Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 41

Снимка: БГНЕС

Нови 21 случая на коронавирус в България
По данни на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, към 17:00 часа на 17 април, потвърдените случаи на Соvid-19 у нас са общо 846. Новите 21 положителни проби, регистрирани през деня, са в областите София, Видин, Стара Загора, Хасково, Габрово, Русе и Сливен.

244 са болните, настанени в лечебно заведение, 34 от тях – в интензивни отделения и клиники. Общият брой на починалите с установен Covid-19 е 41, информира Министерството на здравеопазването

София осъмна със забрана за влизане и излизане на автомобили
Заради масовото напускане на столицата в навечерието на четирите почивни дни за Възкресение Христово, независимо от препоръките на властите и въпреки ограничителните мерки, е преустановено до второ нареждане влизането и излизането на превозни средства от София. Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, по препоръка на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19 и по искане на премиера Бойко Борисов. Подробностите - ТУК

Централната автогара затвори, а влакове преминават транзит
Поради въведените допълнителни ограничителни мерки, влаковете, заминаващи от Централна гара-София, преминават транзит без да спират на гарите и спирките на територията на София. Първите гари след София, в зависимост от маршрута, са Елин Пелин, Костинброд, Яна, Реброво и Владая. От Българските държавни железници призоваха клиентите да носят със себе си всички необходими документи, включително - попълнени декларации с основанията за своето пътуване, тъй като подлежат на проверка преди качване.

Междувременно, Централната автогара в София затвори врати, а всички автобусни превози бяха преустановени. Мярката ще остане в сила до 7:00 часа във вторник, 21 април, съобщи БНТ.

Напрежението в софийските ромски квартали стихва
Около 50 души се събраха днес по обед на протест срещу въведените ограничителни мерки заради разпространението на Covid-19 в квартал „Факултета“. Близо час полицаи, ромски медиатори и представители на Столична община се опитваха да убедят хората да се приберат по домовете си. Към 13:30 ч. МВР овладя ситуацията и напрежението спадна.

Ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че 50 % от направените на 16 април бързи тестове на жители на два от кварталите с компактно ромско население в столицата - „Факултета“ и „Филиповци“, са излезли положителни при PCR изследване.

В коментар пред БНР, кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че няма дискриминация срещу ромите, а опит да се локализира заразата. Тя уточни, че в двата квартала са открити семейни огнища на Covid-19, с голям брой контактни лица, а целта на ограничителните мерки е да се спре инфекцията и да се запази животът на хората.

Българска иновация - в помощ на лекарите
Иновативна кабина за дезинфекция ще получи столична болница, лекуваща пациенти с Covid-19. Тя е дело на българско-германска компания, изработваща системи за автоматизация на индустриалното производство. В интервю за БНР управителят ѝ инж. Венцислав Славков обясни, че камерата е предназначена за дезинфекция на персонал след излизане от опасни зони, както и за предварителна дезинфекция на персонал от хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство. Иновацията е проектирана за 10 дни и вече са изработени първите два прототипа.

Инфекционистите от ВМА с ново послание към българите
На Разпети петък екипите на първа линия в борбата с Covid-19 във Военномедицинска академия излязоха с нов призив към съгражданите си. Във видеопослание, публикувано във Фейсбук страницата на клиниката, лекарите споделиха: „На Великден ние ще бъдем на работа, няма да се приберем у дома. Но вие можете. На Великден ние ще се грижим за нашите пациенти. Няма да бъдем със семействата си. Но вие можете. На Великден ние ще се помолим оттук, от болницата, която е наш втори дом. Направете го и вие. Посрещнете Възкресение у дома!“.

Продължават и жестовете на признание към медиците
Второкласници от Мадан дариха парите си, събрани за екскурзия и празненство, на местната болница „Проф. Д-р Константин Чилов“. С признание към лекарите в борбата им с коронавируса, децата от II „А“ клас на СУ „Отец Паисий“ даряват събраните от тях 200 лева и картичка с посланието: „Ние Ви подкрепяме и Ви пожелаваме много здраве и успех!“. 

Ромската общност в Добрич (Североизточна България) дари на болницата в града близо 7000 лева. Сумата е събрана за три дни, с желанието да бъдат закупени лични предпазни средства за медиците. Събрани са пари и за закупуването на хранителни пакети за нуждаещи се и останали без работа жители на Добрич.

Covid-19 промени църковния ритуал за Разпети петък
Светият синод на Българската православна църква разпореди по време на поклонението пред Светата плащаница в храмовете, вярващите да не я целуват и да не я докосват, а да отдадат почит с благоговейно прекръстване и нисък поклон. Синодът напомня на вярващите, които през тези дни посещават православните храмове, че поставянето на предпазни маски и спазването на нужното разстояние един от друг в храма и извън него е задължително.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00