Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 151

Бизнесът замразява инвестиционни проекти
Бизнесът замразява инвестиционни проекти, каза пред БНР председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Вече има свиване на производства, ще започнат съкращения. Мярката "60:40" не повлия по най-добрия начин. Оказа се, че тези, които работят, получават 100% от заплатата си, а тези, които не работят и те получават 100% от заплатата. В условията на политическата нестабилност, бизнесът се притеснява и за прилагането на помощните мерки в икономиката.

30% по-високи заплати за администрацията заради борбата с Covid-19
Правителството одобри увеличаването с 30% на заплатите на служители от държавната администрация, които работят на първа линия в борбата с Covid-19,  както и за тези, които работят на терен и в пряк контакт с други хора. Част от средствата отиват за Министерството на здравеопазването и държавните и общинските болници. Средства получава и Министерството на финансите, което ще мотивира хората на „първа линия“ от Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“.

Ще кандидатстваме за заем от 500 млн. евро по SURE
Правителството одобри  проект на искане за финансова подкрепа от 1 милиард лева. Искането ще бъде отправено до Европейската комисия  по инструмента SURE за смекчаване на рисковете от безработица. Финансовата  помощ е под формата на заем.

Средствата се искат в подкрепа на мерките срещу негативните социално-икономически последици от кризата с коронавируса. Те ще се използват за запазване на заетостта на около 250 хиляди работници до края на  тази година.

Оздравелите от коронавирус - повече от новозаразените
255 са новите случаи на заразени с коронавирус в България за последното денонощие при направени 5 325 теста. Това е 4,79% от проверените. Общо заразените от началото на епидемията са 12 414.Хоспитализирани са 847 пациента. 41 са в интензивни отделения. Починали са 11 болни и с тях смъртните случаи от COVID-19 са 415. Оздравелите за денонощието са 280. 

Българската протеинова ваксина е срещу голям брой коронавируси
Разработката на българска протеинова ваксина с олигопептиди е насочена не само срещу COVID-19, но и срещу голям брой коронавируси, каза пред БНТ доц. Пенка Петрова - директор на Института по микробиология към Българската академия на науките. Заедно с френския Институт "Пастьор" създателите проверяват дали идеята работи, защото може да открие широк път за развитие на ваксините в бъдеще. Българската антиковид ваксина е много иновативна и освен от Института "Пастьор", към нея има и интерес от чужбина. За клиничните изпитания и евентуалното производството ще се търси българо-китайското финансиране чрез фонд „Научни изследвания“.

Мачовете ще се отлагат при 10 установени случаи на Covid-19
Футболните срещи ще се отлагат при 10 положителни проби за Covid-19 в един от отборите-участници в мача. Тези противоепидемични правила, обявени от Българския футболен съюз, влизат в сила от началото на новото първенство в Първа и Втора професионална лига - 7 август. Мерките предвиждат първенството да бъде временно прекратявано при наличието на 10 положителни проби за Covid-19 в най-малко 5 клуба от Първа професионална лига или 7 клуба от Втора професионална лига.

ББР: Близо 43% от парите за безлихвени Covid-кредити вече са отпуснати
Близо 43 процента от договорените средства по програмата за безлихвени кредити вече са отпуснати на физически лица, съобщиха от Българската банка за развитие. Това прави близо 59 млн. лева. Средната отпускана сума е 4200 лева при максимум от 4500 лева. Заемите се отпускат на хора, чиито доходи са намалели заради коронакризата, ако работят на трудов договор или са самоосигуряващи се. Повече по темата тук.

В крайморския град Несебър протестират заради хотел за изолация на болни
Жители на Несебър са недоволни от определения хотел, в който да се изолират болните с коронавирус туристи и това ги накара да протестират пред сградата на Областната управа в Бургас. Според тях избрания хотел е на много оживено място и е заплаха за здравето както на живеещите в района, така и на туристите. Те искат Министерството на туризма да преразгледа решенията си за хотел "Делмар", да се информира за поставените под карантина в града. Повече по темата тук.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Гергана Манчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 14 юни 2024 г.

В „България днес“ на 14 юни ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, звукова картина от местата в България с най-тежки поражения от мощната буря снощи, хроника на събитията с балкански адрес от..

публикувано на 14.06.24 в 19:00

България днес - 13 юни 2024 г.

В „България днес“ на 13 юни разговаряме с Люк Леви, директор на Френския културен институт в София, по повод поредицата от кръгли маси и културни събития в различни европейски градове, озаглавена „Изправени пред войната. Европейски диалози“, която днес..

публикувано на 13.06.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 4

В четвъртия брой на "Часът на Радио България…" ви отвеждаме при българите в Одрин, за да научим повече за българската общност там, за  черквата "Свети Георги Победоносец ", за наследството, завещано от отец Александър Чъкърък, за църковните служби на..

публикувано на 13.06.24 в 12:51