Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 185

Снимка: БГНЕС

Расте процентът на новите случаите с Covid-19 в България
За последните 24 часа, в България са регистрирани 57 нови случаи на Covid-19. От направените 1120 PCR теста, 4,67% са положителни, което е най-високият процент от 5 август насам. В интензивни отделения са 53-ма пациенти, от общо 733 хоспитализирани. Излекуваните за последното денонощие са 32-ма, а един пациент с Covid-19 е починал. Най-голям е броят на случаите в Благоевград - 14, следват София - с 12, и Бургас - със 7.

Здравният министър: В нито един момент не сме обмисляли възстановяване на КПП-тата в големите градове
„Това са лъжи,които целят дестабилизиране на психиката на хората“, категоричен бе министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в ефира на бТВ, коментирайки появилата се в публичното пространство информация за връщане на строгите мерки наесен и възстановяване напропускателните пунктове в големите градове, заради коронавируса. „Когато започна епидемията в самото начало, ние знаехме изключително малко за коронавируса“, подчерта здравният министър и увери, че това състояние на неинформираност вече е преодоляно и институциите могат да реагират много по-адекватно. „В България няма здравна криза, няма натиск върху системата“, увери проф. Ангелов и подчерта още, че няма динамика на увеличаване на постъпилите хора в лечебни заведение и това го доказват бройката заболели в интензивните отделения. Здравният министър увери още, че държавата разполага с достатъчен запас от предпазни средства за медиците и дезинфектанти за месеци напред. „Трябва да подкрепим българските лекари и сестри“, призова министърът.

Двама играчи от ЦСКА са с положителни PCR тестове
След рутинните проби в началото на всеки месец за Covid-19, резултатите на футболистите Петър Занев и Ахмед Ахмедов от ЦСКА София са положителни, съобщи клуба. Състоянието им е стабилно и те се чувстват добре, като и двамата са под карантина и за тях е положена необходимата медицинска грижа. Останалите играчи от отбора, както и треньорите са здрави и продължават тренировъчния процес.

Личните лекари могат да освободят дете от училище, ако има заболяване
Те не са обаче хората, които трябва да решат едно дете да не ходи на училище – категоричен е председателят на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров. Пред БНР той поясни, че не това е начинът и да бъде решено, кога едно дете да учи дистанционно. Личните лекари могат да освободят от училище само болно дете. Важно е също и да поясняват как да се предпазват всички от пандемията, категоричен е лекарят.

Болшинството от студентите не искат да учат дистанционно
Над 90 на сто от частните университети в България ще започнат новата академична година изцяло онлайн, съобщи за БНР председателят на Националното представителство на студентските съвети в България Даниел Парушев. Някои университети предлагат присъствено обучение само за първи курс. В големите университети ще бъде приложена смесената форма на обучение, където в една зала често се налага да бъдат 200 души. Що се отнася до студентите, 90% от тях искат да присъстват на лекциите в университета. Това показват резултатите от допитването на  Националното представителство на студентските съвети в България. Още по темата- ТУК.

Новорегистрираните безработни отново са повече от постъпилите на работа
Според данните на НСИ от специализираното наблюдение на пазара на труда заради Covid-19 за периода от 31-ви август до 6-и септември са отчетени 7 107 новорегистрирани безработни. В същото време, постъпилите на работа са 6 292. От 3-и февруари насам, регистрираните в бюрата по труда са малко над 264 000 души, а устроените на работа - близо 166 000.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 7

В седмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов гостуваме на българите в Албания, за да узнаем повече за Голо бърдо и неговите хора. От учители и кметове научаваме и как българите в Гора пазят езика и културурата си, а също - с какви..

публикувано на 04.07.24 в 12:00

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00