Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

28 нови случая на COVID-19

Снимка: EPA/БГНЕС

За последното денонощие в България са регистрирани 28 нови положителни проби за наличие на коронавируса, в болница са настанени 8 души, съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг.

В София са 21 от новите заразени, другите случаи са от Пловдив, Смолян, Бургас, Кърджали и Велико Търново. 

Общият брой на заразените в страната е 477, в болница са 179 души, а 20 от тях са в тежко състояние. 21 от инфектираните са медици.

Два са новите смъртни случаи в България - на мъж на 81 години от Стара Загора с декомпенсиран диабет и на 58-годишен пациент в болница „Пирогов“ в София.

Излекуваните от коронавируса у нас са 30 души - най-младият е 27-годишен мъж, а най-възрастният – на 80 години.

Все още не е необходима карантина в НС, заради установините нови случаи от вчера. Ще бъдат изследвани семействата и техните контактни лица. На близките на първия депутат с коронавирус д-р Хасан Адемов вече са направени тестове, като съпругата му също е дала положителна проба. 

Полк. доц. д-р Георги Попов от инфекциозната клиника на Военномедицинска академия обясни, че до момента във ВМА има регистрирани 129 болни с COVID-19, от които 26 са хоспитализирани, а 89 са по домовете си с лека клинична форма. 

Заболяването засяга хора с добър социален статус, каза още доц. Попов и обясни, че болните по домовете се контролират чрез телефонни обаждания до тях, включително и от психолози. В случай на нужда, се изпращат и мобилни екипи от доброволци – квалифицирани лекари. Още от сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб, можете да прочетете и чуете ТУК

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриeте на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим за..

публикувано на 24.09.24 в 19:00