Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 91

Снимка: БГНЕС

Може и без крайни мерки при овладяването на нови огнища
Според главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, новите огнища на коронавирус, каквито са тези в Сърница, Самоков и Сливен, могат да се ограничат без прибягване до крайни мерки, като налагане на пълна карантина или  поставяне на контролно-пропускателни пунктове. По думите на Кунчев, нарастването на новите положителни проби, трябва да накара хората да разберат, че вирусът продължава да циркулира и, че е нужно да бъдат внимателни.

10 болни заразяват между 8 и 5 здрави
Бързото отпускане на противоепидемичните мерки би довело до появата на нови огнища от Covid-19, смята директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Според него, огнището в Сърница се дължи на събирането на много хора по време на мюсюлманския празник Рамазан Байрам. 10 болни вече заразяват от 8 до 5 здрави, което означава, че вървим надолу с разпространението на инфекцията, категоричен е Кантарджиев.

България е Топ 5 на страните с най-малко жертви
„Излязохме от кризата по-бедни, но живи и здрави в огромната си част“, каза в интервю за БНТ премиерът Бойко Борисов. Той изтъкна, че България е в първата петица на страните с най-малко починали от коронавирус в света. „Мерките, които предприехме в страната, бяха първи и най-навременни. Няма учебник и литература, по която да извадиш и да кажеш: за Covid правилото е ето това! Няма такова правило. Провалиха се най-големите държави“, коментира още Борисов.

41 нови случая на Covid-19към 0:00 часа на 6 юни
От изследваните през последното денонощие 1196 проби, 41 са дали положителен резултат, което с 6 повече от предходния ден. Това показва актуалната справка на Единния информационен портал за Covid-19 към 18:00 часа. Общо потвърдените случаи на коронавирус в България са 2668. От тях активните са 980. Досега са излекувани общо 1528 души, 138 от тях - през последното денонощие. В болница са 147 пациенти, 12 от тях - в интензивни отделения. Националната информационна система показва, че до момента медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция у нас, са общо 288 лица. За последното денонощие са регистрирани 2 нови случая - на медицински сестри от Самоков. Починали са общо 160 души, при които е бил доказан Covid-19.

България помогна за евакуацията на граждани от 14 европейски страни
Германия благодари на България за репатрирането на 30 немски граждани от Нигерия с български евакуационен полет. „България не само предложи възможност за завръщане на нашите граждани, но и направи всичко необходимо за техния безпроблемен трансфер до Германия. Това е истински пример за европейско сътрудничество“, се казва в писмо на германското външно министерство. Благодарности до МВнР на България изпратиха също Франция, Нидерландия, Полша, Дания, Унгария, Румъния, Сърбия, Гърция, Испания, Австрия, Швейцария и Кипър.

Местната власт да е водеща при възстановяването след пандемията
Регионалните и местни власти да имат водеща роля при възстановяването от кризата след  COVID-19, призова Представителството на Европейската комисия в България. При разработване на програмите на ЕС е важно инвестициите да са в критични области като здравеопазване, климатични промени и цифровизация, вземайки предвид местните приоритети. Да се изгражда местен капацитет за ползване на финансовите инструменти по бъдещата програма „InvestEU“, призова и българският еврокомисар Мария Габриел. Интелигентният подход към инвестирането ще осигури устойчиво и интегрирано местно развитие. Комитетът на регионите ще изготви съвместен план на ЕС за действие с конкретни инициативи, обеща Габриел

България е сред малкото страни с подновен футболен шампионат пред публика
Спортният министър Красен Кралев изрази задоволството си от подновяването на футболния сезон. Във Фейсбук министърът написа, че за разлика от други европейски страни, България позволи на привържениците да подкрепят своите любимци от трибуните. Това беше забелязано и от медиите в Италия. „Corriere dello Sport” и „Tuttosport” написаха: „България показа как може да има фенове по трибуните“, цитира заглавията Кралев.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 14 юни 2024 г.

В „България днес“ на 14 юни ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, звукова картина от местата в България с най-тежки поражения от мощната буря снощи, хроника на събитията с балкански адрес от..

публикувано на 14.06.24 в 19:00

България днес - 13 юни 2024 г.

В „България днес“ на 13 юни разговаряме с Люк Леви, директор на Френския културен институт в София, по повод поредицата от кръгли маси и културни събития в различни европейски градове, озаглавена „Изправени пред войната. Европейски диалози“, която днес..

публикувано на 13.06.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 4

В четвъртия брой на "Часът на Радио България…" ви отвеждаме при българите в Одрин, за да научим повече за българската общност там, за  черквата "Свети Георги Победоносец ", за наследството, завещано от отец Александър Чъкърък, за църковните служби на..

публикувано на 13.06.24 в 12:51