Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тодор Галунов: Очаква ни много пъстра и разнообразна предизборна кампания

Проф. Тодор Галунов
Снимка: Личен архив

Изборният процес е сблъсък на идеи и послания на кандидати с различни управленски визии, но той е и технология. Защото макар посланията да са важни, не по-малко важно е и как се осъществя пряката демокрация като процес. Остава по-малко от месец до изборите, в които в 265 общини в България ще се избира нова местна власт. Интересът към кметския пост в Северозапада не намалява - това поне показва броят на кандидатите, които ще участват в кметската надпревара в трите най-големи общини в региона - Видин, Враца и Монтана. 

Значително увеличение на кандидатите, устремили се към кметския пост, се наблюдава във Враца. На изборите преди четири години там в кметската надпревара участваха петима кандидати, а сега броят им е девет. По предварителни данни, 65 352-ма са хората, имащи право на глас в община Враца, информира Мария Попова, председател на Общинската избирателна комисия:

"След регистрация на кандидатските листи, имаме девет кандидати за кмет на община, 321 кандидати за общински съветници и 69 кандидати за кметове на кметства. След като анализирахме резултатите, излязоха две интересни неща. Едното е, че в едно от кметствата на община Враца има само един кандидат за кмет, за него е достатъчно и един гласоподавател и той ще бъде избран. Най-много кандидати за кметовете има за Кметство на село Паволче - там са общо седем кандидати. Към момента броят на секционните избирателни комисии е общо 105, без допълнителните и подвижните секции, за които все още не е определен броят. От тях в 98 ще се гласува с машина и на хартия, а в седем ще бъде без машина, тъй като жителите, които ще гласуват там, са под 300."

В община Монтана, където по предаварителни данни избирателите са 44 991 души, няма населено място, в което да е регистриран само един кандидат за кмет. Това показват данните, които представи говорителят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Петко Петков:

"Подадени са шест кандидати за кмет на община, 44 кандидати за кмет на кметство и 179 кандидати за общински съветници... Имаме един независим кандидат за съветник. В момента са назначени 79 комисии на територията на ОИК - Монтана, от които 24 са на територията на населени места извън територията на град Монтана... В 19 кметства ще се провеждат избори."

Във Видин гласоподавателите ще избират от 11 кандидати за кмет на общината, което е с един повече в сравнение с изборите преди четири години. Общо 12 партии и коалиции, три местни коалиции и един инициативен комитет - за издигане кандидатурата на кмет на село Антимово, са регистрирали свои кандидатски листи, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия във Видин Даниел Боянов:

"Има регистрирани 11 кандидати за кмет на община Видин, за кметове на кметства в общината - знаете, че ще имаме избори в 20 от 33-е населени места, има регистрирани от партиите и коалициите 45 кандидати и едно лице от инициативния комитет. Има регистрирани 300 кандидати за общински съветници... Според официалните данни в община Видин има 54 807 избиратели, които ще гласуват в, засега бройката е определена от Общината на 121 секции, като в тази бройка не се включват евентуалните подвижни избирателни секции, които имат право да бъдат сформирани, ако се подадат необходимият брой заявления. В 92 от тях ще има и машини за упражняване на вота на избирателя."

Няколко са по-важните срокове според хронограмата на Централната избирателна комисия, които гражданите трябва да имат предвид, посочи председателят на Общинската избирателна комисия във Видин:

"Продължават да текат сроковете за вписване в избирателните списъци по настоящ адрес на лицата, които имат право да гласуват по настоящ адрес. Искам да обърна внимание също така, че до 14 октомври изтича този срок... Също така до 14-и изтича и срокът на лицата, които поради трайни увреждания искат да гласуват в подвижна избирателна секция - следва да подадат заявление до Общината..."

За втори поредни избори, след парламентарните преди няколко месеца, в значителна част от секциите гласоподавателите ще могат да избират дали да упражнят вота си с машина, или с хартиена бюлетина. Това е възможно да доведе до определени затруднения в работата на секционните комисии - особено при нанасянето на резултатите в протоколите, обясни Даниел Боянов, като напомни, че местните избори са най-сложните за организиране и провеждане. 

"Секционните комисии ще имат ангажимента да проведат избори за кмет на община, да оформят съответния протокол; да проведат избори за общински съветници, да оформят съответния протокол. Бройката хора, участващи в двата вида избори най-вероятно ще е еднаква за съответната комисия, но спокойно може и да е различна. Има често пъти случаи, когато един избирател казва: "Аз искам да гласувам само за кмет на община, не искам за общински съветници", или обратното. Така че тези разминавания могат да доведат до чисто технически грешки при оформяне на протоколите... Но имайте предвид, че в 20-те населени места, където ще се избира кмет на кметство, ще се попълва още един протокол... Това е доста работа, доста обем от ангажименти, които трябва да свършат членовете на секционната избирателна комисия, преди да тръгнат изобщо да предават изборните резултати при нас, в Общинската избирателна комсиия. Сами разбирате, че колкото повече протоколи имат да попълват и колкото повече са цифрите, които трябва да съобразят, толкова по-голяма е и чисто статистическата вероятност някъде да се сгреши. Надявам се и да има грешки, те да са чисто технически, в изписването, които могат да бъдат лесно отстраними."

Даниел Боянов допълни, че не се очаква промяна по отношение на видеонаблюдението в сравнение с предходните парламентарни избори. И отбеляза, че не очакват да има проблеми или изненади.

Политологът и политическият анализатор проф. Тодор Галунов очаква гласуването едновременно с машини и с хартиени бюлетини да затрудни работата на избирателните комисии и обработката на резултатите:

"Това до голяма степен усложнява първо изборния протокол, налага допълнително сумиране на резултатите. Това, което видяхме в предходните избори - оказа се, че секционните избирателни комисии не са много добре подготвени. Така че аз лично очаквам грешки в протоколите, каквито грешки имаше и на парламентарните избори. Другото, което очаквам е, освен тези множество сгрешени протоколи, които ще има, да има едно объркване на избирателя - твърде е възможно да продължи практиката на не много ясна процедура на гласуване, при която за някои неточности, например при задраскване на желанието за съответния кандидат, да се получат дефекти, които да водят до невалидност на бюлетините... Както и да се гласува, ако при броенето се извършват грешки, това видимо изкривява изборните резултати."

Темата със страха на избирателите от машините за гласуване се преекспонира, смята проф. Галунов. Той допълни, че гласоподавателите вече в значителна степен са свикнали с този начин на гласуване и изрази надежда, че доверието в машинния вот ще се повиши, тъй като при този начин на гласуване грешките са по-малко, по-лесно става броенето. Дефектите при отчитането на резултатите е един от големите проблеми на българския изборен процес, посочи проф. Галунов:

"Аз мисля, че все пак обаче ние вървим някакси напред и този път се надявам грешките да бъдат по-малки в протоколите, защото, каквото и да си говорим, в модерната демокрация най-естественият вариант за решаване на проблемите са изборите, дори не са протестите. Най-нормалният вариант е да имаме един изчистен изборен процес, в който гражданите свободно, в едно, предполага се, честно или сравнително честно състезание, избират най-подготвения или поне този, който смятат за най-подготвен. Ако ние не направим един добър, прозрачен изборен процес, това значи, че все още с демокрацията в България вървят и определени дефекти, които ние не сме напълно отстранили."

Според политолога, проблеми в технологията на изборите могат да са една от причините за намалено доверие на гражданите: 

"Ако приемем, че в изборната кампания има и корпоративен вот, има и притискане на определени избиратели, на места органите на реда констатират и купуване на гласове, и ако всичко това се съчетае и с грешки в изборните протоколи, с грешки при сумирането и отчитането, и с една слаба активност, всичко това до голяма степен подкопава легитимността на избраните институции... И българският гражданин намалява своята вяра в това, че той по нормален, демократичен път, с избори може честно да промени нещо към по-добро."

Избирателна активност под 40% би поставила под въпрос легитимността на изборния процес, посочи професор Галунов. Според него, по време на кампанията кандидатите ще се стремят да спечелят доверието на възможно най-много хора. Очаква ни много пъстра, много разнообразна предизборна кампания, отбеляза политологът:

"Спецификата на местните избори показва, че на места има и коалиции, има и граждански сдружения, които не повтарят в точен вид политическите партии. Правят се различни местни коалиции - граждански коалиции, бизнес коалиции, ако искате, които много често показват една привидно парадоксална ситация: да речем на парламентарно ниво партиите да са в коалиция, на местно - да играят една срещу друга. Това ще го видим в много общини - че партиите от "сглобката" играят една срещу друга. Ще видим, напротив, партии, които сякаш на национално ниво са опоненти, на местно ниво е възможно да си помагат."

Проф. Галунов уточни, че все пак основните, твърдите ядра на партиите ще се запазят. Но не бива да се забравя, че вотът за кметове е мажоритарен, а колкото и мажоритарният вот в България да се изражда често в партиен, личността има своето значение. Той отбеляза, че през седмиците до местните избори един от въпросите, който постоянно ще се поставя пред партиите в управлението на национално ниво е дали при определени обстоятелства резултатите от местните избори ще се отразят и върху стабилността на правителството. Не бива обаче да забравяме, че местната власт е най-близко до хората, напомни политологът.

Повече можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45