Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 януари 2024 година

Снимка: Теодора Макавеева

Общинските съветници във Видин повторно приеха бюджета на Общината за 2023 година на заседание, чийто дневен ред почти изцяло включваше разглеждане на вече взети решения, върнати от областния управител за повторно гласуване. 


Земеделски производители от Румъния затвориха Дунав мост 2. 


По разпореждане на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин личните лекари извършат преглед на пациентските си листи по отношение на имунизацията срещу морбили. Лицата, които не са обхванати, трябва да бъдат имунизирани, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните болести" д-р Пепа Цветанова и поясни, че разпореждането е във връзка с епидемията от морбили в съседна Румъния. 


Върховният административен съд осъди администрацията на Министерски съвет и Министерството на околната среда и водите да заплатят 450 000 лева на близките на една от жертвите на взрива в завода за боеприпаси във видинското село Горни Лом. Обезщетението е за тримата наследници на загиналата Милка Ангелова. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. 


Атомната електроцентрала "Козлодуй" заведе дело за 500 000 лева срещу бивша служителка, която е подала сигнал до контролните органи, че на територията на централата функционира незаконна поликлиника. Така се получи, защото никой не трябва и да си помисля, че може да изнесе информация за нередности, свързани с АЕЦ-Козлодуй, каза Наталия Станчева, срещу която е заведено делото. За разкритията си Наталия Станчева получава миналата година голямата награда "Златен ключ" на Програма "Достъп до информация" /ПДИ/, които заедно с Асоциацията на европейските журналисти - България /АЕЖ/ определиха делото като "шамар" и призоваха АЕЦ-Козлодуй да се откаже от съдебния иск.


Над 807 млн. лв. са приходите от пътни такси през 2023 г. От тях 270,4 млн. лв. са от е-винетки, а над 505 млн. лв. от тол, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". От контролната дейност - наложени компенсаторни такси и актове за установяване на административни нарушения, са около 31 млн. лв. Събраните от Националното тол управление приходи, които постъпват по сметка в републиканския бюджет, са с около 40% повече спрямо 2022 г. Планираните приходи за 2024 г. са около 916 млн. лв.


Девет души са преминали през спешното отделение на областната болница в Монтана, след като са пострадали при подхлъзвания на снега и леда. В последните дни температурите са отрицателни и на места има заледявания.


Най-много от жертвите на катастрофи през 2023 година са след ПТП-та по третокласната пътна мрежа. Това пише в годишния анализ на МВР-Враца. Там са станали 68 катастрофи с щети с 34 пострадали, 10 загинали и 50 ранени. 


Общо 35 видинчани подадоха данъчни декларации през първите два дни от данъчната кампания 2024 г., която традиционно стартира на 10 януари, съобщиха от офиса на Националната агенция за приходите. През последните 48 часа само 10 данъкоплатци от област Видин са избрали Портала за електронни услуги, за да декларират доходите си и да заявят ползването на различни данъчни облекчения. 


Националната агенция за приходите продава на търг с тайно наддаване имот в Чипровци с първоначална цена 225 000 лв., съобщиха от приходната администрация. Масивната двуетажна сграда се състои от самостоятелно обособени магазини, като на първия етаж е разположен магазин за хранителни стоки, а на втория – за нехранителни.  Повече информация за условията и изискванията към участниците в търга може да бъде намерена в Портала за продажби на НАП.


Провеждат конкурси за директори на 23 училища в Северозапада. Министерството на образованието обяви конкурси за директори на 6 училища във Видинска област. Това са Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков", Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I"и Основно училище "Епископ Софроний Врачански" във Видин, както и училищата в Грамада, Бело поле и Рабиша. 


Две момчета, които намерили и върнали на собственика телефон, пари и документи, бяха наградени от ръководството на Средно училище "Никола Вапцаров" във видинското село Дреновец. 


По покана на Градската художествена галерия плевенчанката Татяна Александрова подреди в Община Мездра самостоятелна изложба живопис. Тя е организирана със съдействието на Делян Дамяновски - изпълнителен директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС-РБ). Авторката гостува за втори път в Мездра, след като през 2015 г. представи своята дебютна стихосбирка "Отвъд зримото".


Днес беше последният ден, в който можеше да се гласува за думи на годината. Кампанията е организирана от платформата за правопис "Как се пише?" и предоставя възможност на всеки да участва в мащабното проучване. След това жури от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси ще определи десетте най-ярки думи и изрази, от които с анкета в периода 15-20 януари ще бъдат избрани първите три, това обясни за Радио ВИДИН д-р Павлина Върбанова, създател на "Как се пише?".

По публикацията работи: Анжела Каменова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стотици отбелязаха Лазаровден във Враца

Близо 300 деца се включиха в общоградското лазаруване във Враца по повод красивия пролетен празник, съобщиха от местната управа.  Кметът Калин Каменов приветства присъстващите и заяви, че подобни събития съхраняват българските традиции и възпитават най-малките жители на града. Програмата продължи с концерт на танцовите състави “Хемус”,..

публикувано на 27.04.24 в 18:43

Наградиха работодатели във Враца

В навечерието на Световния ден за безопасност и здраве в работна среда в Областна администрация Враца на официална церемония се връчиха наградите „Работодател на годината – 2023 г., инвестирал в безопасни и здравословни условия на труд". По традиция и тази година работодателските организации номинираха най-успешните в област Враца работодатели,..

публикувано на 27.04.24 в 18:39

Празничен концерт за Цветница организира видинско читалище "Цвят- 1870"

На Цветница видинското читалище "Цвят- 1870" ще отбележи своят празник. За програмата разказа секретарят на читалището Любомир Илиев. "Ние всяка година почитаме този ден особено тържествено. Посещаваме светата литургия в катедралния храм "Св. Димитър", след което с литийно шествие се отправяме към откритата сцена в Крайдунавския парк. В 11.30..

публикувано на 27.04.24 в 18:00

На Цветница в кулското село Тополовец ще представят местни обичаи

Утре в кулското село Тополовец под мотото "История, традиция, ценности - местни, национални и европейски" спортен клуб "Кула - спорт за всички" и Общинската организация на инвалидите ще отбележат Цветница. За програмата разказа председателят на читалище "Светлина " в Тополовец Валерия Велкова. "Ще започнем с празнична служба в нашия храм,..

публикувано на 27.04.24 в 17:40
Вера Александрова (втората от ляво на дясно) е водач на листата за Видин

Вера Александрова води листата на "Възраждане" за парламентарните избори във Видин

От партия "Възраждане" представиха кандидатите за народни представители от област Видин в следващия парламент. Водач е депутатът от 49-ото Народно събрание и областен координатор на партията за Видин Вера Александрова. "За мен е приоритет да изберем хора, на които може да се има доверие, хора, които притежават чест и достойнство. Хора, които..

публикувано на 27.04.24 в 17:30

Румен Гечев ще е водач на листата на "БСП за България" за народни представители във Видин

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за изборите за Европейски парламент и 50-то Народно събрание на 9 юни, както и предизборната платформа на коалиция „БСП за България” за парламентарния вот. Кандидатите са обявени на официалния сайт на политическата формация. За водач на евролистата е избран Кристиан Вигенин. Следван..

публикувано на 27.04.24 в 15:14

Благотворителен базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана

За поредна година в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета, великденски яйца и зайци, букети с цвета и още най-различни символи за празника. В изработка се включи и Людмил Колов,..

публикувано на 27.04.24 в 13:44