Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 39

| обновено на 15.04.20 в 19:17
Снимка: БТА

Започва масово тестване за Covid-19
Досега у нас се изследваха хора със съмнение, че са носители на болестта, както и контактувалите с тях. Оттук нататък започва масово тестване на българските граждани, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. В момента страната ни разполага едва с 20 хиляди PCR теста, но се очакват много дарения. Според доклад на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията България е на първо място по най-малък брой заболели на 100 хил. души и на трето по брой починали на 100 хил. души след Словакия и Латвия, каза още министърът.

Нова Covid-лаборатория заработи в Пловдив
Едно от основните изисквания на ЕК за възстановяването на нормалния начин на живот е наличието на лабораторен ресурс за изследвания, подчерта ген. Венцислав Мутафчийски при откриването на лабораторията в пловдивската УМБАЛ „Св. Георги“. Ръководителят на оперативния щаб припомни, че само за месец у нас заработиха 18 лаборатории, докато преди това е имало само една референтна лаборатория. Трябва да свикнем с мисълта да живеем и работим в условията на вируса, каза още генералът и подчерта, че ограничителните мерки не могат едновременно да се премахнат, а постепенно в зависимост от добрите показатели в дадена област.

747 са потвърдените случаи на Covid-19 у нас
По данни на Националния оперативен щаб към 17.00 ч. на 15 април, в България са доказани още 12 нови случая, като 3 са в София, 7 в Смолян, 1 в Кюстендил и 1 в Бургас. 218 души с потвърден коронавирус са в болница, 31 от тях са в интензивно отделение. 39 са лицата от медицинския персонал с установен Covid-19. Починалите са общо 36 души, а излекуваните - 105.

Да се спазват разпоредбите, защото дисциплината ще се отрази положително на епидемичната обстановка, а събирането на големи групи хора на едно място по празниците може да ни изиграе лоша шега, предупреди ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Запис от брифинга на Националния оперативен щаб на 15 април − ТУК

Два столични квартала със затегнат контрол
Въвежда се строг режим на придвижване във „Филиповци” и във „Факултета”, решиха Националният оперативен щаб, Дирекцията на вътрешните работи и Столичната община. Кметът Йорданка Фандъкова обяви, че хората, които искат да минат през пропускателните пунктове в тези квартали, трябва да представят бележки от работодател. Засиленото  полицейско присъствие там е от няколко дни, протича и дезинфекция. Столичната регионална здравна инспекция е извършила бързо тестване за коронаривус, както и епидемиологично проучване. От направените 60 бързи теста, седем са били положителни. На тези лица е взета и проба за PCR тест, като към момента те нямат клинични изяви. 

Село в Южна България осъмна под карантина
Затварянето на Паничерево стана заради избягалия от болницата в Стара Загора пациент с коронавирус, жител на селото. Карантината ще продължи две седмици, а 60 души, контактували с болния мъж, както и цялото население на селото, ще бъдат тествани за Covid-19. Беглецът беше задържан още същия ден и върнат в клиниката. Той рискува присъда до 5 г. лишаване от свобода и глоба между 10 и 50 хил. лв. Населеното място е дезинфектирано. Предприемат се мерки по снабдяване с лекарства и с хранителни продукти. Паничерево е второто населено място, което е под пълна карантина след Банско.Интервю с кмета на селото Атанас Граматиков чуйте ТУК.

Безработицата в България достигна 6,7%
С 0,5% е нараснала регистрираната безработица през март 2020 г. и достига 6,7%, отчита Агенцията по заетостта. Само след 13 март, когато бе въведено извънредно положение заради пандемията, са се регистрирали 26 300 безработни, от тях 14 500 са посочили като причина кризата с коронавируса. Сред новите безработни водещ е делът на освободените в секторите хотелиерство, ресторантьорство, търговия и преработваща промишленост. В същото време има ръст на търсенето на детегледачи, болногледачи, санитари, лични и здравни асистенти. Търси се още персонал за колцентрове, касиери и продавачи в хранителни магазини.

45% от българите не биха издържали на кризата повече от месец
Хората, които имат най-малък финансов буфер, страдат повече в тази криза, коментира социологът от агенция АФИС Стефан Георгиев. Проучване, съсредоточено върху социално-икономическите измерения на кризата с Covid-19 показва, че всеки десети респондент не издържа финансово в настоящата ситуация. 5% казват, че могат да издържат още една седмица, други 31% отговарят, че могат да издържат още 1 месец. Едва 20% считат, че могат да издържат и по-дълго от половин година", уточни Георгиев пред БНР − чуйте ТУК.

Държавата започва да изплаща обезщетения по схемата 60/40
Европейската комисия одобри българската схема за помощ от 770 млн. евро за запазване на работните места в най-силно засегнатите от коронавируса сектори. Междувременно правителството прие последните промени по отношение на мярката – с тях освен 60% от осигурителния доход на работниците, се поемат и 60 на сто от дължимите от бизнеса осигуровки. НОИ започва да изплаща компенсациите на първите одобрени и днес по сметките на 68 работодатели, запазили 1065 работници, трябва да са преведени общо 275 хил. лв.През следващите дни плащанията по схемата ще продължат след като Агенцията по заетостта изпрати нови списъци за одобрени кандидатствали фирми. Още по темата − ТУК.

Нито една верига не е изключена от постановлението за българска продукция
„Пандемията ни принуждава да вземем спешни мерки, да минимизираме загубите и да оцелеят нашите фермери”, коментира земеделският министър Десислава Танева след среща с премиера Бойко Борисов и представители на браншовите организации на земеделските производители. Видеоконферентната връзка е проведена по повод на постановлението, задължаващо търговските вериги да предлагат българска продукция. Според министъра е постигнато съгласие за мерките и създаването на „регионални къси вериги” за доставка на продукцията. Земеделските производители у нас са близо 100 хиляди, като 16 хиляди от тях отглеждат плодове и зеленчуци, посочи министър Танева.

Израелското посолство ни дари 600 маски и 5 хил. чифта ръкавици
Дарението е за нуждите на направление „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания” при Столичната община. Предпазните средства ще бъдат разпределени между работещите на първа линия в социалните услуги от резидентен тип, в институциите за възрастни хора, в Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора, в Дирекция „Аварийна помощ и превенция” и в социалния патронаж.

Съкратен е срокът за затваряне на пазарите и на цветните борси
Заради добрата организация и стриктното прилагане на противоепидемичните мерки на кооперативните пазари и на цветните борси през последните дни, здравният министър Кирил Ананиев издаде нова заповед, с която им позволява да работят и на 16 април. Тържищата ще бъдат затворени между 17-и и 19-и април. В този период само магазините за хранителни стоки в обособени помещения и аптеките на територията на тези пазари ще могат да работят при спазване на мерките за безопасност.

Национална информационна система ще отчита тестовете за Covid-19
Системата е създадена по инициатива на частни лаборатории и в нея се попълват резултатите от направените тестове за короновирус. Днес 1584 души са тествани за антитела и от тях седем са дали положителна проба. Поне осем лаборатории са се включили до момента в платформата. За ползите от платформата, чуйте в репортажа ТУК.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 12 юни 2024 г.

Поетична, франкофонска и с елементи на действителността на българската администрация - такава се очертава да бъде „България днес“ в сряда. В нея ще си спомним за изключителния поет и преводач Атанас Далчев, ще ви разкажем коя е най-старата и голяма..

публикувано на 12.06.24 в 19:00

България днес - 11 юни 2024 г.

В „България днес“ на 11 юни продължаваме с отзвука от проведените на 9 юни избори за българско народно събрание и за европейски парламент. Говорим за това с наши сънародници в чужбина, а анализ на вота зад граница прави Първан Симеонов – изпълнителен..

публикувано на 11.06.24 в 19:00

България днес - 10 юни 2024 г.

България направи своя избор! Какво казаха българските граждани с вота си или отказа от такъв в неделния ден и къде ще търсим сега времеубежище? В „България днес“ обобщаваме всичко по-важно от изборите за народни представители и български..

публикувано на 10.06.24 в 19:00