Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 83

| обновено на 29.05.20 в 20:14
Снимка: БГНЕС-архив

От 1 юни на карантина подлежат влизащи от 8 страни в ЕС
Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 29.05.2020 г., считано от 1 юни, на карантина от 14 дни подлежат лицата, влизащи в България от Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия, както и идващи от трети страни, с изключение на Сърбия и Северна Македония. 

Карантина не се предвижда за водачите на автобуси, извършващи международен превоз на пътници, шофьори на товарни автомобили, членове на екипажите на плавателни съдове.

Премахването на 14-дневната карантина за пристигащите граждани от страните в ЕС, а също за Северна Македония и Сърбия, беше предложено от Националния щаб за противодействие на Covid-19. Решението е на база данните от Европейския център за контрол на болестите, съобщи доц. Ангел Кунчев. 14-дневната карантина ще се запази само за 8 европейски страни, които отчитат най-висока заболеваемост в последните 2 седмици.

Още за предпазните средства – маски и ръкавици
Щабът настоява за запазване на мярката за стриктното и добросъвестно носене на маски в помещения на закрито с много хора, подчерта главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчевидаде практични пояснения за правилната употреба на предпазните средства в условията на епидемичната обстановка. По отношение на предпазнитеръкавици припомни, че те трябва да се сменят и/или дезинфекцират често. В противен случай това, че сме с ръкавици не намалява риска, ако пипаме различни повърхности и след това пипаме устата, носа и очите си.

Абитуриентски балове да, но не по-рано от края на юни
Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че няма пречки за провеждането на абитуриентските балове, но препоръча те да бъдат най-рано в края на юни или началото на юли. Около 49 000 зрелостници ще се явят на 1 юни на първата задължителна матура по български език и литература. Училищата вече са в готовност, увери Вълчев.

Излекуваните от коронавирус са вече 1015
8 са новите случаи на Covid-19за последните 24 часа, направени са 1725 теста. Трима от новорегистрираните са хоспитализирани. Общият брой на заразените достигна 2485. Излекувани са нови 51 пациенти, като вече оздравелите са 1015. Това е 41% от всички регистрирани с коронавирус. За денонощието са починали мъж и жена с установен коронавирус и двамата са на 91 години от Дома за стари хора в град Лом.

В ЕС българите са сред най-пострадалите финансово от пандемията
Гражданите на Унгария, България, Италия, Гърция и Испания са понесли най-много финансови щети вследствие на пандемията от коронавирус. Датчаните, шведите, нидерландците, финландците и австрийците са пострадали най-малко, сочи проучване на Европарламента. 58% от анкетираните са заявили, че са имали финансови трудности. 30% от гражданите на ЕС се оплакват от загуба на доходи, 23% от безработица, 14% не могат да покрият наеми и кредити, а 9% да си купят храна. Шест от десет респонденти смятат, че държавите-членки не са показали достатъчно солидарност през пандемията. Най-недоволни от ролята на ЕС в кризата са в Италия, Испания и Гърция, следвани от Австрия и България.

54 допълнителни антикризисни мерки предлагат синдикатите и бизнесът
Предлага се България да поиска разрешение от ЕС мярката в подкрепа на заетостта „60 на 40“ да продължи до края на годината и да разшири обхвата си като включи земеделието, а в секторите туризъм и транспорт да се трансформира в „80 на 20“. Така държавата да поеме 80% от заплатите и осигуровките на заетите. На уволнените по време на кризата без право на обезщетение да се раздават ваучери за храна. Майките и работниците с малки деца да получат от държавата допълнителен платен отпуск от 20 дни, четем още в предложенията.

Първите хотели по Черноморието посрещат туристи
3 хотела в курорта „Слънчев бряг“ вече работят, каза директорът на комплекса Златко Димитров. Ако ситуацията продължи да се подобрява, се очаква повечето хотели да отворят към 19 юни. Първите български туристи посрещнаха и в курорта „Албена“. Мерките за безопасност в почивното селище започват още на бариерата, където всички коли се дезинфекцират. По-различна този сезон е и организацията на храненето. На блок масите туристите няма да се самообслужват, а ще заявяват на служителите желанията си. 50% от предварителните резервации в „Албена“ са отменени, но в момента се усеща раздвижване. Репортаж от черноморските курорти - ТУК.

В Бургаски регион ще се проведе мащабно изследване за имунитет
Изследването ще бъде проведено в първата половина на юни и ще покаже степента на изградения имунитет срещу Covid-19. Освен областния център, мащабното тестване ще обхване и общини около Бургаския залив и по Южното Черноморие, информира кметът на Бургас Димитър Николов след среща с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Така в началото на летния сезон местните власти ще разполагат с представително изследване, което да даде основание регионът да се рекламира като безопасен за посещение и почивка.

Румъния ще поставя под карантина туристите пътували до България
Румънците могат да отидат в България и в Гърция, но след завръщането си трябва да бъдат поставени в изолация за 14 дни, заяви министърът на икономиката Вирджил Попеску, който отговаря и за туризма. След 15 юни тази мярка може да отпадне на базата на двустранни споразумения, допълни Попеску.

Екскурзоводите - забравени, без работа и перспектива
Пролетта и есента са най-натоварени за екскурзоводите, но в момента няма никакви групи. Надеждите са насочени към началото на юли и август, каза пред БНР Николай Миндов, председател на Асоциацията на екскурзоводите в България. „Има голям страх сред хората да пътуват. На този етап не може да се каже дали ще тръгне туризмът и кога.“ Над 1400 са екскурзоводите у нас според туристическия регистър. 80 на сто от тях работят с пристигащи туристи, а много малка част от тях- с българи в България, уточни Миндов.

Децата и кризата на фокус
Анкета на УНИЦЕФ показва промяна на възприятията на децата спрямо ситуацията с Covid-19. В началото на кризата и извънредното положение е доминирал позитивният момент, заради по-близкия и продължителен контакт между родители и деца. След това обаче тази физическа слятост на пространствата у дома, без излизания, е започнала да идва в повече, обясни Весела Банова, психолог и психотерапевт. „Най-тежко беше за родителите на деца със специални образователни потребности“, отбеляза Банова пред БНР.

Автокиното − безопасно развлечение в условията на Covid-19
Първото автокино в София отваря врати с прожекция на филма „Завръщане“ на режисьора Николай Илиев, предшествана от първия в столицата автоконцерт. Организацията ще бъде съобразена с противоепидемичните мерки, амбицията на организаторите е автокиното да продължи работа през следващите три месеца с идеята да стане постоянно.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева + екип Новини


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00