Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 236

Снимка: БГНЕС

За седмица с 50% е нараснал броят на починалите от Covid-19 
В България вече няма области, които попадат в зелена зона, бе съобщено на седмичния брифинг в Министерския съвет. През последните три дни имаме рекордна заболеваемост - средно по 220 души на 100 хиляди, съобщи зам. здравният министър Бойко Пенков.Само през последната седмица броят на заразените с Covid-19 е нараснал със 102% спрямо предходната, смъртността се е увеличила с 50 на сто, а броят на постъпилите в болница - с една трета. Според статистиката страната ни се нарежда по заболеваемост на 21-о място в Европа и на десето по смъртност. Още информация от брифинга на Министерството на здравеопазването - ТУК

Румен Радев се самоизолира заради случай на коронавирус в президентството
Димитър Стоянов – главен секретар на президента Румен Радев, е дал положителен тест за коронавирус, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Това е причината Румен Радев и служителите, с които секретарят е бил в контакт, да преминават в самоизолация и дистанционен режим на работа по предписание на столичната РЗИ. Димитър Стоянов е в отпуск от 26 октомври, а последният му контакт със служители в президентската институция е от 23 октомври.

Просветният министър настоява да се запази присъственото обучение
“Продължавам да смятам, че присъственото обучение е най-доброто, тъй като в електронна среда има дефицити - със социализацията, с психическата умора, заяви на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев. Той каза още, че училищатане трябва да се затварят първи, а да се действа локално. Данните показват, че учебните заведения не са най-епидемичната среда, но за последните 20 дни има четирима починали учители, подчерта Красимир Вълчев.

Нов рекорд на новозаразените с коронавирус
2760 нови случаи на коронавирус при направени 9946 PCR тестове са установени през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че близо 28% от изследваните са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София - 1075, в Пловдив - 206 и в Благоевград - 160. Починали са 36 души, излекувани са 216, а в болница се намират 2316 пациенти, от които 162-ма в интензивни отделения. 67 са медици са се заразили с Covid-19 през последните 24 часа при общо 2087 до момента. Активните случаи са 25 105.

Училищата стоят в основата на разрастването на епидемията
“Ключовият фактор за есенното избухване на епидемията са училищата, защото то се случи на един инкубационен период време от отварянето им”, каза за БНР доц. Анастас Пашов от Департамента по имунология на БАН. Според него скокът на броя на новозаразените с Covid-19 в началото на месеца е трябвало да се предвиди и да се реагира бързо. По думите му, много от случаите на коронавирус в училищата са останали незабелязани, тъй като често болестта протича безсимптомно. Той добави, че дистанционното обучение е временна мярка, която цели ограничаването и овладяването на ръста на епидемията в рамките на месец-два.

Мисли се за разкриването на полеви болници
Медицинските кадри трябва да се реорганизират, за да покрият нуждите от специалисти в настоящата ситуация. Това каза пред БНР Андрей Марков, зам.-председател на Българската болнична асоциация и на Асоциацията на частните болници, подчертавайки, че проблемът не е толкова в апаратурата и оборудването. Андрей Марков определи ситуацията в много райони като “катастрофална” и добави, че проблемът може да се реши единствено с мобилизация на цялото общество. Що се отнася до възможността за разкриването на полеви болници, специалистът каза, че по темата е мислено и вероятно има готовност за това.

Може да ни предупреждават с есемес за карантина
Столичната Регионална здравна инспекция има проблем с разнасянето на предписанията за карантина на контактните лица заради кадрови проблем, призна пред Нова тв Илонка Маева, временен ръководител на институцията. “При ситуация с хиляди положителни резултати и много контактни лица не сме в състояние своевременно да подадем тази информация”, обясни тя. Това е причината РЗИ да предлага хората, на които им предстои  карантина, да бъдат известявани с кратък есемес.

Новите мерки са дискриминационни, смята БСК
“Бизнесът настоява за ясни критерии относно ограничителните мерки и когато те се налагат за две седмици, трябва да знаем какъв резултат търсим”, заяви пред БНР Мария Минчева от Българската стопанска камара. В писмо до здравния министър Костадин Ангелов работодателската организация заявява, че новите мерки, свързани с коронавируса, са дискриминационни и настоява за прогнозен модел на основата на обективни критерии, при настъпването на които да се налагат ограниченията. От организацията искат да знаят и кое е водещото за затварянето на даден обект - определен брой заразени лица в областта или определен зает капацитет в болниците.

Българският лекарски съюз започва кампания за набирането на доброволци - студенти по медицина
Те трябва да подпомогнат дейността на изпадналите в нужда лечебни заведения в страната, съобщи пресцентърът на организацията. От БЛС изтъкват, че в условията на втора много по-силна вълна от Covid-19 болниците са пред прага на кадрови колапс. Всеки ден се заразяват все повече медицински специалисти и това изправя здравната система пред невъзможност да предоставя медицинска грижа не само за Covid пациентите, пише още в съобщението.

РЗИ-тата ще получат нови количества Ремдесивир
2593 флакона от лекарствения продукт Ремдесивир, който се използва за лечението на пациенти със среднотежки и тежки симптоми на коронавирусна инфекция, са получени в БулБио- НЦЗПЗ, съобщават от Министерството на здравеопазването. Количества от препарата ще бъдат раздадени на всички регионални здравни инспекции.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00