Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 102

Снимка: БГНЕС

Увеличават се случаите на коронавирус
По информация на Eдинният информационен портал за Covid-19 към 00:00 часа на 17 юни, при повече от 2000 теста, направени за едно денонощие, положителните проби са 112. В последното денонощие петима са починали, а 33 са излекуваните. Сред най-вероятните причини за по-високия брой нови случаи е връщането на заразата в плевенското село Буковлък, както и в ромския квартал "Изток" в Кюстендил, където до 30 юни временно се ограничава придвижването.

След 41 дни в интензивно отделение беше изписана 36-годишна жена
Случаят е от болницата в Хасково. Директорът на Регианалната здравна инспекция д-р Соня Димитрова съобщи, че на пациентката, излекувана от коронавирус, е било връчено предписание за 14-дневна карантина. Младата жена се завърна с полет от Нидерландия на 26 април. В България беше диагностицирана с Covid-19. След карантината, жената отново ще бъде тествана. Повече подробности – ТУК

НОИ затвори врати за пълна дезинфекция
Сградата на Националния осигурителен институт на столичния бул. „Ал. Стамболийски“ затвори днес за пълна дезинфекция на помещенията. Причина за това е положителна проба за заразяване с Covid-19 на служител от контактния център на НОИ. Приемните за граждани работиха до 15:00 часа при спазване на мерките за индивидуална защита и физическо отстояние.

Километричните  опашки  на граничен пункт „Кулата“ не намаляват 
Недоволството на хиляди хора, тръгнали на почивка в Гърция, ескалира. От вчера граничните власти в южната ни съседка въведоха стопроцентов контрол на всички, влизащи в страната, включително и на гражданите на ЕС. Няма промяна в  транспортния натиск на граничния пункт „Кулата-Промахон“. Над 13 километра е опашката от камиони в посока  Гърция, колоната от леки автомобили е около 7 километра. Стотици семейства попаднаха в капана на задръстването. Още информация – ТУК. 

Без допълнителна отпуска за родители, използвали я да гледат децата си в извънредното положение
На този етап правителството не предвижда да осигури допълнителен платен годишен отпуск от 20 дни за родители, които по време на извънредното положение у нас, използваха отпуската си, за да гледат децата си. Социалният министър Деница Сачева се аргументира с разчета, че правоимащи биха били 700 000 работещи, а разходите ще надхвърлят 350 милиона лева. Сачева заяви, че за работещите родители се предвиждат други мерки. Още по темата – ТУК

Здравно осигурените лица не заплащат PCR тестовете
Здравният министър разпореди, че е незаконно изискването за PCR тест като условие за прием в болница или консултация със специалист. Разпореждането е заради зачестилите сигнали от граждани, че преди хоспитализация или консултация на пациентите се изисква от болниците извършен платен PCR тест. Министърът е категоричен, че всички сигнали ще бъдат проверени, а лечебните заведения санкционирани. Всички здравноосигурени имат право на достъп до лечебни заведения за оказване на болнична помощ, заплащана от Здравната каса. Министерството призовава всички български граждани да подават сигнали в случаи на нарушение на разпоредбата.

България оценява положително финансовите планове на Еврокомисията
Правителството одобри позицията на България за участие в заседанието на Европейския съвет, което ще се състои на 19 юни чрез видеоконферентна връзка. На него ще бъдат обсъдени предложенията на Европейската комисия за Многогодишна финансова рамка за периода 2021-2027 г. и за План за възстановяване след кризата предизвикана от COVID-19. България оценява предложението на Европейската комисия за Европейски инструмент за възстановяване като добра основа за водене на преговори, защото отразява основните принципи за амбициозен, фокусиран и временен инструмент, се казва в решението.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 19 март 2024 г.

Новините от България и българите по света са акцент в "България днес". Евродепутатът Радан Кънев говори за закъснелия европейски дебат в България, а проф. Климент Найденов ни води при бесарабските българи в..

публикувано на 19.03.24 в 19:00

България днес – 18 март 2024 г.

От днес започва Великият или Великденският пост, който християнската църква нарича "предверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Иисус..

публикувано на 18.03.24 в 19:00

България днес – 15 март 2024 г.

С двудневен национален траур почитаме предстоятеля на Православната ни църква. В "България днес" си спомняме благия глас на Българския патриарх и софийски митрополит Неофит и някои от мъдрите му слова, с които ни..

публикувано на 15.03.24 в 19:00