Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 80

„Да отворим залите за култура“, призоваха участниците в протеста пред Министерския съвет на 24 май. Днес стана ясно, че е разрешено залите за култура да работят при спазване на всички противоепидемични мерки.
Снимка: БГНЕС

Танцови зали, театри и опери вече могат да работят и на закрито
В залите за танци могат да се събират не повече от 20 души на разстояние 4 метра един от друг, а театралните салони на закрито ще работят с 50% от капацитета си. Това стана ясно след среща на представители на артистичните творчески съюзи с министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на културата Боил Банов. Отварят се абсолютно всички зали –читалища, културни домове, младежки центрове, физкултурни зали и салони, военни клубове, уточни Милена Налбантова, посланик за България на Световната артистична танцова федерация. По темата ТУК.

Детските градини отвориха врати
Детските градини и ясли в страната подновиха работата си. 26% от родителите са изявили желание да изпратят децата на детска градина и 43% от тях на детска ясла, сочат данните на директорите на детските заведения. По препоръките на здравното министерство, занималните трябва да бъдат дезинфекцирани четири пъти на ден, а санитарните помещения на всеки 15 минути. Площадките за игра също ще бъдат дезинфекцирани, като е желателно децата да изкарват повече време навън. По темата − четете ТУК.

Разрешени са и спортните занимания за деца на открито и закрито
От 26 май 2020 г. се разрешават и индивидуалните и колективните спортни занимания за деца до 18-годишна възраст на закрито и на открито. Заниманията не трябва да имат състезателен характер и да се провеждат пред публика. Облекченията са разписани в заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 20 май т.г.

Продължава тенденцията броят на излекуваните да надвишава новодоказаните случаи
Новите положителни проби са 10, с които броят на заразените достигна 2443 души, съобщи доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб. Увеличението е с 0,2%, на базата на 295 изследвани за денонощието. Четирима от болните са приети в лечебни заведения, останалите 6 са амбулаторни. Два от новите случаи са на деца − на 4 и 13 години, които са на домашно лечение. От всички положителни случаи мъжете са 49%, а жените − 51 на сто. Най-младият с установен коронавирус в България е на два месеца, а най-възрастният на 95 години. Средната възраст е 49, 2 години. Броят на излекуваните вече е 880. Починали няма. Още информация − ТУК.

Един случай на Covid-19 за повече от седмица в Пловдив и в областта
Заради подобряващата се епидемична обстановка само две пловдивски болници ще продължат да работят с пациенти с Covid-19. Това са университетските болници „Свети Георги“ и „Каспела“, каза областният управител Дани Каназирева след редовното заседание на медицинския щаб. Ниската заболеваемост както сред гражданите, така и сред медицинския персонал в Пловдив и областта, се дължи на съвестното спазване на предпазните мерки от всички, коментира областният управител.

Затихване на епидемията ще има, ако сегашната тенденция се задържи
Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, той посочи пред радио „Фокус”, че до няколко дни ще можем да кажем точно дали епидемията си отива, но при условие, че продължаваме да спазваме основните предпазни мерки. През есента обаче, ако възникнат вносни случаи (заради завръщащи се българи от рискови държави), сценарият с карантинните мерки от месец март ще се повтори.

Има много неясноти по отношение на имунитета при Covid-19
Всеки трябва да носи лична отговорност за своята защита, защото вирусът продължава да циркулира − каза в интервю за БНР вирусологът акад. Ангел Гълъбов. „Не ми изглежда убедително, че ще има втора вълна. Важно е, че вирусът отслабва.“ По думите на вирусолога, не знаем от какво се защитава организмът – от антитела или от клетъчен имунитет.

Спешни финансови мерки за сектор „Рибарство и аквакултури"
Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) обяви три спешни мерки по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020, които да подпомогнат пряко засегнатите от Covid-19 икономически оператори, работещи в сектор „Рибарство и аквакултури“. За сектора са осигурени над 8 млн. евро безвъзмездна финансова помощ за борба срещу негативните последици от пандемията. Очаква се от мерките да се възползват 720 засегнати оператори − корабособственици и техния екипаж, собственици на аквакултурни стопанства и собственици на преработвателни предприятия в България.

Манфред Вебер: България ще може да се възползва от Фонда за възстановяване
България е сред страните, които ще могат да се възползват от Фонда за възстановяване след пандемията от Covid-19, въпреки ниския брой на заразените. Това заяви в интервю за БНР председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер. България също е засегната икономически от кризата заради пандемията и затова тя трябва да има достъп до този фонд, смята Вебер. Очаква се Фондът да бъде представен на 27 май пред Европейския парламент от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Онлайн платформа ще подпомага артистите в затруднение
Нова платформа за съвременен танц ще представя артисти от цял свят във виртуалната сцена Derida Stage onLINE, съобщават създателите ѝ. Тя е създадена в партньорство със Столичната община, по програма „Солидарност в културата“, и ще показва български и чуждестранни, социално ангажирани, съвременни представления. Подборът на творбите ще се извършва от артистичния директор Живко Желязков, а с част от събраните средства ще бъдат подпомагани изпадналите в затруднение, заради пандемията, артисти.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00