Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Михайлов: Безусловният базов доход е крайнолява утопия, която ще доведе до колапс

Снимка: Личен архив

Технологичният напредък и развитието на изкуствения интелект може да доведат до загубата на стотици милиони работни места в близко бъдеще, прогнозират анализатори и икономисти. Решение на този социален проблем ли е въвеждането на "безусловен базов доход", т.е. всички хора да получават средства, достатъчни за нормалното им съществуване дори и да не работят? Утопична идея или неизбежно бъдеще за достоен живот е този механизъм? 

"Безусловен базов доход е предлаган от редица леви движения и активисти и представлява идеята всеки гражданин на една общност или една държава да получава определена сума ежемесечно без условия или изисквания - просто едни пари, които държавата дава всеки месец на всички. Обаче тези пари откъде ги взима държавата - от данъците на хората, които работят и изкарват пари, за да може след това държавата да ги преразпредели на всички. Просто ей така държавата да взима от работещите, за да дава на всички. Аз по принцип съм привърженик на идеята, че данъците са кражба и рекет, но когато се използват по такъв начин да се дават пари на всички хора, които не са работили и печелили пари, го считам за още по-голяма и отвратителна кражба", смята анализаторът от платформата voinaimir.info Александър Михайлов.

Идеята за безусловен базов доход не е нова и периодично се предлага и у нас, напоследък заради развитието на новите технологии и изкуствения интелект. Сега е "размразена" с мотива, че скоро голямата част от хората работници ще станат излишни, трябва да се мисли за тяхното съществуване. Споделяте ли тези прогнози?

"Твърд противник съм на идеята за безусловен базов доход. Не споделям прогнозите, че технологическият прогрес би ни оставил без работа. Идеята, че технологиите ще оставят хората без работа съществува още от появата на първите тъкачни машини, когато лудитите са унищожавали тези машини, защото са си мислели, че те ще ги оставят без работа в новопоявилите се производства на плат. В последствие се оказва, че за всяка машина, която е заменила работник, са необходими оператор, техник за поддръжка, а и освен това нейната продукция е толкова много по-голяма от това, което би могъл да произведе човекът, че стойността пада, има по-голямо търсене... Изобщо така се случва с всички продукти на индустриализацията и автоматизацията. Историята е показала, че в миналото технологичният прогрес не е водил до оставане на хората без работа, а до експлозия от заетост. Ако искаме пълна заетост, нека върнем часовника 200 години назад - преди механизираното земеделие, когато човечеството е наброявало под милиард души, а 95% от човечеството е било заето с това да се занимава със земеделие и то колкото да осигури собствената си прехрана и малък излишък за продаване. Т.е. ако искаме пълна заетост и да имаме гарантирани работни места за всички, трябва да се примирим, че ще бъдем 1/8 от днешните 8 милиарда и че съществуването ни ще преминава в това да обработваме земя, за да можем да се изхранваме. Благодарение на механизацията и научните постижения в момента можем да храним 8 милиарда души и има работа за всички тях, че и за повече. Винаги в историята технологичният прогрес е създавал нова заетост и нови работни места. Дори първите хора, които са били заменени в производства от роботи, са били на позиции, където работата е монотонна, скучна, тежка, опасна, вредна дори. Не сме ли благодарни, че тези хора са били заменени от роботи. Реакцията на тези хора е била, че вече ще се занимават с нещо по-творческо, защото дотогава работата им е бил без никаква интелектуална стимулация. Преди появата на компютрите и интернет колко от днешните съвременни професии са съществували? Технологическият прогрес не ни оставя без работа, а освобождава човешки капацитет за дейности, които повече изискват човешки капацитет. Това, че една дейност бива автоматизирана, означава, че за нея вече не е нужен човешкият капацитет, а той е огромен и безграничен, по-добре е, че машините заместват човек в такива дейности. Очаквам, че всъщност в бъдещето ще видим експлозия от заетост, а не оставане на хора без работа и необходимост те да бъдат субсидирани от държавата."

Въвеждането на безусловен базов доход ще се отрази изключително негативно на икономиката и предприемчивостта на човека, смята още Александър Михайлов. 

"Някои от привържениците на идеята за безусловен базов доход го предлагат като алтернатива или обединяване под една шапка на всички други социални плащания - вместо плащане за безработица, за инвалидност, майчинство и какво ли още не. Всичко се обединява и всеки човек получава едни пари. Предполага се дори, че това би довело до освобождаване на административен и бюрократичен капацитет на държавата. Но аз съм против да се раздават пари на калпак на хора, които не е задължително да са ги изработили. Дори Ленин е казал, че който не работи, не трябва да яде. Тази система би преобърнала представите за икономическите, финансови и парични взаимоотношения между хората. В крайна сметка би довела до тотален социетален колапс, ако се приложи на практика. Ще бъде катастрофа, ако се приложи такава система."

Какво показва световният опит,  приложена ли е някъде такава система?

"Правени са такива опити обаче в много малък мащаб, в много малки контролни групи в скандинавски страни и в Канада. В тези случаи не се казва парите откъде идват, защото, ако се направи в цяло общество, ще е ясно, че тези пари идват от данъците на хората, които са работили и са печелели пари в полза на всички, като "всички" включва и тези, които не са печелили. Тези опити винаги са били прекратявани и изследователите по тях са казвали, че няма достатъчно данни и не могат да се направят заключения, което трябва да ни наведе на мисълта, че опитите са били загуба на време и прахосване на ресурс."

- Възможно ли е такова нещо да се да се приложи у нас, държавата ни може ли да си позволи такъв ресурс?

"Населението ни в момента е около 6,5 млн., брутният вътрешен продукт на страната за тази година се очаква, че ще бъде 205 млрд. лева, а Бюджет 2024 е 43,4 млрд. лева. 6,5 млн. българи всеки месец да получават по 1000 лева са 6,5 млрд. лева на месец или 78 млрд. на година. Това представлява 179% от годишния държавен бюджет. За да стане това, би означавало голямо преразпределение на пари. Не смятам, че е възможно."

- Какъв би бил ефектът върху човек, който стои без работа, но получава достатъчно пари от държавата?

"Това ще доведе до обръщане с главата на долу на представите ни за неща като стойност, пари, време, работа, труд. Би довело до колапс на обществото. Въпреки че доброволците в изследванията, които са правени в малки контролни групи, правят всичко, дори и работят повече, придобиват образование и квалификация, грижат се за нуждаещи се близки и роднини или пък си лягат на гърба и не правят нищо. Т.е. всички примери съществуват, зависи от хората. Но аз смятам, че това би демотивирало някакъв процент хора да работят и всеки, който спре да бъде данъкоплатец, за да финансира безусловния базов доход и избере просто да му бъде бенефициент, е един допълнителен човек в тежест. Така тази система просто би колабирала."

- Според синдикатите универсалният базов доход може да се прилага първоначално за най-засегнатите социални групи. Това по-реалистично ли е?

"Синдикалистите и левите винаги използват най-онеправданите и най-нуждаещите се като оправдание за прокарване на собствените си тези и идеологии. Подходът им към хората в неравностойно положение е до някаква степен унизителен. Не смятате ли, че на тези хора трябва да потърсим възможност да им предоставим в ръцете възможността те сами, доколкото са способни, да се грижат за себе си вместо да бъдат зависими от държавата и от когото и да било друг. Безусловният базов доход е крайнолява утопия, която ще доведе до срив и крах. В революцията на изкуствения интелект и технологии, в свят, в който всичко се произвежда серийно, масово и индустриализирано, хората плащат допълнително и по-скъпо за неща, които са ръчно направени. Всеки, на когото се е налагало да работи с автоматизирана система за обслужване на клиенти, би предпочел да доплати, за да говори с човек. Това ще е бъдещето на заетостта в един все по-автоматизиран, компютъризиран, технологизиран и дигитализиран свят - човешкият контакт ще струва по-скъпо. Просто намерете начин да продадете това. Бъдете хората, които ще продават създадени от хора неща, човешкото докосване и човешкия глас в компютърния свят."

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08