Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Март- горещ и с нови рекорди

Снимка: Радио ВИДИН

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите месеци в света, каза д-р Симеон Матев- климатолог, асистент по климатология в катедра "Климатология, хидрология и геоморфология" на Софийския университет "Св. Климент Охридски", автор в Климатека. 

"И ако трябва да се сравним с прединдустриалната епоха превишението вече достига за една година назад повече от градус и седем десети. Само ще отворя една скоба, че Парижкото споразумение от 2015 година гласи, че световната глобална температура не трябва да превишава с градус и пет десети средната от прединдустриалната епоха, а ето, вече имаме едно превишение с две десети отгоре", обясни д-р Симеон Матев.

Що се касае до България месец март не е най- топлият месец у нас. Той не е и на второ място, а причината е, че 1948 година остава с най-висока аномалия до момента. Други топли години са 1989, 2003 година също.

"Изминалия месец март в нашата страна ще го запомним с това, че последните три- четири дни от месеца бяха с изключително висока аномалия. Повече от 10-12 градуса средната температура е по- висока от нормалната. На доста места бяха отбелязани и типично летни стойности от порядъка на 30-32 градуса. Разбира се, това не бяха звездопад от рекорди по простата причина, че 1952 година точно на същите дати сме имали също такава интензивна гореща вълна, но разликата между сега и тогава е, че сега горещата вълна продължи 4-5 дни, докато тогава е траяла само 1-2 дни", каза още климатологът.

През изминалия март в нито един ден в равнинната част на страната под 1000 метра надморска височина не е отбелязан ден със снежна покривка. Което се случва за втори или трети път за последните 150 години. Това са все факти, които говорят, че климатът ни през последните 10 месеца е безобразно топъл, посочи Симеон Матев.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20

Видинчани със забележки към заграденото пространство за кучета

Две са поставените пейки в заградено пространство за разходка на кучета в парка "Владикина бахча". На тях могат да сядат стопаните, дошли с любимците си. Потърсихме мнението на ползващите пространството, за да разберем имат ли забележки или предложения за него: "Моето мнение, че заграждението не е направено като хората. Част от..

публикувано на 30.04.24 в 14:20

Кога ще се ремонтира пътя Връшка чука - Киреево

В много лошо и дори опасно състояние е третокласният път, който води от ГКПП "Връшка чука" към село Киреево. Пътят води към Е79 до Димово и Белоградчик. Опасни са банкетите и канавките, които са доста дълбоки и създават опасност от пропадане на леки коли. Проблемният участък е с дължина  около 4 км.  Оказва се, че лошото състояние на..

публикувано на 30.04.24 в 12:50

Благотворително събитие подкрепя онкоболни жени от Северозапада

Благотворителен коктейл в подкрепа на онкоболни жени ще се проведе във Враца. Целта е да бъдат закупени помощни средства - тюрбани и гръдни епитези, за пациентки на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца, които са от цяла Северозападна България.  Идеята за благотворителното събитие е на Инициативния комитет за борба с рака на гърдата. Създаден от..

публикувано на 30.04.24 в 11:25