Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 61

Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за здравето отиват в пленарната зала
Парламентарната комисия по правни въпроси прие на първо четене промените в Закона за здравето, свързани с мерките след края на извънредното положение на 13 май. Конкретните предложения ще бъдат огласени на 11 май. Част от промените са свързани с туризма. Ресорният министър Николина Ангелкова съобщи, че на 13 май ЕК ще излезе с препоръки за сектора, касаещи отварянето на границите и възстановяването на суми от предварителни туристически резервации. Предстои разглеждането на текстовете в пленарна зала.

Започват доставки на хлорохин в цяла България
Националният център по заразни и паразитни болести обяви, че от днес фирмата „Бул Био“ има готовност за дистрибуция на лекарството хлорохин из цялата страна. Шефът на оперативния щаб срещу коронавируса ген. Мутафчийски определи новината като безспорен успех и напомни, че още в първите дни на епидемията, Дружеството на инфекционистите е разработило точни указания за използване на лекарството.

1829 са потвърдените случаи на Covid-19 в България
Доказани са 18 нови случая на Covid-19. В Ямбол-4, в Пловдив-1, в София – 12 и 1 във Варна. С това потвърдените случаи на заразата стават 1829. От тях 893 са мъже, а 936 - жени. Това показват данните на Националния оперативен щаб към 17 ч. на 7 май. 

Общо 355 лица с потвърден коронавирус са настанени в болница, които 43-ма са в интензивни отделения. Медицинските служители с потвърдена коронавирусна инфекция са 192. Починалите лица, при които е установен Covid-19, са 84, а излекуваните − 384.

Българското футболно първенство се възобновява на 5 юни
Експертната работна група към Българския футболен съюз взе решение първенството в Първа лига да се поднови на 5 юни, а възстановяването на тренировъчния процес да започне от средата на май. При успешно доиграване на сезон 2019/2020, финалът за Суперкупата на България ще се проведе на 22 юли, а стартът на сезон 2020/2021 ще бъде даден на 25 юли. Още за решенията на футболната централа − ТУК.

Прекратено е безплатното паркиране в София
От 08.30 часа на 7 май в София е възстановена работата на зоните за платено паркиране. Успоредно с реактивирането на платените зони започва поетапно нормализиране на графиците на градския транспорт − най-напред на трамваите и тролеите, които минават през центъра, а от понеделник и на метрото и останалия наземен градски транспорт. Още за паркирането в градски условия − ТУК.

Възобновени са полетите от Великобритания, Нидерландия и Германия до Варна
Възобновени са полетите на голяма нискотарифна компания до летище Варна от Айндховен (Нидерландия), Дортмунд (Германия) и Лондон (Великобритания). При пристигането на самолетите на аерогарата ще присъстват инспектори от Регионалната здравна инспекция, които ще измерват дистанционно температурата на пътниците. Според изискванията, всички пристигащи трябва да останат 14 дни под домашна карантина. Информацията е на Даниела Стойнова − кореспондент на БНР във Варна.

Блокираните във Франция българи пристигнаха в България
Всички 73 българи, които заминаха за Франция като сезонни работници и не бяха допуснати да влязат във Франция и прекараха повече от денонощие на парижкото летище Шарл де Гол, кацнаха на летище София. Екипът на посолството ни в Париж им е оказал пълно съдействие. Това съобщиха от българското Външно министерство и уточниха, че от 17 март във Франция не се допускат чуждестранни граждани, а от 8 април и сезонни работници. Напомняме, че Министерството многократно призовава сезонните работници да не предприемат пътувания към рискови дестинации.

Завърналите се сезонни работници са завели съдебна жалба заради това, че не са допуснати във Франция. Очаква се решение на парижки съд по казуса. Чуйте репортаж по темата ТУК.

47% от хотелите в България планират да намалят цените за летния сезон
Има известен риск за предстоящия туристически сезон, но като цяло туризмът в България стои стабилно. Имаме запазена база и персонал. В момента в страната работят 5860 хотела. Има заповед на министъра на туризма за ограничаване на организираните пътувания, но не за индивидуалните пътувания. Това заяви в интервю за бТВ Румен Драганов от Института за анализи и оценки на туризма. Според посочени от него данни, 47% от хотелите в България планират да намалят цените за летния сезон заради конкуренцията. Голямата цел на туристическия бизнес в момента е да гарантира адекватни противоепидемични мерки.

България може да използва опита на Словения, за да съживи туризма си
Мерките в България и Словения за преодоляване на социалните и икономически последици от коронавируса бяха обсъдени в телефонен разговор от президентите на двете държави - Румен Радев и Борут Пахор. Преминаването на първоначалния психологически шок от разпространението на коронавируса в Европа поставя на дневен ред въпроса за реална подкрепа на икономиката и ограничаване на нарастващата безработица, са посочили събеседниците. В подкрепа на туризма си, Словения подготвя двустранни споразумения за отпадане на карантината за туристи от съседни държави, в които е регистриран спад на заболеваемостта. България може да използва този опит, е заявил българският президент.

Повечето от българите са скептични за изхода от кризата
Прочуване на агенция „Тренд“ установява, че 57% от българите имат песимистични очаквания за развитието на икономиката през следващата една година. 31% твърдят, че ще е необходимо повече от една година, за да се завърнем към нормалния начин на живот, а 9% заявяват, че никога няма да се върнем към него. 68% посочват, че биха се притеснявали да посещават места, където има много хора.

Безработицата в 11 области на България е над 10%
Агенцията по заетостта съобщи, че в месеца на обявяването на извънредното положение − март, в 11 области на България безработицата е надхвърляла 10 процента, при 6,7 на сто средно за страната. Най-високо е равнището във Видин − 14,9 процента, а най-ниско в София-град − 2,3 на сто. Средно за страната, за едно свободно работно място се конкурират по седем безработни. Процентът на регистрираните безработни с висше образование е 17,1. От регистрираните безработни през март близо 57,9 процента са жени, а повече от 40 процента − хора на възраст над 50 години. Европейската комисия очаква безработицата в България да скочи до 7% през 2020-та година след исторически спад до 4,2% през 2019-та. Още за прогнозата − ТУК.

Българин почина от Covid-19 в Румъния
Групата за стратегическа комуникация към румънското правителство съобщи тази сутрин за нови четири смъртни случая на пациенти с коронавирусна инфекция, сред които има и един български гражданин. Мъжът е пътувал транзитно през Румъния, като шофьор на ТИР. Бил е настанен в болница за спешна медицинска помощ в окръг Арад, в тежко състояние с бронхопневмония. По темата − ТУК.

Двама задържани на летище София за опит да напуснат България, докато са под карантина
Двама мъже са задържани на летище София при опит да напуснат България, докато са под 14-дневна карантина. Единият се е опитал да замине за Виена, а другият - за Лондон. И по двата случая са образувани досъдебни производства.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00

България днес - 5 юли 2024 г.

В най-хубавия ден от седмицата – петък – се отдаваме на приятни срещи в "България днес" и мечти за морския бриз…. От Емилия Юкер ще разберем как Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се подготвя за второто издание на..

публикувано на 05.07.24 в 19:00