Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симона и змейовете в живота й

Най-ценното нещо за мен е времето и бързам да пиша и да творя

Снимка: радио Видин


Запознайте се със Симона Панова- млада авторка от Видин.

Родена е през 1992. Завършва видинската математическа  гимназия. След 12 клас продължава да учи в университета в Ланкастър, Великобритания, специалност "Реклама и маркетинг". Работи в Обединеното кралство пет години на различни административни длъжности. През 2019 се връща във Видин. В родния си град намира спокойствие и творческо вдъхновение и пише двата си романа  "Змей закрилник" и "Змей побратим". 

Симона обича книгите - да ги чете, да ги създава и в момента това е най-важното за нея. 


И макар че е творец, точните науки също й харесват и донякъде й помагат в планирането на сюжетните линии в новите й книги. В дома й много се чете и Симона не прави изключение от правилото. 

Детството  й преминава във Видин в красивия и старинен квартал "Калето", покрай Баба Вида, в игри и забавления. А извън Видин - село Върбово е любимото й село, което и днес обича да посещава и да се потапя в магията на планината. Дядо й от Върбово е човекът, който й чете приказки, на които "сам пишеш" края, вероятно от него се появява това умение да си доизмисля и фантазира различни истории. 

 В училище любимият й предмет е литературата, математиката също й върви, има интерес към изкуството, ходи на уроци по рисуване, отдават й се и чуждите езици - учи английски, руски, френски. След 12  клас решава да продължи образованието си в чужбина- университета в Ланкастър, Великобритания. Въпреки високите изисквания за отличен успех нашата героиня се справя повече от отлично и става редовен студент. 3 години продължава следването й, след което започва работа в адвокатски кантори, на различни административни позиции.

Пет години живее и работи във Великобритания, докато не идва Брекзит. Тогава нещата коренно се променят. Отношението към хората от Източна Европа се променя и то не към добро. Не е оправдано да останеш в една страна, където не гледат с добро око на теб и на съотечествениците ти, смята нашата събеседничка.

Това е и поводът Симона да се качи на самолета и да си дойде в България, където я очакват не само нейните близки, приятели и роднини, но и змейовете, които чакат младата писателка да напише тяхната история и да я представи на българските читатели. Така се появяват романите ѝ "Змей закрилник" и "Змей побратим".


В  момента Симона работи като екскурзовод с английски, работата й харесва, научава много за древния Видин, среща се с много хора и в същото време има достатъчно време да пише и да чете.
Обича ретро дедективските романи - тип Богомил Райнов, Андрей Гуляшки, като малка се опитва да пише подобни романи, чете много фентъзи, но най-много обича фентъзи с чувство за хумор, такава авторка  е Тери Пратчет. 

В свободното си време чете много и всякакви книги, смята, че човек, който пише, трябва да чете много. Обича да бродира български шевици, повечето си ги измисля и това е най-трудната част. 

Докато пише книгите, бродира шевици, свързани с различните герои и те се виждат и в книгите, вмъкнати като схеми. Първите 100 закупили първата й книга получават шевица-книгоразделител, извезан лично от авторката, за втората книга - те са 200, за третата ще бъдат 300. 

Казва, че най-ценното в живота й е времето и затова се старае да уплътни изцяло времето си с писане и творчество. 

ДЕТСТВОТО 
"Като дете са ми чели и приказки, и разкази от много малка, дядо ми от Върбово имаше време да се занимава с мен, да ми разказва приказки, на него отдавам това, че се интересувам от книги, защото той стигаше една стъпка по-нататък, не просто да ми прочете приказката, а да ме насърчи да си измислим друг край, който авторът не е предвидил, това много подпомага въображението .."

ЛИТЕРАТУРАТА, КОЯТО ЧЕТЕ
"Харесвам съвсем различни автори, не само фентъзи авторите, които споменах, аз съм огромен фен на Мураками, който пише магически реализъм, много харесвам Фредрик Бакман, Олга Токарчук, харесвам доста широк диапазон от автори, и се стремя да чета и от класиците, и от съвременните български и чужди автори, защото според мен колкото е по-широк диапазонът, толкова по-лесно човек може да открие къде той принадлежи... За мен не е нетипично да прочета "Братя Карамазови", затварям го и след това отварям роман на Пратчет , това не ме притеснява, аз обичам да ги сменям. Точно тези разлики и контрасти правят четенето интересно. "

БЪЛГАРСКИТЕ АВТОРИ
"Чета доста български автори, струва ми се, че е важно, защото ние сме тези, които имаме шанса първи да ги прочетем, те излизат на български език, този език се говори от определен брой хора, и ако ние не ги прочетем, харесаме и подкрепим, няма кой... Трудно някой автор ще бъде преведен и много харесан и издаден в чужбина, ако първо не е харесван в България... "

ГЕРОИТЕ НА СИМОНА 
"Не обичам да пиша за хора, които познавам, някак си ми е неестествено да използвам познати хора за прототипи, и затова за да не си приличат героите, аз избрах архетипите - 4 архетипа, огън, вода, земя, въздух, дават основните типажи и са по двама от архетип, като в тесте карти за игра 4 валета и 4 дами... Това много ми помага, за да има всеки герой своя индивидуалност и когато разказва да се усеща характерния стил на дадената разказвачка... Старала съм се всеки герой да има нещо характерно, всеки да си има някакъв недостатък, който да го прави интересен като герой.."

ЗМЕЙОВЕТЕ 
"Змейовете са един много двулик образ, както може да е Змеят, който защитава крепостта, и опазва целия град, така може да е Змеят, който разрушава цяло едно село или пък залюбва мома и тя залинява и умира. Змеят има две страни - позитивна и негативна и това го прави интересен герой.." 

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00