Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 173

Класните стаи са готови да посрещнат учениците
Снимка: БГНЕС

Потвърдено: Учениците започват присъствено учебната година

Новата учебна година ще започне присъствено навсякъде, независимо от епидемичната ситуация, потвърди на брифинг днес образователният министър Красимир Вълчев. Въпреки заявеното намерение, не е изключено до 15 септември да настъпят промени, добави той. Всяко училище ще получи инструкции за действие в случай че бъде установен заразен с Covid-19 ученик или учител. Според министъра не могат да продължават крайните модели на дистанция и заради това се търсят други варианти. Засега в МОН са се спрели на т.нар. модел на превключване и към него вероятно ще се прибегне, когато започнат грипните епидемии. Репортаж от брифинга на министър Вълчев чуйте ТУК.

Рискът от връщането в училище е различен за всяко дете

„Връщането на децата в училище е риск, който може да бъде управляван“, каза за БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев. Според него рискът е различен за отделните деца, тъй като някои от тях имат млади родители, а други по-възрастни и с хронични заболявания. В този смисъл решението при всеки ученик трябва да бъде индивидуално и да почива на установени правила от министерствата на образованието и на здравеопазването, смята пулмологът. Той каза още, че надеждите за справянето с Covid-19 са свързани с ваксините, за да може организмът да си изработи антитела и клетъчен имунитет. По думите му, повторното заразяване става с мутирал щам и преминава по-леко.

162 нови случаи на коронавирус

4,2% от направените през последното денонощие 3844 PCR теста са се оказали положителни. Най-много новозаразени са регистрирани в София – 28, в Благоевград – 22 и в Пловдив – 13, показва справката на Единния информационен портал. 14 души с коронавирусна инфекция са починали, 149 са излекуваните, в болница са 741 души – 60 от тях в интензивни отделения. От началото на епидемията са направени 384 450 теста, от които 15 751 са били положителни  (общо 4,1%). Активните случаи в момента са 4 415.

Огнище на Covid-19 в социалния дом в Джурково

Три жени от Дома за хора с физически увреждания в селото, което се намира в община Лъки са дали положителна проба за коронавирус. Те са на възраст между 30 и 40 години, настанени са за лечение в Инфекциозното отделение на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив и са в добро състояние.Взети са проби на всички 40 обитатели на Дома, както и на медицинския и обслужващ персонал. Резултатите се очакват най-късно утре, информира БНР-Пловдив.

31 са работниците с положителна проба за коронавирус в ямболско мебелно предприятие

Фирмата е затворена, а тестването на служителите продължава, съобщи кореспондентът на БНР в града Даниела Костова. Общо 318 са установените случаи на коронавирус в областта от началото на извънредното положение, 237 оздравелите, починалите са 22-ма.

Близо 4,5 млн. лева е изплатила НЗОК за лечение на Covid-19

Публикувани данни на интернет страницата на Националната здравноосигурителна касакасаят последните 6 месеца.Почти 2/3 от средствата са изплатени по клинични пътеки, като най-голям е делът на пътека 104, специализирана за лечение на коронавирус. По нея Касата е изплатила 2,4 млн. лв. за лечението на 3866 пациенти.

Нараства броят на предприятията в несъстоятелност

Според регистъра на Агенцията по вписванията през юни и юли нараства броят на предприятията, обявени в несъстоятелност. Това се посочва в изследване на Българската стопанска камара за отражението на Covid-19 върху икономиката. Ако през юни и юли 2019 г. в несъстоятелност са обявени съответно 42 и 53 фирми, то през същите месеци на настоящата година те са 62 и 70. В края на юни 2020 г. спрямо същия месец на 2019 г. наетите лица намаляват със 111 500 или с 4,7%. Най-голямо намаление се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 48 800, „Преработваща промишленост“ – 31 000, и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ – 12 800.

Работодателите с електронен достъп до информация за изплатените средства за запазване на заетостта

Електронната услуга е достъпна чрез интернет страницата на Националния осигурителен институт. Справката съдържа данни за работниците и служителите, на които са изплатени средства, броя на работните дни и месеца, за който те са изплатени, информация за размера на плащанията за съответния месец и датата на всяко плащане, съобщиха от националния осигурителен институт. Още информация –ТУК.

Срив на пътуванията заради епидемията

През юли по време на продължаващата епидемична обстановка 316 600 българи са предприели пътувания в чужбина. Това е с 59,4% под регистрираните пътувания за същия месец на м.г., показват данните на Националния статистически институт. През юли срив бележат и посещенията на чужденци у нас. За месеца те са били 705 600 или с 66,1% по-малко в сравнение с юли 2019 г. Транзитните преминавания през страната са 56,1% от всички посещения на чужденци в България.

Половин милион българи са спасили туристическия сезон

„Над 550 хил. българи посетиха различни обекти в страната – главно по Черноморието. Това са тези, които не излязоха в чужбина”, каза през бТВ доц. Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. “Българите направиха сезона, тъй като 550 хил. туристи е целият руски пазар, който това лято е блокиран за нас”, добави той. По думите му, благодарение на българите бизнесът си е покрил разходите. Припомняме, че наскоро в интервю за Радио България Румен Драганов прогнозира, че пандемията би могла да има дори оздравителен ефект върху туристическия ни бранш.

Проф. Ангелов посети Covid реанимацията на “Пирогов”

Здравният министър се е запознал на място с организацията на работа, стана ясно от съобщение във фейсбук на директора на болницата проф. Асен Балтов. В реанимацията се намират съпругата и синът на д-р Муса Вакльов от село Краище, който преди дни загуби битката с коронавируса. Двамата са лекари с положителни проби за Covid-19 и в момента се борят за живота си. „Запознах министъра със състоянието и лечението им”, написа още проф. Асен Балтов.

25 хил. лв. за лаборатория за диагностика на Covid-19 в Сливен

Община Сливен ще отпусне целева субсидия от 25 хил. лв. на областната болница, за да се изгради лаборатория за диагностика на Covid-19 с PCR метод, решиха общинските съветници.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 9 септември 2024 г.

В „България днес“ се връщаме 80 години назад в историята ни, за да помним и утре събитията от 9 септември 1944 година. Събития, които обществото ни все още преосмисля, но които са белязали политическото и социално развитие на държавата. Ще се „разходим“ из..

публикувано на 09.09.24 в 19:00

България днес - 6 септември 2024 г.

“Братя! Часът на Съединението удари!” – тези думи на писателя революционер Захарий Стоянов преди 139 години бележат събитията довели до съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември 1885 г.. Честит празник, уважаеми..

публикувано на 06.09.24 в 08:00

България днес - 5 септември 2024 г.

На 5 септември започваме „България днес“ с обзора на случилото се през седмицата на Балканите. После се връщаме в България и се отправяме към Елхово, за да поговорим за предстоящото изложение "ЕКО кошница, моля!" – среща на малки местни..

публикувано на 05.09.24 в 19:00