Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 96

Снимка: БГНЕС

Държавният здравен инспектор: Коронавирусът намалява своята инфекциозност
Според д-р Ангел Кунчев все повече случаи на Covid-19 се установяват без тежка клинична картина. Евентуалното въвеждане на по-строги ограничения ще зависи от броя на новозаразените, каза той пред БНР, добавяйки, че в момента се прави всичко възможно, за да не се предприемат крайни мерки. Усилията най-вече са съсредоточени върху активните 5-6 огнища в страната. Цялото интервю чуйте ТУК.

Очаквано е продължаването на вируса с локализирани огнища
Хората, които отговарят за тяхното обгрижване, се справят добре. Това каза пред БНР проф. Радостина Александрова, д-р по вирусология към БАН. Тя акцентира на необходимостта медицинските специалисти да продължат да обясняват особеностите на епидемията на хората на достъпен език. 

Вирусът няма за цел да ни убие, а да се разпространява повече, което може да се случи само в живи клетки, обясни проф. Александрова и уточни, че заедно еволюираме – „той се адаптира към нас и ние към него“. Цялото интервю − ТУК.

Рекорден брой на заразени с коронавирус
През последното денонощие 104-ма души са дали положителен резултат за Covid-19 при изследвани 2308 проби, според данните на Националната информационна система. Това е най-високият брой на установени случаи за 24 часа у нас от началото на епидемията. Правителството вчера обяви, че при над 100 новозаразени дневно в продължение на три поредни дни ще бъдат въведени по-строги ограничителни мерки. Най-много нови случаи има в Смолян – 41, в София-град – 19 и в Стара Загора – 15. Общият брой на заразените с коронавирус достигна 2993, от които 1162 души в момента се лекуват. Оздравелите са общо 1664-ма. През последното денонощие няма починали от Covid-19.

Премиерът: България е на границата на разумния риск
Бойко Борисов заяви, че въпреки нарастването на броя на заболелите от коронавирус, страната ни успява да се движи на границата на разумния риск. Той отново призова за отговорно поведение. „Радостното е, че не е толкова свиреп в момента вирусът, много хора го прекарват сравнително леко, оздравелите са ни много повече, да пазим възрастните хора и хората със съпътстващи тежки заболявания“, каза още премиерът.

Масовото тестване в Пловдив не откри коронавирус
В момента в града няма коронавирус, показват първите резултати от проведеното в средата на май масово тестване по метода ЕLISA. Изследвани са около 1100 души. Областният управител Дани Каназирева съобщи, че са готови 958 проби – в 12 от тях са намерени антитела от скорошна инфекция, но последвалите PCR тестове не са открили Covid-19. Подобни бяха и данните от Банско месец по-рано – макар градът да преживя карантина, тестването на 2500 души не показа наличие на коронавирус. Репортаж по темата − ТУК.

Рекорден спад в износа заради кризата с Covid-19
През първите четири месеца на годината износът на стоки е бил на стойност 9,2 млрд. евро − с 4.8% по-малко в сравнение със същия период на 2019 г., показват данните на Националния статистически институт. Вносът (9,9 млрд. евро) също отбелязва спад − с 8.5%. Само през април износът е намалял с 19,5%, а вносът с 30,8%.

Външнотърговското салдо през периода януари − април е отрицателно и е на стойност 685 млн. евро.

България иска координирано възстановяване на свободното пътуване в ЕС
Вдигането на ограниченията в ЕС трябва да е координирано в съответствие с Пакета за туризма и транспорта на Еврокомисията, подчерта външният министър Екатерина Захариева на видеоконференция, посветена на възстановяването на безопасното свободно пътуване в Европа. България е приела строги правила за осигуряване на безопасността в туризма. От 1 юни са добре дошли туристи от 28 държави – членки на ЕС и Шенгенското пространство, които не подлежат на 14-дневна карантина, и от още 8, които трябва да преминат карантинен период, информира Захариева. Тя изтъкна, че ситуацията в България с разпространението на коронавируса е стабилна, като в момента сме една от най-сигурните туристически дестинации.

Не е ясно дали българите ще почиват на гръцкото море от 15 юни
На 15 юни изтича срокът на изискването за седемдневна карантина, наложена от гръцките здравни власти. Десетки хиляди са направените вече резервации за почивки – от еднодневни пътувания до седмични ваканции. Организираните туристически пътувания се очаква да стартират на 20 юни, но туроператорите се опасяват, че ще има удължаване на забраната. Българските гранични власти са в готовност за увеличаване на трафика с оглед туристическите пътувания. Репортаж по темата – ТУК.

Кризата с коронавируса няма да засегне планираните военни разходи
„Планираното увеличение на заплатите на военните ще остане, въпреки страховитата световна криза. Може да се справим финансово и не се налага да спираме големите военни проекти. Убедих се, че армията ни е много добре подготвена и българският народ може да спи по-спокойно”, написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов, който присъства на първите от 18 години експериментални стрелби на противокорабен ракетен комплекс „Рубеж”.

Хората си помислиха, че епидемията е приключила
Според адвоката по медицинско право Мария Шаркова текстовете в чл. 63 от Закона за здравето, с които се обявява извънредна епидемична обстановка, са противоконституционни. „При по-малко случаи здравният министър въвеждаше по-строги мерки, а сега – при рязкото увеличаване на случаите съобщи за ново разхлабване на мерките“, коментира тя пред БНР. По думите й, премахването на няколко мерки се е разтълкувало от повечето хора като премахване на всичките. „Начинът, по който се премахнаха те, не беше подходящ, защото хората си помислиха, че всичко е приключило”, каза тя и допълни, че твърде бързо се е позволило масовото събиране на хора. Цялото интервю − ТУК.

1/5 от българите смятат, че Бил Гейтс стои зад пандемията
Всеки пети българин вярва, че зад пандемията от коронавирус стои американският милиардер, който иска да контролира хората с помощта на чипове, поставяни чрез противовирусна ваксина, става ясно от проучване на агенция „Тренд”. Над 2,3 милиона българи са убедени, че коронавирусът е изкуствено създаден, а над един милион смятат, че той не съществува и че това е световна измама.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Диана Цанкова + Екип „Новини”


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00