Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Ден 26

| обновено на 02.04.20 в 19:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учениците ще влязат в клас най-рано на 14 май

Все още няма риск за учебната година, ако извънредното положение приключи на 13 май, смята просветният министър Красимир Вълчев. По думите му, зрелостните изпити вероятно ще бъдат отложени за 30 май и 1 юни, а кандидатстването след 7 клас ще става на 13-15 юни. Министерството ще има готовност да издаде по-рано дипломите на дванайсетокласниците в случай, че някой европейски университет изтегли приемните си изпити. Пресконференцията на министъра на образованието чуйте ТУК.

25 души вече са излекувани от COVID-19 в България

8 са новите лабораторно доказани случаи на болни от COVID-19 за 2 април, като всички са в София. По данни на Националния оперативен щаб потвърдените случаи на заболяването в България са 457. Оздравели и изписани след болнично лечение са 25.

179 лица с потвърден COVID-19 са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 18 от тях са в интензивно отделение. Средната възраст на починалите, които са общо десет, спада от 66 на 61 г. Повече са мъжете, заразени с вируса в България – 258, жените са 199. Информация за болните по градове- ТУК.

Вероятно броят на заразените у нас е в пъти по-висок

„До момента откриваме двама на всеки 11 заразени с коронавирус”, заяви ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб, препоръчвайки “фанатично спазване на физическото дистанциране”. Той подчерта, че едва когато спре нарастването на броя на заразените и на болните, щабът ще предложи на правителството отслабване на извънредните мерки. Продължават изследванията на народните представители и служителите в парламента – по информация на БНР, се очакват пробите на още 30 депутати. Междувременно стана ясно, че председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и народният представител от същата партия Даниела Малешкова са дали положителни проби за коронавирус. Двете се намират в добро състояние, без оплаквания и ще се подложат на 28-дневна карантина в домовете си. Така депутатите с доказан коронавирус стават трима.

Засега няма заразени с коронавирус сред тестваните 200 полицаи. Тежка е обаче тенденцията за заразяване при медицинския персонал − 20 са потвърдените случаи при медицински служители. Брифинга на Щаба от 2 април можете да чуете ТУК.

Експерти прогнозират ниска смъртност от коронавирус у нас

„Все още сме в началото на епидемията, но очакваме кривата на заразата с коронавирус да не е стръмна”, каза пред БНР проф. Коста Костов, координатор на Медицинския експертен съвет към правителството. Опирайки се на проучения международен опит, от съвета достигат до извода, че COVID-19 е по-опасен от грипните вируси, но не е сигурно дали е по-смъртоносен и от засечените през 2003 г., 2010 г. и 2011 г. коронавируси. При настоящата смъртност от заразата у нас експертите се надяват, че ако се спазват всички мерки, епидемията ще бъде преодоляна. Проф. Коста Костов се позова и на интуицията си, която му подсказвала, че „може би няма да се стигне до висок пик на смъртността у нас”.

1/3 от работодателите планират съкращаване на служители

От мярката 60/40 в подкрепа на бизнеса, предвиждаща държавата да изплаща 60 на сто от заплатите на служителите, докато трае кризата, биха се възползвали едва 8% от работодателите − показва експресно допитване на Българската стопанска камара. 33% от анкетираните предприемачи планират частично съкращаване на персонала, 21 на сто да пуснат всичките си служители в отпуск и 10% временно да намалят заплатите.

Исканията за социални помощи нарастват

Само за ден над 4700 безработни българи са се регистрирали в Бюрата по труда, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Това е една от причините правителството да поиска актуализация на бюджета, за да посрещне увеличаващия се брой на исканията за социални помощи. В момента 23 хил. души се възползват от тази придобивка, но всеки ден нови 2500 губят работата си от началото на епидемията. 45 млн. лв. са насочени към общините за т.нар. патронажна грижа. На над 17 хил. души ще бъде осигурен топъл обяд, а с помощта на Българския червен кръст ще бъдат раздадени хранителни пакети на 45 хил. нуждаещи се хора.

142 хил. българи се завърнаха заради извънредното положение

Почти същият е броят на напусналите страната българи, съобщи гл. комисар Светлан Кичиков. Според него пикът на прибиращите се в родината вече е отминал. Комисарят каза още, че благодарение на въведените „зелени коридори“ на границата ни с Гърция и Румъния един камион бива обработван за около 3 минути и заедно с работата на митниците престоят рядко превишава 15 минути.

Пълната изолация намалява наполовина опасността от заразяване с COVID-19

Благодарение на изолацията 59 хил. души са предпазени от смърт, каза пред БНР д-р Велислава Петрова, молекулярен биолог и консултант по здравни иновации в ООН. Според нея заразените са много повече от проверените, а тестването е недостатъчно и не дава пълна картина. Урокът от Китай е, че трябва масово тестване, но то е обвързано с финансово осигуряване и човешки ресурс за обработка на пробите, цитира тя доклад на Импириъл колидж в Лондон. Цялото интервю с д-р Велислава Петрова чуйте ТУК.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриeте на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00