Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Ден 22

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Осем нови случая с COVID-19 в София, заразените в страната са 346
Информацията е към 17:00 часа на 29 март и беше съобщена от генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб. В последните 24 часа са регистрирани 8 нови случая и всички те са в София. С това заразените в столицата стават 214, а общо в страната те са 346. От заразените, 125 са хоспитализирани, а в интензивен сектор са настанени 13 души. За последното денонощие са изписани двама, с което оздравелитете стават 14. Общият брой на починалите е 8, като средната им възраст се е снижила до 66 години. Болестта протича тежко във всички възрастови групи. Запис на брифинга можете да чуете ТУК

Реалната смъртност от CОVID-19 е по-ниска от изчисляваната сега
Инфекционистът Атанас Мангъров от медицинския съвет към правителството за справяне с кризата, заяви пред БНР, че реалният брой на случаите на заразени с COVID-19 е десетократно по-голям от обявения. В същото време действителната смъртност е много малка, защото досегашните между 2 и 4 процента са изчислени въз основа на изследвани и доказани случаи. Ако се вземат предвид и неизследваните, които са протекли безсимптомно, смъртността ще се окаже много по-ниска, смята доц. д-р Мангъров.

Съд санкционира нарушител на карантината
На заседание по скайп Софийският районен съд наложи 10 хиляди лева парична гаранция на мъж, който умишлено е нарушил наложената му карантина. При завръщане от Швеция с полет през Франкфурт, той отказал да подпише предоставените му формуляри и се е отнесъл подигравателно съм опитите на летищните служители да изпълнят задълженията си.

В София вече глобяват за разходка в парка
„Провокирани от хубавото време много хора в София вчера и днес излязоха на разходка. Това е в разрез с обявените мерки. Затова екипите на столичната полиция засилиха проверките в паркове и пешеходни зони“ - обяви във Фейсбук профила си столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя призова столичани да спазват правилата не заради глобите, а заради собственото си здраве. Полицейски служители обикалят алеите на парковете, по някои от улиците и пешеходната част на булевард “Витоша”, за да предупреждават хората да не се разхождат, а да се приберат вкъщи. По данни от Общинската полиция вече са съставени няколко акта, включително и за излети на Витоша.

Лаборатория за PCR и в Плевен
До няколко дни в плевенския Медицински университет ще заработи лаборатория за установяване на COVID -19, чрез PCR тестове, съобщи пред Нова телевизия ректорът на висшето училище проф. д-р Славчо Томов. На малко над 100 000 лв. се изчислява инвестицията, която включва PCR апарат и съпътстващо оборудване, което вече се доставя.

Правителството мисли за работодателя, но най-вече за работника
В предаването „Неделя 150“ на БНР вицепремиерът Томислав Дончев увери, че държавата ще осигурява автоматична подкрепа за бизнеса, който страда от въведените ограничения по време на карантината, но мисли най-вече за работника. Очакваните разходи за подкрепа на първия етап са 1 млрд. лева. Страната има и техническа готовност за теглене на заем.

Частна компания създаде платформа за доброволци
Платформата е DOBROVOLETS.BG и набира доброволци в подкрепа на Националния кризисен щаб. Проектът е разработен след проучване на най-добрите доброволчески структури в света, с акцент върху тези в Япония и Южна Корея.

Открит беше чат за първа психологическа помощ
БЧК откри Национален онлайн чат, за да отговори на нуждите на обществото в условията на извънредно положение и повишено ниво на стрес. На уебсайта на организацията (www.redcross.bg) специалисти по психо-социална подкрепа ще предоставят всеки ден от 10:00 ч. до 12:00 ч., от 15:00 ч. до 17:00 ч. и от 20:00 ч. до 22:00 ч. безплатна и конфиденциална подкрепа на хора, които са вкъщи, изпитват затруднения при справянето с кризисната обстановка и желаят да споделят своите притеснения и безпокойство.

Още от категорията

Covid-19 в България: Ден 116

Здравният министър издаде 4 заповеди за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 15 юли В заповедта за влизане на територията на България се посочва, че забраната за влизане не се отнася за лица, пътуващи с цел обучение за..

публикувано на 01.07.20 в 17:43

Covid-19 в България: Ден 115

НОЩ препоръчва засилване на капацитета на болниците Националният оперативен щаб обсъди готовността на болниците с интензивни легла да приемат пациенти с Covid-19 и препоръча при необходимост да бъде увеличен техният капацитет. На фона на..

публикувано на 30.06.20 в 18:38

Covid-19 в България: Ден 114

Българите, пътуващи за Кипър, трябва да имат отрицателен тест за Covid-19 Решението е в сила от 29 юни. Промяната е направена след установяването на 3-ма заразени пътници в полетите от България до Кипър. Всички пристигащи от група Б, каквито..

обновено на 29.06.20 в 19:38