Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 идеи за разходки около Велинград

Снимка: Венета Николова

Вижте нашите предложения как да съчетаете здравословната си почивка във Велинград, утвърдил се като спа столицата на Балканите, с опознаване на приказните Родопи и близките забележителности:

1. Обиколете езерото Клептуза с водно колело


Най-големият карстов извор в България оформя живописно езеро в покрайнините на Велинград. Районът е обявен за защитена зона заради виреещите 285 вида растения и се е превърнал в символ награда. В езерото се отглеждат патици, а на брега му има няколко ресторанта. Разходете по дървения мост над езерото или сред зеленината на парка Клептуза, разгледайте параклиса „Св. Илия“, насладете се на чистия въздух и на кристалната вода или обиколете езерото с водно колело.

2. Качете се на теснолинейката на ж.п. гарата на Велинград


Неотдавна теснолинейката по маршрута Добринище – Септември влезе в класацията на „Гардиън“ за най-живописни пътувания с влак в Европа. Влакчето се движи бавно покрай някои от най-красивите кътчета на Родопите, Пирин и Рила. Спира и в Аврамово – най-високо разположената ж.п. гара на Балканите (на 1267,4 н.в). На места ж.п. линията прави живописни осморки, а гледките по пътя са незабравими!

3. Разходете се до крепостта „Цепина“


В Средновековието тук се е издигал приказен град, увенчан от непревземаемия замък на деспот Алексий Слав. Това е една от последните български твърдини, които падат под османско иго. Днес от „Цепина“ са запазени дебелите зидове, част от някогашните сгради и следи от три църкви. До крепостта води живописна пътека, от която се открива чудна гледка към родопските ридове.

4. Изправете се „очи в очи“ с мастодонт в реални размери


Да, това е възможно в т.нар. Плиоценски парк край с. Дорково. Нестандартният музей възкресява един изгубен свят отпреди 5 милиона години. А „черешката на тортата“ в него е гигантската възстановка на истински мастодонт, който е като … жив. Преди години археолози в района попадат на огромно находище от кости на отдавна заличени от историята животински видове. Така се ражда инициативата за уникалния музей, превърнал се в местната атракция.

5. Разгледайте „кралските“ килими на Костандово


Селото се слави със своя цех за ръчно тъкани килими по стари технологии – те са истински произведения на изкуството. Тъкат се по поръчка и се изнасят в цял свят, включително и за английския кралски двор. Освен лятната резиденция на кралица Виктория на о. Озбърн, килими от Костандово красят замъка Алнуик, в който е заснета част от филма „Хари Потър“, музея “Албертина” във Виена и пр. Цехът в Костандово посреща туристи, разполага и с малка музейна експозиция.

6. Поемете глътка лечебен въздух в местността„Юндола“


Представлява обширна поляна сред иглолистни гори на 1 400 м. надморска височина. В района се предлага конна езда, стрелба с лък и пр., а през зимата можете да карате ски. Климатът е благоприятен за хора с белодробни и бъбречни заболявания. Оттук започват чудесни планински маршрути, които отвеждат до отсрещната планина Рила. Разгледайте и сергиите край поляната, които предлагат домашно сладко от боровинки, сирене, кашкавал и други био вкусотии ръчно производство.

7. Опознайте потайностите на „Лепеница“


Пещерата е впечатляваща със своите приказни сталактити и сталагмити. В нея са открити и пещерни бисери. Интересното е, че тя е на 3 етажа. През долния етаж тече подземна река, а на втория, при дъждовно време, се образуват цели 4 езера. Третият етаж е недостъпен. „Лепеница“ е обитавана от 8 вида прилепи. Но имайте предвид, че в пещерата се влиза само с водач и специална екипировка.

Снимки: Венета Николова и bulgariatravel.org

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10