Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 247

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри нови средства за справяне с пандемията

Изправяме целия потенциал на здравната система срещу коронавируса. Осигурихме още 41,4 млн. евро за допълнителните мерки срещу Covid-19. Вече има единен медицински протокол на действие. Включихме и личните лекари, но най-важното е хората да продължат да се пазят, призова премиерът Бойко Борисов по време на правителственото онлайн заседание и подчерта, че има осигурени средства. Премиерът изиска от здравния министър да се създаде възможност за даряване на кръвна плазма не само в София, но и в страната, от преболедувалите Covid-19 , защото това е начин да се помогне на новозаболели.

Въвеждат допълнителни медицински мерки срещу пандемията

До края на годината лични лекари и поликлиники ще участват в прегледите и диагностиката на заразените с Covid-19. В поликлиниките в София и в големите градове, ще бъдат разкрити Covid зони, където лекар, медицинска сестра и лаборант ще правят диагностика с преглед, тестове и рентген. За заплащане на тези дейности са осигурените днес от правителството 81 млн. лева. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов мотивира необходимостта от реорганизация на доболничната грижа с факта, че за последните две седмици заболелите от коронавирусна инфекция у нас са над 300 от 100 000 души.

Расте броят на излекуваните Covid-19 в България 

За последните 24 часа, в България са регистрирани 675 нови случаи на Covid-19, при направени 2 151 PCR тестове. От изследваните проби 31 % са положителни. В болница се лекуват 3822 души, като 272-ма са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 603-ма души, а 33-ма пациенти са загубили битката с Covid- 19.

Болница Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица изпитва недостиг от медикаменти за лечение на Covid- 19

С дарения се попълва нуждата от чаршафи и завивки. Всички медици от Горнооряховската болница дават дежурства за лечението.

Районът на Кюстендил - на второ място след София по брой заразени

Районната болница в Кюстендил, а също и общинската и частната в Дупница са на предела на възможностите си да приемат пациенти с Covid- 19. Новозаразените в Кюстендилска област за последното денонощие са 46.

В Карловската болница, инфекциозното отделение има  нужда от медици

Болните се обслужват от единствения инфекционист, а старшата сестра се готви да напусне. Заради кризата в болницата, медиците искат оставката на управителя ѝ.

Не се обмислят нови ограничителни мерки срещу Covid-19

На този етап, на национално ниво няма да има по-строги ограничения, каза социалният министър Деница Сачева пред bTV. Правителството има готовност за всякакви решения според епидемичната обстановка, допълни тя. Подготвя се нова мярка от 20 млн. евро за бизнеси, които евентуално ще бъдат засегнати от заповеди както на здравния министър, така и на кметове и областни управители - заведенията, учебните и образователни центрове, спортни зали, фитнеси. Ще има възможност за финансиране в размер на 80% от работната заплата за служителите и работниците в тези затворени сектори. "Имаме готовност да подпомогнем 50 000 души", посочи още Сачева.

Започна дарителска кампания за децата на починали от Covid- 19 медици и учители

Инициативата #Задоброто има за цел да подкрепи финансово децата, загубили родител в битката с Covid- 19,до навършване на пълнолетие. Даренията ще постъпват през Платформата.бг, зад която стои фондация BCause. Предстои сформиране на обществен съвет, който на база на публични критерии ще избира участниците в кампанията за подпомагане. Ще бъде създадена и мрежа от доброволци, които да помагат на децата да свикнат да живеят с болката по загубения родител. Интервю по темата- ТУК.

Новина 6 53,6% одобряват действията на правителството срещу пандемията

Над половината от пълнолетните българи заявяват, че спазват стриктно противоепидемичните мерки, сочи национално проучване от ноември. Още 37% от анкетираните се съобразяват с тях, 11% признават, че не ги спазват или не могат да преценят. Всеки 10-ти се обявава против ограниченията. Над 1/3 искат по-строги мерки, докато останалите 2/3 смятат, че не са нужни нови.

Над половината българи в проучването признават, че спестяванията им се стопяват в кризата, а за 40% положението може да се влоши до степен да не могат да се издържат. Около 40% не одобряват действията на правителството в Covid-кризата, докато над 53% ги одобряват.

“Леглата не лекуват сами” протест срещу хаоса в здравеопазването

Организаторите на продължаващите вече 4 месеца антиправителствени протести – „Отровното трио“, проведоха протестна акция с разпънати болнични легла пред Министерския съвет в центъра на София. По този начин те се опитаха да представят хаоса в здравната система, в условията на пандемия от Covid-19. В протеста под мотото "Леглата не лекуват сами" се включи и лидерът на  платформа "Изправи се. БГ" и бивш омбудсман Мая Манолова. Тя настоя за осигуряване на безплатни PCR тестове за всеки нуждаещ се, тъй като без издадено направление за тях се заплаща малко над 50 евро. Изненадващо в акцията се включиха и контрапротестиращи, които освиркаха недоволните и отправиха упрек към Манолова, че е имала възможност да подобри здравната система докато е била в управлението, предадоха репортерите на БНР.

Военните подпомагат борбата с Covid-19 с реконвалесцентна кръвна плазма

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, от днес се създава организация за даряване на реконвалесцентна плазма във ВМА в София. Тя е за лечение на тежки случаи на Covid-19, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Условието е дарителите да са преболедували Covid-19, да са излекувани и да имат отрицателен PCR тест. Ежегодно над 3000 български военни даряват кръв, спасявайки човешки животи.

Увеличават се разрешенията за работа на чужденци в България

Въпреки пандемията от Covid-19, за първите десет месеца на 2020 г. Агенцията по заетостта отчита ръст на издадените разрешения за работа на чужденци в България. От началото на годината, до края на октомври в България са наети 4270 граждани от трети държави, при 2812, за същия период на миналата година. Най-голям е броят на работниците от Русия – над 1300. На второ място е Турция, на трето - Украйна. Според данните на агенцията, това се дължи най-вече на ангажиментите на страната ни по изпълнението на големи инфраструктурни проекти като „Балкански поток“. В същото време, рязко е намаляло търсенето на граждани от трети страни в сезонната заетост – за срок до три месеца.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставила : Д.Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00