Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 95

Снимка: БГНЕС

Правителството удължи извънредната епидемична обстановка до края на юни
Мерките няма да се променят и затягат. В сила остава задължението пътуващите в градския транспорт да се носят предпазни маски. В затворените обществени пространства носенето на маски е препоръчително. Дисциплина, дистанция и дезинфекция са най-важното, което трябва да спазваме в този момент. Не се случва нищо ново, дори продължаваме да облекчаваме мерките и от 15 юни се отварят театрите и кината. Те ще работят на 50% от капацитета на местата им, каза премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг днес. Още по темата - ТУК.

Границите остават затворени за граждани на страни извън ЕС до 1 юли
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че всички издадени от него заповеди остават в сила до 30 юни. Продължава да действа временното ограничение за влизане в България на граждани от трети страни с изключение на гражданите от Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За всички останали страни, извън ЕС, очакваме общоевропейско решение на 15 юни. Ако се отворят границите за трети страни, това ще стане най-рано от 1 юли, прогнозира Кирил Ананиев. При какви условия може да се очаква затягане на мерките срещу Covid-19 – вижте ТУК.

Нови 79 потвърдени случаи на Covid-19
Така, инфектираните с коронавирус стават 2889, а 1099 от тях са активни, сочат данните на Единния информационен портал за последните 24 часа. Най-много са случаите в областите Пазарджик – 16, Сливен – 16; София град – 18 и в Шумен – 12. В болница се лекуват 161 пациенти, в интензивни отделения са 13 души. Трима души с установен коронавирус и съпъстващи заболявания са починали през изминалото денонощие. Общо броят на починалите от началото на епидемията достигна 167 души. Излекуваните са 1623, от които 36 са регистрирани през изминалото денонощие.

Шуменското село Изгрев ще бъде поставено под карантина
Шуменското село Изгрев, Североизточна България, ще бъде поставено под 14-дневна карантина от утре, след като 12 жители са дали положителни проби за коронавирус. На входовете на селото ще бъдат изградени полицейски КПП-та и ще се забрани влизането и излизането. От утре здравните власти започват масово тестване на населението.

Увеличиха се случаите с коронавирус около огнището в Доспат
Положителен резултат са дали 81 души. Всички са в добро общо състояние. Двама от тях са настанени в болница. В Сърница, при направени над 200 проби положителните случаи са 48. Общото здравословно състояние на заразените е добро. В града няма да се поставят контролно-пропускателни пунктове, но остават в сила мерките за социална дистанция. В област Пазарджик, до момента с положителни проби са 192-ма души, 19 от тях са хоспитализирани. Директорът на РЗИ Пазарджик д-р Фани Петрова призова хората да се въздържат от пътувания в района.

Няма заразени с Covid-19 сред персонала на 50-а детска градина в София
Всички PCR-тестове за Covid-19 на персонала на 50-а детска градина в София са отрицателни. От утре детската градина ще работи в нормален режим. Кметът Йорданка Фандъкова благодари на Столичната здравна инспекция и на всички служби за бързата реакция и мерки, които са взели за безопасността на децата и персонала. Припомняме, че късно снощи столичният кмет съобщи във Фейсбук за установени чрез бързи тестове случаи на коронавирус сред учителки в детското заведение. Още информация за случая - ТУК.

Парламентът одобри диференцирането на ДДС
Парламентът прие окончателно ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги, за книгите, за бебешкте храни, пелени и санитарни материали да се намали от 20 на 9%. С приетите на второ четене текстове в Закона за изменение и допълнение на закона за ДДС, управляващото мнозинство запазиданъчната ставка от 20% за високоалкохолните напитки, бирата и виното, сервирани в ресторантите или предоставяни като част от кетъринг услуга. 20 на сто остава и ставкатаза туроператорските услуги. Намалението на ДДС е временна мярка заради кризата, предизвикана от Covid-19 и ще е в сила до 31 декември 2021 г. Още за решенията на парламента от днес - ТУК.

Без летовници от чужбина, 2020 г. може да се окаже фатална за българския туризъм
Ръководствата на браншови организации и висши училища подписаха Харта на българския туризъм - 2020. Документът представлява пътна карта за отговорен, координиран и безопасен рестарт на българския туризъм в контекста на пандемията от Covid-19. Пред БНР, изпълнителният директор на Националния борд по туризма Полина Карастоянова подчерта, че без движение между държавите, 2020 г. може да се окаже катастрофална за туризма в България.

България е помогнала евакуацията на над 15000 македонци
Благодарение на българската дипломация, 15 237 македонски граждани са евакуирани до 5 юни в родината им, по време на пандемията от коронавирус, заяви пред БГНЕС виден дипломат от Скопие. Между 14 март и 15 април, само през летище София са прибрани 7523 македонци. Дипломатът благодари за денонощното съдействие на българското външно министерство, здравните власти и граничната полиция и определя жеста като братски.

Повечето българи смятат, че заплахата от Covid-19 е овладяна
Близо 2/3 от българите са на мнение, че заплахата от епидемията е преувеличена, докато 39% мислят обратното. Това сочат данните от поредното проучване на „Галъп интернешънъл“, направено непостредствено преди обяваването на новите огнища със зараза. 51% се страхуват, че член на семейството им или самите те може да заболеят, докато 48% по-скоро не се боят.Според 77% от хората, правителството се справя добре в борбата с Covid-19, а 83% осъзнават, че всеки сам носи отговорността за здравето си. Половината анкетирани отчитат, че доходите им са намалели в кризата, а 61% очакват нормализиране на живота до края на 2020 г.

Пандемията увеличи песимизма на потребителите
В условията на извънредно положение, песимизмът в България нараства, спрямо януари. По данни на Националния статистически институт доверието на потребителите се понижава със 17,4%. Преобладава мнението, че цените през следващите 12 месеца ще растат. Песимистични са нагласите за възможността за спестяване. По отношение на разходите за „покупка на кола“, за „покупка или построяване на жилище” и за „подобрения в дома“ настройките за следващите дванадесет месеца също са отрицателни.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 


Актуална
информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00