Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 40

| обновено на 16.04.20 в 23:17
Снимка: БГНЕС

Затварят София за автомобилния трафик
Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев се забранява влизането и излизането от София от 00:00 часа до второ нареждане. Това бе съобщено на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб в Министерския съвет тази вечер. Подробностите четете ТУК.

„Отиване на работа“ отпада като основание за напускане на областните градове в празничните дни
Основанието „отиване на работа” за напускане и влизане в областните градове ще отпадне, тъй като в почивните дни „повечето предприятия, държавни служби и т.н. не работят”. Това каза днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов на брифинг в Министерски съвет. След проверени 9312 декларации, оставени по КПП-тата на областните градове, е установено, че 641 лица, посочили като основание „работа”, въобще нямат сключени трудови договори за извършване на такъв вид дейност към фирмите. 80 лица са посочили, че отиват на работа, а в същото време са регистрирани за безработни в бюрата по труда. Още по темата - ТУК.

Засилен трафик въпреки извънредните мерки
Въпреки призивите да не се пътува за Великден колони от автомобили образуваха опашки на излизане от София. Заради противоепидемичните мерки и за да намалят безпричинните пътувания, Българските държавни железници ограничиха трафика. За времето на празниците до 20 април спират 39 влака. Останалите ще качват пътници само от ключови гари. 

800 са вече доказаните пациенти с коронавирус
800 са потвърдените случаи на Covid-19, съобщи Националният оперативен щаб. На 16 април са доказани още 17 нови случая, 10 от тях са в столицата. София се очертава като най-интензивното огнище на разпространение на инфекцията. 227 от заразените са в болници. 37 пациенти са в интензивни отделения. Починалите лица, при които е установен Covid-19, са 38. Излекуваните са 122 или над 15% от позитивните. 

Според използвания математически модел медицинските власти засичат двама на всеки 11 до 7 заразени, каза ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Под 1% е заболеваемостта сред рисковите групи. Допустимият брой на заразените от коронавирус в България е до 7000 души, смята Мутафчийски. Той призова гражданите да не пътуват по празниците, за да не се предизвика масов бум на заболяването в цялата страна. Брифинга на Националния оперативен щаб чуйте ТУК.

България получава медицинска апаратура от Китай
Тази нощ България ще получи от Китай респиратори и медицински маски. Голяма част от апаратурата е дарение от китайския премиер, обяви при посещението си във Велико Търново днес премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че страната е обезпечена с дезинфектанти, ще се направи запас, след което българската индустрия ще помогне на други държави.

Борисов допълни, че страната ни е дарила медицински облекла и предпазни маски на армията в Северна Македония в помощ на борбата с Covid-19.

САЩ с дарение от половин милион долара за борбата с Covid-19 в България
Съединените щати даряват половин милион долара за смекчаване на ударите на коронавирусната пандемия в България. Това стана ясно от публикувано от Държавния департамент съобщение за пакет от американски помощи в глобален мащаб. „Никоя страна не може да се оправи в тази криза сама, трябва да търсим общи решения“, каза на виртуална пресконференция днес посланик Херо Мустафа. 500-те хиляди долара от Държавния департамент са само част от подкрепата на Вашингтон за България. За какво точно ще бъдат изхарчени дарените от американското правителство пари, ще се определя тепърва в координация на българското Министерство на здравеопазването и с Националния оперативен щаб. Подробностите - ТУК.

Ще отменят извънредното положение, ако няма бум на заразата
Запитан дали ще отмени извънредното положение преди 13 май, премиерът Бойко Борисов отговори: „Искам да го намалим, но ако не спазваме препоръките, бумът на заразата сам ще дойде. Лекарство няма, ваксина няма“. Премиерът изрази недоумение към хората, които отиват при близките си, за да разнесат вируса и отново призова да се остане вкъщи. Борисов изрази надежда за отговорност и дисциплина. „Следващите 5-6 дена след Великден ще покажат дали сме спазвали мерките или не“ – отбеляза той.

Covid-19 има силно заблуждаваща първоначална симптоматика
Това показват наблюденията на екипа на Александровска болница, където се лекуват 30 пациенти с коронавирус. Д-р Петя Хубенова, анестезиолог реаниматор в отделението по анестезиология и интензивно лечение поясни, че развитието на заболяването има пик в 14-ия ден след началото на симптомите.„Коронавирусът ни научи да бъдем още по-наблюдателни и внимателни, тъй като първоначалните симптоми са заблуждаващи. Протичането на вируса в началото е скрито и затова лесно може да се пропусне“. В интервю за БНР тя отбеляза, че за по-успешно лечение екипът прилага по-късната интубация, защото са отчели по-добри резултати в този подход. 

Карантина на чуждестранни работници може да забави строежа на „Балкански поток“
Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който инспектира с хеликоптер полагането на тръбите и бъдещата площадка на компресорната станция „Расово“. Забавянето от плануваните срокове премиерът обясни с поставянето под карантина на екипите от чужбина, които минават 14-дневен карантинен период, за да може да няма допълнително заразяване, каквото до момента е избегнато.

Covid-19 стана двигател на дигитализацията на бизнеса
Управители на над 25 компании обсъдиха новите приоритети относно коронакризата и идеи за изход от нея, в рамките на дискусия „Бизнес по време на Covid-19 “. Участниците посочиха, че ИТ технологиите в момента са на първа линия в решаването и на здравната, и на икономическата криза. „В първия момент преместихме офисите си вкъщи, в следващия етап ще има ускорена автоматизация и роботизация и промяна в представата ни за професиите“ − посочи Ираван Хира, заместник-председател на Българския форум на бизнес лидерите. По данни на Евростат за 2018 г. едва 0.3% от заетите в България са изпълнявали трудовите си задължения дистанционно. 

Над 86,5 хиляди нови безработни за месец
Над 86 500 души са се регистрирали като безработни от 13 март, когато беше обявено извънредно положение, до 14 април, сочат предварителните данни на Агенцията по заетостта, с които БНР разполага. За същия период със съдействието на Бюрата по труда са започнали работа близо 14 000 души. Данните сочат, че близо 40% от съкратените са от туризма, хотелиерството и ресторантьорството. Следват освободените от търговията и преработващата промишленост.

Представители на туристическия бранш искат оставката на ресорния министър
Няма абсолютно нито една мярка, която да е насочена конкретно към сектор „Туризъм“, заявяват от сектора. Стотици туроператори, хотелиери, превозвачи и екскурзоводи искат оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова. Искането на неформалното сдружение, придружено с подписи, ще бъде внесено в Министерския съвет в първия работен ден след празниците. Още по темата − ТУК.

Около 15% от заведенията в страната са фалирали в условията на пандемията
Ресторантьорите искат от мярката за държавна подкрепа на бизнеса „60/40“ да отпадне критерият за липса на задължения към бюджета. Така тя би имала по-голям отзвук сред малките фирми. Към момента по-малко от 10% от фирмите в ресторантьорството и хотелиерството са се възползвали от тази схема, целяща запазване на заетостта в условията на кризата с Covid-19. Според Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, по-голямата част от малкия и среден бизнес има задължения. Асоциацията прогнозира около 50% фалити в сектора до края на годината, като за момента факт са около 15%.

Няма да има полети на Wizz Air между Варна и Лондон, засега
Компанията Wizz Air ще бъде уведомена, че на този етап няма да може да извършва полети Варна-Лондон, заяви на редовния си сутрешен брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.
По-рано Wizz Air съобщи, че ще поднови тези полети три пъти седмично от 16 април. Вчера кметът на Варна Иван Портних изпрати писмо до Щаба с молба засега те да бъдат отменени. Жителите на морския град се притесняват от ескалация на заболеваемостта след възобновяването на полетите, предвид усложнената ситуация с Covid-19 във Великобритания.

Следващите 6 месеца са решаващи за оцеляване на стартъпите
Над 42% от българските стартиращи компании смятат, че имат среден до висок риск от фалит в следващите 3 месеца. 75% се боят, че това може да ги застигне в близките 6 месеца. 2/3 от компаниите очакват над 40% спад в приходите. 63% планират съкращения на персонала. 2/3 от стартъпите се нуждаят от спасително финансиране между 10 000 и 100 000 евро от банките или държавата. 1/3 очакват спасителни държавни поръчки или данъчни облекчения, показва проучване на Българската стартъп асоциация и държавната Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00

България днес - 11 юли 2024 г.

В „България днес“ на 11 юли разказваме за изложбата „Контакт“ на известната фотографка Елина Кешишева в столичната галерия ONE, посветена на жените, оцелели след домашно насилие. Отправяме се към Хамбург, където тази събота на 13 юли за втора година..

публикувано на 11.07.24 в 19:00

България днес - 10 юли 2024 г.

В „България днес“ на 10 юли ви даваме актуална информация от България и българските общности по света, разговаряме с проф. Красимир Станчев от италианския университет Roma Tre за проблемите пред българските лекторати зад граница и за това може ли да..

публикувано на 10.07.24 в 19:00