Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Ден 29

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Расте броят на заразените, а с тях и нуждата от надеждни тестове
От 28 януари до 5 април са направени 15 899 теста за COVID-19 в българските лаборатории, съобщи здравното министерство. От 6 април изследвания за коронавируса започват два нови специализирани сектора в София, с което общият брой на лабораториите за COVID-19 в страната става 9. До дни с PCR тестове ще изследват в Плевен и Пловдив. Още по темата - ТУК

По данни на Националния оперативен щаб, към 17:00 часа на 5 април, потвърдените случаи на коронавирус у нас са 531, като през деня положителен резултат са дали тестовете на още 9 души. 

Броят на починалите е 20. Новите жертви на коронавируса са две пациентки на "Пирогов", на 75- и 60-годишна възраст. И двете са били с придружаващи заболявания. Излекувани и изписани от болница към момента са 37 души.

Българи са блокирани в Италия
82-ма български граждани чакат да бъдат превозени от Италия, като 12 са блокирани на кораб в италианското пристанище Пьомбино. Един от тях вече е с положителен резултат за коронавирус, каза пред БНР музикантът Атанас Ловчинов, който също работи на лайнера. Българското посолство в Рим договаря с италианските власти реда за евакуация на българите.

В кризата сухопътният транспорт е без алтернатива
Мнението изрази министърът на транспорта Росен Желязков. В интервю за БНР той заяви, че пътническият транспорт, особено международният, е "замръзнал". При самолетните превози спадът за Европейския съюз е 80 %. Товарният транспорт работи на максимум, като необходима структура за икономиката, каза министърът. По думите му, държавата е длъжна да не съкращава влаковете, за да се гарантира услугата. Пътническите превози в населените места продължават, но са ограничени.

Рано е България да търси пари от МВФ
С два милиарда евро ще бъде увеличен обемът на глобалната облигационна програма, чрез която страната ни може да поеме дълг от международните финансови пазари. Това записаха депутатите от бюджетната комисия в парламента при второто четене на законопроекта за актуализацията на бюджета. Лимитът на новия държавен дълг през цялата 2020 година ще бъде 10 милиарда лева, както бе предложено от правителството. Увеличава се фонд „Безработица" и капиталът на Българската банка за развитие. 

Освен изплащането на 60% от заплатите по време на кризата по мярката "60/40", държавата ще поема и дължимите от работодателя осигуровки, за да запази работните места на работниците, останали без доходи, реши още комисията.

Отпада възможността за кредитиране от Международния валутен фонд. Помощ вече е потърсена от Европейската инвестиционна банка, от Банката за развитие на Съвета на Европа. Ангажиран е и ресурс от фондовете на ЕС, обясни финансовият министър Владислав Горанов

До края на юни ще се предоговарят условията по кредитите
Разсрочването на задълженията по кредити ще е чрез споразумение с банките за нов погасителен план. За определен период ще може да не се погасява само главницата или и главница, и лихва, каза пред БНР Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България. Отсрочката важи за всички видове кредити. 

Призовават се гражданите и фирмите, които не са засегнати от кризата, да продължат коректно да внасят вноските си. Срокът за предоговаряне ще е до края на юни. Андронов призова клиентите да не бързат, а първо да се консултират, да следят указанията и да изберат подходящ момент за предоговаряне.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриeте на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00