Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 август 2023 година

Снимка: Ива Антонова

Министерският съвет прие решение за определяне на проекта за изграждане на газопровод, свързващ подземното газохранилище "Чирен" със съществуващата газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз"   в района на с. Бутан, за обект с национално значение и национален обект. С друго свое решение правителството определи планираната нова ядрена централа на Площадка №2 на АЕЦ "Козлодуй" за обект с национално значение и за национален обект. 


До края на днешния ден приетите на трети етап от класирането следва да се запишат в съответното учебно заведение.  В област Видин учениците имат възможност да се запишат в 9 профилирани и 18 професионални паралелки в областта, каза Веселка Асенова, началник РУО Видин.


В Монтана събират подписка за запазване на 3-ти март като национален празник на България. Инициативата е на местната структура на БСП, която иска да стане национална.

Модернизацията на жп линията Видин-София в участъка Медковец-Срацимир, е един от трите проекта, които бяха утвърдени за финансиране от Механизма за свързване на Европа 2021-2027 в сектор "Транспорт". С построяването на този участък дистанцията между Медковец и Срацимир ще бъде намалена с 14 км. Очаква се трасето да е изцяло електрифицирано, каза кметът на община Медковец Венцислав Евгениев.


Над 2 300 проверки са извършени през месец юли на територията на Северозападно държавно предприятие - Враца. Горските служители са проверили 678 обекта за дърводобив, 1000  моторни превозни средства, 32 ловци, 17 риболовци и  613 физически лица, извършващи различни дейности в държавните горски територии.


В началото на юли започна приемът на заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление за предстоящия зимен сезон 2023/2024 г. Към днешна дата в Дирекция "Социално подпомагане" град Кула са приети общо 1140 заявления, като от община Кула - 683, община Грамада - 260 и община Бойница - 197. Помощта за отопление за целия предстоящ зимен сезон, 1 ноември 2023 г. – 31 март 2024 г. ще е 546,95 лева, което е с 4,47% повече в сравнение с миналата година. 


Световноизвестното сопрано Йорданка Дерилова става част от фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали". Публиката ще може да я види в "Мадам Бътерфлай" на Пучини - един спектакъл, който ще има своята премиера този петък, 4 август. 

Майсторски клас по китара на преподавателя в Националното музикално училище "Любомир Пипков“ и "Deutsche Schule" София Тошо Димитров ще се проведе във Видин. В него могат да участват всички любители на акустичната и класическата китара, които свирят за удоволствие или професионално.

Неправителствени организации подеха инициатива за набиране на книги за неделното училище в Истанбул. Кампанията "Чета на български в Истанбул" е организирана от Български младежки форум, Сдружение "Активно общество"- Видин, Народно читалище "Ахинора-2003" и Генералното консулство на България в Истанбул и е за подпомагане на учебната дейност на намиращото се в турския мегаполис българско неделно училище "Св. св. Кирил и Методий".

За трета поредна година във Враца ще се проведе събитието "Врачански теферич", чиято основна цел е да продължи семейната традиция за пикници на открито. Най-малките жители на града ще имат възможността да се забавляват с игрите на своите родители - федербал, тенис на маса, футбол, баскетбол, шах и табла, народна топка, ходене на въже и много други забавления на асфалт. 


Излезе от печат книгата "Принос към етнографията на Ново село, Видинско" на д-р Сашка Бизеранова. В нея е събрана втората част от изследването, което етнологът от Регионален исторически музей Видин провежда в продължение на години в родното си село. Насочена е към етнографията, духовната и материалната култура на населеното място.


Със златен медал и първо място бе удостоен концертният състав на ВГ "Шоколадчета" град Лом за участието му в Международен конкурс "Звездите на Париж" в столицата на Франция. Децата получиха награди за своите индивидуални изпълнения в различни категории, казва Росица Кръстева, художествен ръководител.

От утре – 3 август, се ограничава движението по път I-1 Лютидол – пътен възел "Новачене" и се пренасочва по пътя Типченица – Липница – Новачене в община Мездра, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Временната организация на трафика е за изпълнението на следващия етап от модернизацията на първокласния път. 



По публикацията работи: Теодора Макавеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс за най-чаровна лазарка обявиха в Софрониево

Онлайн фотоконкурс "Най - чаровна лазарка в Софрониево" обявиха от читалище "Пробуда - 1927" в селото. Конкурсът е в 3 възрастови групи, обясни секретарят на читалището Офелия Крумова. "Желаещите да участват трябва да изпратят снимки чрез месинджър на фейсбука на читалището до 28 април включително, това е Цветница. Към снимките се..

публикувано на 27.04.24 в 10:03

На трудова борса обявиха 45 нови работни места във Враца

45 свободни работни места бяха обявени като свободни по време на трудова борса, която се проведе във Враца . Заместник-кметът на общината Александър Владимиров даде официално началото на събитието. Форумът беше организиран от Младежки център – Враца, Агенция по заетостта, Дирекция „Бюро по труда" – Враца и Сдружение „Нов път" Хайредин. Инициативата е..

публикувано на 27.04.24 в 09:47

В Белоградчик лазарки наричаха за здраве

Малките лазарки от Детска градина „Иглика" - Белоградчик , накичени с венчета от върбови клонки, изненадаха общинската администрация в града. С песни, танци и наричания за здраве и берекет донесоха истинско пролетно настроение в общината. Децата пожелаха на своите домакини здраве, изобилие, и весело посрещане на Великденските празници. От..

публикувано на 27.04.24 в 08:44

Временно се променя организацията на движение в посока Видин по път I-1 между Ружинци и Дунавци

Променя се организацията на движение в посока Видин по път I-1 Видин - Монтана в отсечката между Ружинци и Дунавци, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Между 10 ч. и 17 ч. днес  ще се ограничи движението за всички превозни средства по първокласния път в участъка от кръстовището с път III-114 Ружинци - Тополовец до кръстовището за Дунавци..

публикувано на 27.04.24 в 08:18

Раздават великденски пакети на възрастни хора от община Бойница

Възрастни хора с ниски доходи ще бъдат подпомогнати за Великден в община Бойница. Празнични пакети ще получат около 30 души от 4 населени места, каза общественикът и организатор на великденската кампания Радослав Треилов.  "Съдържанието, което сме предвидили, е по един козунак, боя за яйца и по 40 лева. В понеделник, 29 април, ще стартираме от..

публикувано на 27.04.24 в 08:00

Православната църква отбелязва Лазарова събота

В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с жизнерадостни ритуали. Сред тях е лазаруването, което се изпълнява и до днес. Богослуженията на Лазарова събота с особена тържественост припомнят как преди..

публикувано на 27.04.24 в 07:50

До края на май се очакват строителни разрешения за участъка между Ружинци и Монтана от скоростния път

До края на месец май ще бъдат издадени разрешения за строеж за участъка между Ружинци и Монтан а от скоростния път Видин – Ботевград. Това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството В иолета Коритарова-Касабова на последния парламентарен контрол в отговор на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова...

публикувано на 27.04.24 в 07:35