Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Нови заразени, бюджетни промени и отмяна на задължението за маските

| обновено на 31.03.20 в 13:16
Снимка: БГНЕС

Новите случаи на инфектиране с коронавируса са 25, с което общият брой на заразените в България става 379 души, съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Има една нова област със зараза - Силистра.

113 от болните са в лечебно заведение, 13 са в тежко състояние и са интубирани. Средната възраст на заболелите е 46 години. Най-младият пациент е 3-годишен, а най-възрастният – на 86. Още информация - ТУК

Мярката за задължително носене на маски на обществени места, която трябваше да влезе в сила от днес, 31 март, е в резултат на продължително обсъждане – обясни ген. Мутафчийски. По думите му, има противоречиви мнения за ползата от носенето на маски, но болните трябва задължително да го правят. 

Поради недостига на маски в магазинната мрежа, беше обявено, че се въвежда гратисен период за покупката им – 0:00 часа в събота. По-късно обаче, здравният министър Кирил Ананиев отмени "задължителното носене на защитна маска на открити и закрити обществени места", като обоснова решението си с липсата на обществен консенсус. 

"Горещо препоръчваме хората да използват маските ежедневно, след като напуснат своя дом. Носенето на маска е възможност да се избегне въвеждането на по-строги ограничителни мерки", заяви министърът. Правителството обеща, че държавата ще закупи 1 млн. предпазни маски за социално слабите граждани и тези, които нямат възможност да закупят в магазините и аптеките. Имаме договорени 2 млн. маски от Китай и до седмица очакваме да дойдат, каза Ананиев. Подробности за решението на министъра - ТУК.  

В Министерския съвет финансовият министър Владислав Горанов представи приетата късно снощи от правителството актуализация на бюджета, в която се залага таван на новия държавен дълг от 10 милиарда лева при 2 милиарда и 200 милиона лева в настоящите текстове. Очаква се дефицитът в хазната да бъде 3 милиарда и 500 милиона лева, което прави 2,9 % от брутния вътрешен продукт. Горанов обясни, че в проекта за бюджетни промени е приложен най-негативният сценарий за развитие на кризата с коронавируса. Той каза, че няма да има увеличаване на данъците, въпреки че ще се наложи увеличаване на дълга и дефицита. 

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и специалната секция на БНР в  по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриeте на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00