Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 52

| обновено на 28.04.20 в 20:22
Снимка: БТА

12 новорегистрирани с Covid-19
1399 са потвърдените случаи на коронавирус в България, обяви Националният оперативен щаб. На 28 април са доказани още 12 нови случая. 3 от тях са в област София и 9 в област Видин. 287 от болните са хоспитализирани. 39 са в интензивни отделения. 150 са медиците с коронавирусна инфекция. Починалите с установен Covid-19, са 58. Броят на излекуваните е 222-ма души. Чуйте ТУК запис от брифинга на Ооперативния щаб от 28 април.

България има най-либералните мерки срещу Covid-19, подчерта премиерът в Народното събрание
Бойко Борисов отчете в парламента действията на правителството в условията на Covid-19. Премиерът изтъкна, че въпреки кризата много сектори на икономиката продължават да работят с пълни обороти, а в селското стопанство, строителството и IT сектора оборотите са дори по-високи от обичайното. Благодарение на подкрепата за бизнеса чрез мярката 60 на 40, а до края на месеца ще бъдат запазени 120 хиляди работни места, отчете министър-председателят, но призна, че все още е голяма загадка как страната ще се справи с кризата в туризма. Борисов оцени мерките за ограничаване разпространението на коронавируса в България като либерални, а страната ни има едни от най-ниските показатели за смъртност от болестта в Европа. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите, че нямат план за излизане от кризата и имат сбъркана прогноза за безработицата. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ оцени мерките на правителството като добри на този етап, но настоя за план за възстановяване на нормалния ритъм на живот. Репортаж от Народното събрание чуйте ТУК.

Управляващите обмислят закон за мерки срещу разпространението на Covid-19 без извънредно положение
Идеята е мерки срещу коронавируса да могат да бъдат взимани легитимно и без наличието на извънредно положение, поясни премиерът пред журналисти след отчета си в парламента. Напомняме, че срокът на извънредното положение в България изтича на 13 май.

България навлиза в период за преосмисляне на мерките срещу Covid-19
Мерките в България срещу коронавируса са либерални, защото не бе забранено ходенето на работа, каза пред „Дойче веле“ ръководителят на Националния оперативен щаб срещу Covid-19 ген. Венцислав Мутафчийски. Според него ефектът от мерките отслабва, защото се е стигнало дори до отричане на проблема и хората все по-смело излизат навън. Навлизаме в период на преосмисляне на мерките и трябва да се направи анализ кое функционира и кое – не, допълни Мутафчийски. 

В България няма социален срив заради Covid-19
Както в здравно отношение няма пик на заболеваемостта, така и в социално отношение няма изключителен срив, каза пред БНР Боряна Димитрова от социологическата агенция „Алфа рисърч“. България не е в окото на бурята, а преминава през относително по-лек вариант. Има загуба на доходи, има притеснение, но нямаме срив. Желанието за разхлабване на мерките не влече след себе си спад в доверието към изпълнителната власт, твърди социологът. Димитрова смята, че бизнесът е изключително мобилизиран за рестарт, но като отворена икономика България не може да се справи с кризата сама, без възстановяването на останалите страни в ЕС. 

Отменена е карантината на два софийски квартала
От полунощ на понеделник срещу вторник със заповед на Столичната здравна инспекция карантината на столичните квартали ,,Филиповци" и ,,Факултета" е отменена и са премахнати контролно-пропускателните пунктове за влизане и излизане от тях. Остават в сила обаче изискването за носене на маски на обществени места и забраната за събиране на големи групи хора.

Вдигат карантината на с. Паничерево
В полунощ изтича карантината в село Паничерево. Националния оперативен щаб смята, че заразата от COVID-19 там е овладяна. Остават противоепидемичните мерки, като носене на маски, висока лична хигиена и спазване на социална дистанция. Селото с 950 жители бе под карантина от 15 април, след като мъж с коронавирус избяга от старозагорската болница и се върна в дома си в селото.

Родители и учителски синдикат са против отварянето на училищата
Родители и синдикати са твърдо против идеята за връщане на учениците в клас преди края на учебната година. В онлайн подписка родителите твърдят, че в училище е немислимо да се спазват мерките за дистанция. Синдикат „Образование“ към Конфедерация на труда „Подкрепа“ иска учебната година да завърши в режим на дистанционно обучение. Те предупреждават, че много учители ще откажат да бъдат квестори на държавните изпити в 7 и 12 клас, защото са над 55 години и влизат в рисковата група относно Covid-19.

Не съществува голям риск за здравето на децата, но рискът за образованието им става все по-голям, каза епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Трудно е да се каже коя възрастова група е най-застрашена, тъй като бройката на болните в България е много малка, поясни тя по повод притесненията, че средната възраст на учителите е над 55 години. Отпускането на мерките е позитивно решение, тъй като коронавирусът няма да изчезне от само себе си, а трябва да се научим да живеем с него. Чуйте интервюто ТУК.

Пандемията е извела на дневен ред принудата като част от тормоза на работното място
Работници редовно сигнализират, че са принуждавани да разписват против волята си документи със задна дата, които отнемат права. Сред тях са искания за неплатен отпуск, прекратяване на трудов договор по взаимно съгласие, платежни документи за изплатени обезщетения, които не са получени. Това съобщиха от Инспекцията по труда и напомниха, че когато работещите положат подписа си под документ, с чието съдържание не са съгласни, ограничават възможността да защитят правата си чрез контролните органи на агенцията или по съдебен ред.

Нетипичен ръст на останалите без работа висшисти и вероятност от изчезването на работни места, които няма да се появят отново
Това са част от изводите на Института за пазарна икономика два месеца след началото на кризата с Covid-19. 38 хиляди са новорегистрирани безработни, по-голямата част от които през април. Увеличението е с 16 000, съпоставено със същия период на миналата година. По данни на Агенцията по заетостта пикът на безработните е регистриран в седмицата между 6-и и 12-и април. Най-много безработни на пазара на труда са изнесли секторите „Туризъм“, „Хотелиерство и ресторантьорство“, а също културните и спортните институции, както и редица производства. Икономистът Адриан Николов от ИПИ прогнозира обаче, че висшистите бързо ще се завърнат на пазара на труда. Интервюто чуйте ТУК.

Министерство на туризма очаква късен летен сезон от 1 юли
Министерството на туризма планира по средата на юни да започне подготовка за късен летен сезон с очакване той да стартира на 1 юли, каза на брифинг днес министърът на туризма Николина Ангелкова. С оглед на това, че туристическият бранш осигурява 12% от БВП и ангажира 11% от работещите в страната, за България е от изключително значение той да се възстанови максимално бързо от кризата. В тази връзка Ангелкова призова секторът да обедини усилия за осигуряване на висококачествен национален туристически продукт. Насърчаване на вътрешния туризъм и стартиране на система от ваучери за почивки на българи в страната ни са част от мерките, за които можете да прочетете ТУК.

Профсъюзите акцентираха върху опазването на здравето в условията на пандемия
В днешния Световен ден за безопасност и здраве при работа Международната конфедерация на профсъюзите призова заболяването Covid-19 да бъде класифицирано като професионална болест. Целта е да бъде осигурена по-добра защита на работното място, както и да се гарантира възможността за получаване на компенсации и на медицинска помощ. „Когато става дума за безопасност и здраве при работа, работодателите носят отговорността за всеки един работник и общо за целия колектив - подчерта конфедералният секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров – чуйте ТУК.

Генералното консулство на Турция дари защитни костюми на Бургас и Кърджали
Община Бургас получи като дарение защитни костюми от Генералното консулство на Република Турция в Бургас. Дипломатическата служба предостави на администрацията 300 висококачествени гащеризона, произведени от турска компания с инвестиция в България, които ще бъдат разпределени на здравни заведения. Дарение от 100 броя защитни костюми от най-висок клас получи и община Кърджали.

В условията на пандемия розопроизводителите се боят от масови фалити
В сегашните условия на криза има проблеми свързани с регистрацията на розопроизводителите, със санитарните мерки за борба с коронавируса на полето, с транспортирането на работниците и с прогнозите на дестилериите, че тази година ще работят с 50% от капацитета си, алармира председателят на професионалната организация на розопроизводителите в България Христо Николов. Той заяви, че в навечерието на сезона по прибиране цвета на маслодайната роза производителите в този сектор очакват масови фалити. Кампанията за прибиране розовия цвят се очаква да започне в началото на май и в нея традиционно се включват около 40 хиляди души.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00