". По професия той е икономист. Преди 12 години започва да се занимава с движение и оттогава се стреми да помага на хората да са по-здрави и по-осъзнати. Желанието му е да покаже различна гледна точка за..

публикувано на 10.05.24 в 16:53

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

Днес, 10 май, Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН...

обновено на 10.05.24 в 14:25
Борислав Каменов, преподавател по физическо възпитание и треньор по баскетбол

Борислав Каменов, треньор: Хора, движете се!

Днешният 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото на деня е: "Движението - това е здраве" . Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32