Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Баждаров: Безусловният базов доход няма мирна и демократична алтернатива

Снимка: Личен архив

Технологичният напредък и развитието на изкуствения интелект може да доведат до загубата на стотици милиони работни места в близко бъдеще, прогнозират анализатори и икономисти. Утопична идея или неизбежно решение на този социален проблем ли е въвеждането на "безусловен базов доход", т.е. всички хора да получават средства, достатъчни за нормалното им съществуване дори и да не работят? 

Тони Баждаров е роден във Враца, предприемач, политик, представител на Български съюз за директна демокрация. От 10 години е застъпник за въвеждането на базов доход за всички:

"Говоря и пиша по темата от 2013 година и съм подготвил приложен модел, който можем да въведем в България чрез промени в законите. Базовият доход е месечно бюджетно плащане към всички, които постоянно живеят на дадена територия. Той трябва да покрива поне екзистенц-минимума на съответната държава и се плаща на всички, в това число на децата чрез техните родители или попечители. Идеята е да опростим, от една страна, социалната държава, от друга страна, да я трансформираме в съответствие с новите условия. От една страна имаме навлизане на дигитализацията и на новите технологии, свързани с изкуствения интелект, а от друга страна отдавна имаме глобална конкуренция, която "натиска" заплатите надолу. България не е изолиран остров, тя се състезава с предприятия в Азия - най-вече в Китай и Виетнам. В Китай заплатите са съпоставими с нашите, но работниците са много по-производителни. Във Виетнам заплатите са три пъти по-ниски от нашите. Всичко това води до експортни цени на техните производители до 40% по-ниски от нашите, а на пазара сантименти не се допускат. Това е и причината за ниските заплати в България."

Какъв би трябвало да е размерът на безусловния базов доход в България?

"Аз съм правил разчети за 1000 лева на човек и за 7 млн. население. Разбира се, ако седна на компютъра на министъра на финансите, ще имам актуалната информация и ще мога да направя корекции. Базовият доход не е заплата, не е социална помощ, която изчезва когато си намерите работа. Това е пожизнено плащане от страна на държавата за всички, които постоянно живеят в България. Това дава възможност на хората да не хитруват, защото не губят базовия доход, когато започнат да работят или когато забогатеят. От друга страна, ако бъдат уволнени или съкратени, или фалират не се молят на чиновника да им отпусне помощ. Отиваш, показваш си личната карта, декларираш данъчен адрес на територията на България и ти дават в кратък срок специална кредитна карта, по която длъжник е бюджетът. Без солидарност между хората не можем да имаме държава."

1000 лева месечно за всеки жител на България би означавало близо 7 млрд. лева всеки месец. Откъде да дойдат тези средства?

"От ДДС и акцизи. Това са основните пера. Аз разчитам най-вече на приходите от ДДС. Разбира се, ДДС трябва да бъде с друга ставка и с обратно начисляване, както се практикува при вътреобщностните доставки между държавите членки в ЕС. Т.е. тези, които са регистриране по Закона за ДДС, купуват с нулева ставка и продават с пълната ставка, когато доставят на нерегистрирани лица. Регистрирани лица са общините, държавата, търговците и т.н. Нерегистрирани лица са крайните потребители."

Правени ли са другаде опити за въвеждане на подобен механизъм?

"Точно такъв механизъм не е въвеждан в други държави. Превени са експерименти със субсидии от бюджета временно. Най-известният експеримент беше във Финландия две години - така беше планиран, а целта беше да се експериментира с 2000 безработни и контролна група как ще се държат в обществото, получавайки, едните, базов доход, а другите - помощи. Бяха отпуснати 560 евро на месец, което за Финландия е много ниска сума, много по-ниска от това, което аз предлагам за България. Но все пак ефектът беше категорично положителен, защото хората, които получаваха базов доход, работеха повече от тези, които са на помощи, защото тези, които са на помощи им спират помощите, когато започнат да работят, а базовият доход остава. Т.е. всички заплати, дивиденти, наеми и т.н. са допълнителни доходи, а базовият доход е пожизнен и безусловен."

Това е един от упреците към подобен механизъм - че ще научи хората на мързел. Няма да има смисъл да работят, ако получават достатъчен доход, за да живеят нормално.

"Такава е мотивацията, когато получаваме помощи, но когато получаваме базов доход, го получаваме и да работим, и да не работим. Ако работодателите се притесняват, че ще им избягат работниците, можем да приложим практиката на Германия и Италия, а именно всички бенефициенти са длъжни да приемат поне едно от три предложения за работа. Ако три пъти откажат без основание, губят базовия доход, което е дисциплинираща мярка. Някой ще каже, че това вече не е безусловен доход. Базовият доход не е природно явление, той е част от обществения договор, а по всеки договор има права и задължения. Когато нарушаваш договора, приключват твоите права."

Оптимист ли сте, че подобно нещо би могло да се приложи в България?

"Да, би могло да се приложи. Аз имам списък от законите, които трябва да се променят, как да се променят и т.н., но за това е нужен мандат, мнозинство в Народното събрание, правителство, което е поело ангажимент пред избирателите да го приложи. От 2013 година насам аз чувам или гробно мълчание по темата, или откровени лъжи. КТ "Подкрепа" започна да приказва напоследък, но говорят, че трябва да се подпомагат само най-бедните, което отново разделя хората по имуществен признак и това в никакъв случай няма да промени сегашното ни отношение към държавата."

Осигуряването на безусловен базов доход в България е абсолютно непостижимо в близко бъдеще, освен ако рязко не нарасне данъчната тежест, категорични са от КТ "Подкрепа".

"Очевидно си затварят очите пред разчетите, които и на тях са им известни, защото аз публикувам публично моите разчети. Дал съм ги на всички парламентарно представени партии. Говорил съм и с техния лидер на КТ "Подкрепа", но той казва "не може така - който не работи, не трябва да яде". Да, ама думите на апостол Павел са "който не иска да работи, не трябва и да яде". Занапред все по-малко ще работят като наемни работници, а и това, че ще работят, не им гарантира високи доходи, защото конкуренцията е глобална и неотменима. Въпросите с напъните на синдикатите да натоварят работодателите със социалните функции на държавата са обречени на крах. Колкото повече натискат, толкова повече работодатели ще затварят или фалират, защото азиатската конкуренция никой не може да я спре. Или се адаптираме, или умираме горди и глупави."

Споделяте ли прогнозите, че в близко бъдеще ще има глобален проблем за намиране на работа от хората?

"Точно така е. Прогнозите са, че до 2030 година около 85% от сегашните работни места ще изчезнат, защото ще бъдат заменени от изкуствения интелект и роботи. Тогава какво ще правим с освободените работници? От друга страна, на кого ще продаваме като произвеждаме, а насреща няма платежоспособност? Освен човешка катастрофа, ще бъде и икономическа катастрофа. Тогава тези противници и мрънкала по темата базов доход не знам какво трябва да ги направим, но тогава вече ще е късно. Сега е моментът да вземем мерки, защото в България сме №1 в света по смъртност от 2015 година насам, може би от 2022 година ни изпреварва само Украйна, но тя води отечествена война, а ние без война сме №1 по смъртност. Нашите работници избягаха на запад и това е тяхно право обаче и тук трябва да се създава добавена стойност иначе няма с какво да се изхранват тези, които са останали тук. Трябва да мислим перспективно и да си променим политиката по отношение на трудовата имиграция. Призовавам тези, които са в парламента, да си променят мисленето скорострелно, защото са се заклели да служат на обществото, очевидно е, че начинът, по който му служат до този момент, ни е закотвил на последното място по развитие в ЕС и на първото място по смъртност в света. Този модел, който предлагам, няма мирна и демократична алтернатива. Все още имат възможност да вземат мерки по мирен и демократичен начин."

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08