Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Ден 17

| обновено на 24.03.20 в 19:32
Снимка: Ани Петрова

Правителството излезе с мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите
Половин милиард лева отделя кабинетът за увеличените разходи на министерствата на здравеопазването, отбраната и вътрешните работи. Други 4,5 милиарда лева ще бъдат мобилизирани от правителството в подкрепа на бизнеса и работните места, а плащането на данъците ще бъде отложено до 30 юни. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг във връзка с икономическите мерки на правителството за времето на извънредното положение у нас. Разходите за плащане на помощи за запазване на работните места в засегнатите сектори ще са по схемата 60% за сметка държавата, 40% за сметка на работодателя, ако не уволняват работниците, каза премиерът. 

Медицински експертен съвет ще подпомага кабинета
14 изтъкнати специалисти в областта на белодробните, инфекциозните, кардиологичните и неврологичните болести и в сферата на интензивното лечение и патологията са членовете на новосъздадения Медицински експертен съвет (МЕС) към Министерския съвет. Начело на екипа е професор Коста Костов, консултант по белодробни болести. Целта на новата структура е да подпомага държавата в справяне с разпространението на Ковид-19. Според проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог и член на съвета, е необходим масов скрининг на хората за коронавирус, за да се знае реалната ситуация с епидемията в България. 

Влезе в сила Законът за извънредното положение
"Държавен вестник" публикува Закона за мерките по време на извънредното положение, с което актът влезе в сила. Законът позволява армията да извършва лични проверки и контрол на трафика до появата на полицията. Спират се финансовите запори върху физическите лица и не се прилагат последиците от забавяне на плащания, ограничават се нотариалните производства. Работодателите могат да възлагат надомна работа,  както и да пращат в платен годишен отпуск. Премахват се ограниченията за извънреден труд. Увеличават се глобите за различни административни нарушения по прилагане на противоепидемичните мерки от от 2500 до 50 000 евро. Подробности - ТУК

Нови случаи на коронавирус
На редовния си брифинг, втори за деня, ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че към в 18:00 ч. на 24 март регистрираните случаи на заразени с коронавирус в България са общо 218. Има включавне на нови градове - Стара Загора - 2, в София - 7, в Пазарджик - 4, в Плевен, Добрич и във Варна - по 1 нов случай. Всеки ден във Военномедицнска академия, в "Александровска" и в "Инфекциозна болница" болница се преглеждат по над 120 пациенти със съмнения за коронавирус, а само преди седмица това са правели по 40 души, обясни Мутафчийски.

Нов горещ телефон по въпросите на COVID-19: 0800 88 001
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) разкри горещ телефон, на който възрастни хора, хора с увреждания или всеки, който има въпроси, свързани със ситуацията и обстановката около коронавирусната инфекция в страната, може да се обади. "Обажданията са много. Моля, хората да проявяват търпение“, заяви пред БНР заместник-министърът Адриана Стоименова. Горещият телефон в МТСП е отворен за въпроси всеки ден между 09.00 и 17.00 часа. Неговият номер е 0800 88 001.

Общински болници предупреждават за финансови затруднения
Заради намаляването на пациентите, които постъпват в болниците със заболявания, различни от COVID-19, общинските лечебни заведения започват да изпитват все повече финансови затруднения. "Това поставя под риск състоянието на лечебните заведения, включително и заплащането на медиците", предупреди д-р Иван Иванов, управител на общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Лечебното заведение е втората по големина общинска болница в страната. Обявена е дарителска кампания за покупката на респиратори. 

Над 5 милиона лева са събрани за борба с коронавируса
От Българския дарителски форум съобщиха, че събраните до момента дарения от бизнеса и индивидуални дарители за борба срещу коронавируса в България надхвърлят 5 млн. лева. 94% от сумата са насочени за закупуване на апаратура, консумативи и предпазни средства за болниците, а останалите за социален патронаж.

БНР - партньор в дарителската кампанията за Александровска болница
Организаторите на кампанията „България за България“ изпратиха благодарствено писмо до Българското национално радио за оказаната „бърза и безусловна подкрепа“. „С ваша помощ за няколко часа бяха събрани средства за закупуването на респираторни апарати за Александровска болница. До 13,00 ч. на 23 март в системата на платформата helpcarma бяха отразени всички дарения и събраната сума възлиза на 144 802 евро", се казва в писмото.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Още от категорията

Covid-19 в България: Ден 91

Може и без крайни мерки при овладяването на нови огнища Според главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, новите огнища на коронавирус, каквито са тези в Сърница, Самоков и Сливен, могат да се ограничат без прибягване до крайни мерки, като..

публикувано на 06.06.20 в 18:00
Жени Начева, Тодор Кантарджиев, Данчо Пенчев

Covid-19 в България: Ден 90

Нов начин на оповестяване на данните за Covid-19 От днес институции, граждани и медии получават информацията за хода на заболеваемостта чрез Националната информационна система. Право да въвеждат данни имат 77 болници и 144 лаборатории в страната...

публикувано на 05.06.20 в 18:24

Covid-19 в България: Ден 89

Край на брифингите за коронавируса, щабът продължава работа до края на годината На стотния си ден Националният оперативен щаб прекрати всекидневните пресконференции по решение на премиера Бойко Борисов. Занапред информацията за заразените с коронавирус..

публикувано на 04.06.20 в 18:32