Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 167

Снимка: БГНЕС

Заболеваемостта от Covid-19  в България е намаляла с 47% за седмица 
Запазва се тенденцията за понижаване на заболеваемостта от коронавирус в страната. В последната седмица тя е намаляла с 47% в сравнение с предходния период. Това сочат последните данни на Европейския център за контрол на заболяванията, каза пред журналисти в Бургас министърът на здравеопазването. Проф. Костадин Ангелов посочи, че към момента няма проблем с болничните легла и апаратурата. Най-сериозен е проблемът с недостига на персонал в медицинските заведения, който да се грижи за хората с коронавирус, информира Радостина Великова от БНР-Бургас.

Варна посрещна първите гости от Израел
Първите 166 туристи от Израел вече са във Варна, предаде БГНЕС. Полетите от Израел до Варна са възобновени и ще се извършват по един път на ден с изключение на събота. Планирани са 19 курса по маршрут Тел Авив – Варна до края на август и 60 полета през септември. В Бургас полетите от и до Израел ще започнат ежедневно от 23 август до края на месеца. През септември те ще се извършват от четвъртък до неделя, като от началото на месеца и българската авиокомпания ще започне да обслужва дестинация Тел Авив. Над 300 000 израелски туристи посещават всяка година страната ни.

По стадионите въвеждат строги мерки за Covid-19
В правилник за новия сезон Българският футболен съюз въведе наказания, свързани с Covid-19. Те засягат поведението на публиката по стадионите в условия на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Според мерките даден клуб може да бъде наказан да играе без публика до пет срещи. Отделно е включена и глоба от 1000 лева. Пред "Дневник" БФС уточнява, че до наказания може да се стигне след сигнал от държавен орган. 

Туристическите пътувания на българите намаляват
През второто тримесечие на годината 447,2 хил. българи са пътували към туристически дестинации, съобщи БТА. Едва 6,8 % от тях са пътували в чужбина, докато 92,7% само в България, а 0,5 % са пътували както в страната, така и в чужбина.Още по темата – ТУК

Бизнесът отново постави въпроса за визите за туристи от ключови пазари
На фона на слабия заради пандемията летен туристически сезон 2020 от септември България започва подготовката за лято 2021 каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на среща с бизнеса в черноморския град Обзор. Тя съобщи, че през следващия месец ще бъде съставен Консултативен съвет, с който ще се подготви екшън план за действие за предстоящия зимен и следващия летен сезон. Бизнесът посочи, че е добре да се обсъди процедурата по издаване на визи за туристи от страни, които са ключови пазари за сектора.  

Броят на заразените с Covid-19 отново спада
Новодиагностицираните с Covid-19 през последното денонощие са 142 при направени 6844 PCR тестове. Според данните на Националната информационна система 766 пациенти с Covid-19 са настанени в лечебни заведения, като 63-ма от тях се намират в интензивни отделения или клиники. През последните 24 часа са починали петима души.Още данни – ТУК.

12 заразени с Covid-19 в Генерал Тошево, 27 под карантина Високият брой на носителите на коронавирусна инфекция в общината е заради неспазването на противоепидемичните мерки от страна на гражданите, движението от и до курортния комплекс „Албена“, локализираното огнище в Центъра за хемодиализа в Добрич, стана ясно след заседание на Общинския кризисен щаб, информира кореспондентът на БНР Мая Щърбанова.

Без решение за дистанционно обучение приключи срещата между просветния министър и родители 
Възможност за избор между присъствен и дистанционен старт на новата учебна година поискаха родители на ученици от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев по време на среща с него в просветното ведомство. От министерството засега не са коментирали как е протекла срещата с родителите. „Все още взети конкретни решения няма. Тепърва ще се пускат анкети по училища да разберат дали има възможност за дистанционна форма на обучение, времето е изключително малко. Не съм доволна от резултатите... Нищо не разбрах, освен това, че основна пречка за дистанционно обучение са кадрите” –каза пред БНР Ива Недялкова, майка на бъдещ четвъртокласник, която участва в разговорите. 

Сърбия вече не изисква PCR-тестове за транзитно преминаващи от България
Лицата, преминаващи транзитно през територията на Сърбия от Румъния, България, Хърватия и Северна Македония вече не са длъжни да представят негативен PCR-тест, ако преминаването им през Сърбия не превишава 12 часа, съобщава БТА. Решението за това е публикувано от сръбските власти на 20 август. Във всички останали случаивлизането на територията на Сърбия от Румъния, България, Хърватия и Северна Македония се осъществява само след представянето на отрицателен PCR -тест, направен не повече от 48 часа преди влизането в акредитираните на национално ниво лаборатории.

Съставил: Диана Цанкова 


Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в 
специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 


Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на 
Радио България.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00