Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 81

Снимка: БТА

Българите да се информират внимателно за изискванията в държавата, за която пътуват
Външният министър Екатерина Захариева изрази очакване за възстановяване на движението в рамките на Европейския съюз и със съседни държави със сходен епидемиологичен риск от 15 юни. Вицепремиерът е на мнение, че това ще се случи координирано, съобразено със спецификата на всяка една от държавите. По всяка вероятност изискването за социална дистанция ще се запази почти през цялото лято, каза Захариева и за пореден път призова българите, които отиват на сезонна работа в чужбина, да се информират внимателно за изискванията в държавата, за която пътуват.

Без бар турове през този туристически сезон
Бар туровете са забранени за този туристически сезон, предвид ситуацията с Covid-19, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в парламента. Във връзка с предстоящото отваряне на ресторантите и в закритата им част от 1 юни, тя уточни, че заедно със здравното министерство се подготвят указания, които най-общо ще са аналогични на тези за откритите площи и терасите. Подготвяме протоколи за подновяване на туристическите пътувания, каза Николина Ангелкова по-рано днес пред посланиците на страните от ЕС в България.

Още един ден, в който оздравелите са повече от новоустановените лица с Covid-19
За последното денонощие са излекувани 32-ма пациенти, 17 са новите случаи на коронавирус в България. Обработени са 1557 теста. Общият брой на установените с Covid-19 е 2460, каза доц. Димо Димов секретар на Националния оперативен щаб. Хоспитализирани са 217 пациенти, от които 22-ма в интензивни отделения. Общият брой на излекуваните от началото на кризата достигна 912. Три жени над 70 години с придружаващи заболявания и установен коронавирус са починали за денонощието. Информация за заболеваемостта по населени места - ТУК.

Пациенти с Covid-19 от Пазарджик ще се лекуват в Пловдив
Спешната мярка се налага поради продължаващата карантина на медицинския персонал от реанимацията в Пазарджишката многопрофилна болница. Преди 20 дни 14 медицински лица са дали положителни проби и това е наложило затварянето на отделението. Срокът на решението е до 14 юни.

3-ма чужди работници от газопровода „Балкански поток“ са с Covid-19
Сред обявените нови 17 души с коронавирус, трима са от групата работници, пристигнали за строителството на газопровода "Балкански поток" край Нови пазар. Те нямат симптоми на Covid-19 и не се налага да бъдат хоспитализирани, но са изолирани от колегите си. Цялата група от 130 строители строго е спазвала 14-дневната карантина след пристигането си в България и на практика работниците не са имали контакти с жителите на района, съобщиха здравните власти.

Премахнаха карантината над село Ясеновец в Разградско
От полунощ е отменена наложената на 15 май 14-дневна карантина в разградското село Ясеновец. Областният кризисен щаб счита, че бързата и адекватно приложена противоепидемична мярка е изиграла своята роля. Вече десети ден няма регистриран нов случай на коронавирус в селото. С превантивна цел остава засиленото полицейско присъствие на мобилни патрули в Ясеновец.

България може да получи чисто 11,7 млрд. евро от Фонда за възстановяване на ЕС
България може да получи чисто 11,7 милиарда евро, ако бъде одобрен предложеният днес от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен спасителен план. Според него в рамките на следващия бюджет на ЕС трябва да бъдат предвидени около 750 милиарда евро за стабилизиране на европейските икономики след кризата с коронавируса. Според документа, България ще получи 15 милиарда евро от този фонд. Същевременно страната ни ще трябва да внесе едва 3,3 милиарда евро.

Моряците искат премахване на карантината за екипажите
Българските морски организации отправиха петиция до българските власти и Европарламента за премахване на карантината за корабните екипажи. Те искат свободен достъп до корабите и до пътуване със самолет, след отрицателен тест за Covid-19. Според засегнатите няма разлика между шофьорите на автобуси в ЕС, за които е премахната мярката, и моряците.

Хотелиерите са готови да предложат намаления
49.1% от хотелите смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации. 62.9% имат намерение да намалят цената на пакетните услуги, а 46.7% - на нощувката, сочат данните от анкета на Националния статистически институт.

Обръщане на показателите за безработицата
За първи път от началото на кризата с Covid-19 новопостъпилите на работа са повече от новите регистрирани в бюрата по труда. В седмицата от 18 до 24 май 8028 души са си намерили работа, докато новите безработни са 7225, обяви НСИ. От 13 март досега 39076 човека са си намерили работа, като пикът на новите назначения е бил на 22 май от 1600 новопостъпили. Въпреки, че през април не работеха хотели и ресторанти в бюрата по труда са били търсени бармани, сервитьори, готвачи и камериери, сочи статистиката. 

Спешната помощ с роля на филтър по време на кризата
Спешната помощ в България свърши ролята си на филтър и не допусна да пламнат болниците, както стана в други държави - каза пред БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ. 27-и май е Международен ден на спешната помощ. „Имаме национален център за обучение, който обаче по време на извънредното положение затвори врати. А можеше виртуално да ни обучи как да работим със защитни облекла“ - подчерта тя.

Спешен фонд набира средства за жертвите на домашно насилие в условията на Covid-19
От началото на извънредното положение досега осем жени у нас са загубили живота си след агресия от страна на своя партньор. Организациите, които управляват горещите линии за пострадали от насилие, съобщават за сериозен ръст на сигналите, а случаите са много по-тежки отпреди. Само за един месец обажданията за домашно насилие на Горещата линия за деца 116 111 са скочили с 370. Българският фонд за жените, съвместно с Фондация „Помощ за благотворителността“ и Български дарителски форум стартират спешен фонд за борба с домашното насилие в условията на Covid-19. Още информация - ТУК.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00